Ολοκληρώσαμε…

kartesios2
«Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χαίρονται από την κρίση της Ν.Δ., αλλά κάνουν λάθος αν νομίζουν πως ένα άπειρο από διακυβέρνηση κόμμα μπορεί μόνο του, χωρίς διάλογο, να προχωρήσει με επιτυχία. Όσοι στη Ν.Δ. έχουν σώας τας φρένας και νιώθουν τις ευθύνες τους ας σπεύσουν πριν να είναι αργά (αν δεν είναι ήδη), δηλαδή πριν διαλυθεί ολοσχερώς το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Δεν το γράφει η «Καθημερινή». Το γράφει η «ΑΥΓΗ». Με αυτή την παράγραφο κλείνει το κύριο άρθρο της που έχει τίτλο «Η Ν.Δ. στην κόψη του ξυραφιού…». Μπορεί κάποιος να γράψει πολλά για την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ύπαρξη και την πορεία τής ΝΔ, αλλά και την απειρία της κυβέρνησης που βρήκε στο πρόσωπο του Μεϊμαράκη τον μέντορά της. Μπορεί όμως και να μη γράψει τίποτα. Απλώς να διασκεδάσει βλέποντας την πραγματικότητα να καταπίνει μάσκες και προσχήματα.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Τα δίδυμα του Εξορκιστή

kartesios20
Τον Αύγουστο του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έλεγε σε διάφορες συνεντεύξεις του: «Κανείς δεν θέλει να εξαιρούμε τους κακοπληρωτές από την πληρωμή των κόκκινων δανείων τους, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο», έθετε ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και δήλωνε πως «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες». Διαβεβαίωνε δε, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Δύο χρόνια μετά και «αριστερά». Προχθές, στην πανηγυρική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη σχετικά με τη συμφωνία που υπήρξε και για τα κόκκινα δάνεια με το… κουαρτέτο, τονίστηκε ότι με τη συμφωνία γίνεται το πρώτο βήμα προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος μας συγκίνησε λέγοντας: «Πράγματι υπάρχουν αυτοί που δεν προστατεύονται, αλλά αφορά αυτούς που έχουν χρήματα. Ποια είναι πιο σημαντικά; Η ανθρωπιστική κρίση; τα νοσοκομεία; οι πρόσφυγες; ή ακόμα περισσότερη προστασία σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν;». (Άθλιος και επειδή συνδέει πρόσφυγες με τη σωτηρία των τραπεζών).

Το αποτέλεσμα: Ο Στουρνάρας πάλευε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με δύο επιχειρήματα. Πρώτον, ότι αν οι τράπεζες δεν πάρουν τα λεφτά τους δε θα μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια. Δεύτερον, ότι η προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς ευνοεί τους κακοπληρωτές που έχουν να πληρώσουν τις δόσεις και δεν το κάνουν.

Ο Τσακαλώτος με τον Σταθάκη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. πραγματοποίησαν αυτό που επιδίωκε ο Στουρνάρας, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα. Πρώτον, ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια και δεύτερον ότι θα σταματήσουν να ευνοούνται οι κακοπληρωτές. Επιχειρήματα φτηνιάρικα, καθώς οι τράπεζες υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν την επαναχορήγηση δανείων βοηθώντας στη ρευστότητα της αγοράς από την πρώτη τους κιόλας ανακεφαλαιοποίηση. Έγιναν άλλες τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και οι τράπεζες όχι μόνο δεν δίνουν δάνεια, αλλά κρατάνε κλειδωμένες και τις καταθέσεις των πολιτών. Και μιλάμε για ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν αποκλειστικά με τους όρους των τραπεζιτών και με παγκόσμιες πρωτοτυπίες όπως ότι 7 δισ. ευρώ πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ακόμη αθλιότερο. Κακοπληρωτές είναι τα ΜΜΕ, τα κόμματα, τα λαμόγια που πήραν τα θαλασσοδάνεια και ακόμη το συζητάμε όλο αυτό σε ακαδημαϊκό επίπεδο μέχρι να ξεχαστεί. Πέρα όμως από τα γνωστά κέντρα Εξουσίας που χαρτζιλικώνονταν από τις τράπεζες, σαφώς υπάρχουν και κάποιοι απλοί δανειολήπτες που είδαν στις δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή πλειστηριασμού την ευκαιρία να μην πληρώσουν τα δάνειά τους ενώ μπορούσαν.

Όμως με τόσα στοιχεία και δυνατότητες διασταυρώσεων που διαθέτουν σήμερα οι υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου, δεν μπορούν να βρουν ποιοι είναι αυτοί; Φυσικά και μπορούν, όμως είναι χρήσιμοι για να χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για να ξεσπιτωθεί κόσμος και κοσμάκης που έχει γονατίσει οικονομικά. Από τον Ιανουάριο θ’ αρχίσει το γνωστό κόλπο με το οποίο θα δίνονται στη δημοσιότητα «κραυγαλέες περιπτώσεις» εχόντων που εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη, με σκοπό να γενικεύσει η κυβέρνηση αυτή τη συμπεριφορά και την πρακτική χρεώνοντάς την σε όλους τους δανειολήπτες.

Και τελειώνουμε με το καλύτερο. Ο Σταθάκης, την τελευταία στιγμή πρόσθεσε λέει «νομοτεχνικές βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Σχεδόν όλες αυτές οι «βελτιώσεις» παρουσιάζουν ως ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, την Τράπεζα της Ελλάδας. Της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο οποίος από το 2013 πάλευε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για να «μην καταστραφούν οι τράπεζες». Κι άντε τώρα να ξεχωρίσεις ποιο από αυτά τα δίδυμα του νεοφιλελευθερισμού είναι το πιο σιχαμερό.

Υγ1: Φυσικά επιμένω να πιστεύω ότι στην ελεύθερη αγορά τα δάνεια από τις τράπεζες δίνονται στα πλαίσια των επενδυτικών τους κινήσεων. Οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο. Όπως συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις, όταν μια επένδυση αποτυγχάνει το κόστος το χρεώνεται η επιχείρηση. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες ιδιωτικές επιχειρήσεις που επενδύουν με την εγγύηση του κράτους σε ποσοστό 100% και προστατεύονται απόλυτα από κάθε λανθασμένη τους επένδυση. Η προστασία αυτή γίνεται εις βάρος όλων των πολιτών, ανεξάρτητα αν έχουν δάνεια ή καταθέσεις ή καμία σχέση με τράπεζες. Αυτή η προστασία των τραπεζών είναι το νοσηρότερο είδος κρατισμού, τον οποίο κρατισμό απεχθάνονται οι νεοφιλελεύθεροι που ταυτόχρονα απαιτούν να διασώζονται οι τράπεζες από το κράτος. Κι αυτοί τώρα θέλουν να λέγονται σοβαροί…

Υγ2: Δεν πρόκειται ούτε για διαφήμιση, ούτε για εξυπηρέτηση. Απλώς τυχαίνει να μου αρέσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι και τα έργα τους. Σε όσους έχουν ακόμη απομείνει χρήματα για δώρα, θεωρώ το LastPaper μία υπέροχη πρόταση.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Στημένο

kartesios19
Το 1991 ο στρατός του Σαντάμ αποτελούνταν από 260.000 μάχιμους άνδρες και άλλους 800.000 σε εφεδρεία. Οι Δυτικοί ξεμπέρδεψαν με αυτόν το στρατό πριν καν τελειώσουν τα διαφημιστικά συμβόλαια του CNN που υπέγραψε αποκλειστικά για τη ζωντανή μετάδοση εκείνου του πολέμου. Τα μπουλούκια του Ισλαμικού Κράτους αριθμούν περί τους 13.000 άνδρες. Οι Δυτικοί δηλώνουν ότι αδυνατούν να ξεμπερδέψουν. Ελάχιστοι άνθρωποι πλέον σε όλο τον πλανήτη απέμειναν να πιστεύουν ότι οι Δυτικοί αδυνατούν και είναι βέβαιοι ότι απλώς δεν θέλουν να το κάνουν.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι χρήσιμο και βολεύει πολλούς. Οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Και πλέον αυτών των κερδών, υπάρχουν και τα εξτραδάκια. Για τρεις μήνες απαγόρευση απεργιών στη Γαλλία. Τώρα που μίλησε για επίθεση με χημικά ο Βαλς, μπορεί να γίνουν και έξι οι μήνες. Η CIA που ενημέρωσε την ιταλική κυβέρνηση να περιμένει επιθέσεις στη Ρώμη, σαφώς δίνει ένα καλό επιχείρημα για να κλειστεί ο κόσμος σπίτι του. Αύριο – μεθαύριο θα κάνει κάτι αντίστοιχο και η Γερμανία για να… προστατέψει τους πολίτες της. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Κι όταν δεν υπάρχει φόβος, κατασκευάζουμε έναν. Κι ας σκοτωθούν και πέντε, δέκα, διακόσιοι πολίτες της χώρας μας. Η σιωπή απαιτεί θυσίες.

Μέχρι και την κυβέρνηση της μικρής Ελλάδας βόλεψε η επίθεση στο Παρίσι και όλη αυτή η τραγωδία με το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα. Περνάνε και θα περάσουν μέτρα από τη βουλή που θα τα βιώσουμε ως αβίωτα. Βέβαια, να πούμε και δυο αλήθειες για το θέμα των μέτρων που περνάνε σαν βαγόνια από πάνω μας.

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι, αν αυτά τα μέτρα τα έπαιρνε η κυβέρνηση Σαμαρά θα μιλούσαμε τώρα πάλι για κρεμάλες και οι κυβερνητικοί βουλευτές θα τα έβρισκαν ζόρικα όταν θα έπρεπε να φύγουν από τη Βουλή. Τώρα απλώς «μας κορόιδεψε κι ο Τσίπρας, αλλά δείχνει μωρέ και να το παλεύει». Άμα θες να παραμείνεις ηλίθιος, βρίσκεις ένα κάρο λόγους για να κοροϊδευτείς.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που τώρα κατακρίνουν τα μέτρα και λένε ότι δεν θα τα ψηφίσουν είναι τα κόμματα που έδιναν την εντολή στον Τσίπρα να φέρει οπωσδήποτε ένα Μνημόνιο, μια συμφωνία, ένα βομβαρδισμό από τις Βρυξέλλες, αλλιώς θα ήταν εθνικός προδότης. Ε, κι ο Τσίπρας το έκανε. Και μάλιστα με μεγάλη του ευχαρίστηση. Κι επειδή σίγουρα δεν παίρνει ναρκωτικά, είναι πασιφανές ότι το μόνιμο γέλιο του προέρχεται από την ευτυχία του που επιτέλους έγινε Θατσερικός.

Το «Θατσερικός» δεν είναι υπερβολή. Δεν ξέρω αν διαβάσατε αυτή την είδηση. Πρόκειται για την πλήρη ομολογία σχεδιασμού  μετατροπής του δημόσιου τομέα σε ανώνυμη επιχείρηση και μάλιστα με όλους τους όρους λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Τουτέστιν, ό,τι δεν φέρνει κέρδη ας ρημάξει.

Σχεδιάζει, λοιπόν, η κυβέρνηση για το 2016 «την απελευθέρωση των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό». Δηλαδή, για όποια δημόσια παροχή θα πληρώνει ο πολίτης έξτρα από τους φόρους που καταβάλει, αυτή θα συνεχίσει να παρέχεται. Αρκεί πάντα να έχει κέρδη. Προσέξτε τώρα το καλύτερο. «Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει η υπηρεσία θα περιορίζεται στο ύψος ενός ποσοστού επί των κερδών της σε ετήσια βάση -για παράδειγμα 15%- που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο». Δηλαδή, όσα περισσότερα κέρδη έχει ένας δημόσιος οργανισμός τόσους περισσότερους εργαζόμενους θα μπορεί να προσλαμβάνει.

Ποιος γίνεται αυτομάτως ο στόχος των δημόσιων υπηρεσιών; Όχι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών, αλλά η αύξηση των κερδών. Και πως μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση των κερδών; Μα με αύξηση των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή με αύξηση τελών καθαριότητας. Απλά τα πράγματα.

Τομείς του δημοσίου όπως η Υγεία και η Παιδεία, δυστυχώς δε μπορούν να εμφανίσουν κέρδη. Δε μπορούν με τα σημερινά δεδομένα. Λύσεις πάντα υπάρχουν. Το ότι η σημερινή κυβέρνηση επιτρέπει ακόμη τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων επί πληρωμή μέσα στα δημόσια νοσοκομεία δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο μιας μελλοντικής κερδοφορίας των νοσοκομείων.

Εφόσον ούτε αυτή η κυβέρνηση θεωρεί παράλογο να πληρώνει 50ευρα ο ασφαλισμένος για να αποφύγει την αναμονή των ραντεβού με ένα γιατρό του ΕΣΥ, θα μπορούσε να πληρώνει και 500ευρα για να αποφύγει την ουρά των χειρουργείων. Μισά ο γιατρός – μισά το νοσοκομείο, ορίστε η κερδοφορία. Αν η κερδοφορία των νοσοκομείων είναι ο μόνος τρόπος για να προσληφθεί προσωπικό και να μην κατεβάσουν στόρια, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, ποιος θα τη σταματήσει; Όταν αυτά τα προετοίμαζαν οι Λοβέρδοι και οι Αδώνηδες, τους λέγαμε εγκληματίες και ήταν όντως εγκληματικές οι πολιτικές τους. Όταν η σημερινή κυβέρνηση συνδέει ξεδιάντροπα τις προσλήψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου – ουσιαστικά τη συνδέει με τη συνέχιση της λειτουργίας τους! – με την κερδοφορία των υπηρεσιών από την τσέπη του φορολογούμενου και ασφαλισμένου πολίτη, τότε απλώς «μας κορόιδεψε κι ο Τσίπρας, αλλά δείχνει και να το παλεύει μωρέ».

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τα σχολεία. Να κάνουν νομίμως οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές τους, επί πληρωμή, εντός του σχολείου τους. Μισά ο καθηγητής – μισά το σχολείο, ιδού η κερδοφορία, άρα μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ναι, ξέρω, αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μάς φαινόταν πέρυσι η πιθανότητα να κέρδιζε ο Τσίπρας τις εκλογές και αντί να σκίσει τα μνημόνια να έφερνε το τρίτο και μακρύτερο. Όπως ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε πριν λίγο καιρό η πιθανότητα να χρηματοδοτείται το Ισλαμικό Κράτος από δυτικά κράτη και τις πολυεθνικές τους. Το μόνο που πραγματικά μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι ότι κάποτε οι λαοί θα ξυπνήσουν και θα καταλάβουν ποιος πραγματικά τους δολοφονεί και τους εξαθλιώνει. Ότι κάποτε η οργή θα στραφεί προς τον πραγματικό της στόχο. Αυτό ναι, μοιάζει με  όνειρο.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Je suis malakas

B4RsbH0IQAEIU6N
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, όσον αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Η συμφωνία μοιάζει επώδυνη καθώς πλήρη κάλυψη από τους πλειστηριασμούς θα έχει μόλις το 25% των δανειοληπτών. Από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας θα υπάρχει πλήρης προστασία μόνο για δανειολήπτες με εμπορική αξία του ακινήτου τους έως 170.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα για τετραμελή οικογένεια έως 21.000 ευρώ».

Είναι κι αυτός ένας πόλεμος. Δεν ξέρω αν θα δημιουργήσει απεγνωσμένους που ζωσμένοι από εκρηκτικά θα ανατινάζονται ανάμεσα σε όσους θα έχουν σπίτι, αλλά είναι ένας πόλεμος. Ένας βάρβαρος πόλεμος από πολιτισμένους δυτικούς πολιτικούς και τραπεζίτες. Ένας βρώμικος πόλεμος που θυμίζει μαύρο μεσαίωνα από μία «προοδευτική» και «αριστερή» κυβέρνηση.

Το «αθώο» βλέμμα του Ολάντ, το «αγνό» βλέμμα του Τσίπρα θα έπρεπε να σκύψουν ταπεινά, να γονατίσουν και να ζητήσουν συγγνώμη από τους λαούς τους. Ο πρώτος επειδή με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Γαλλίας μετέτρεψε σε θύματα τους πολίτες της χώρας του. Ο δεύτερος επειδή με την τυφλή υποταγή του στις Βρυξέλλες μετατρέπει καθημερινά σε θύματα τους πολίτες της Ελλάδας.

Συγγνώμη που δε μπορώ να δηλώσω ότι είμαι Γάλλος, Παλαιστίνιος, Αμερικανός, Λιβανέζος. Μπορώ όμως να πενθώ το ίδιο για όλα τα θύματα που δημιουργεί ο Ολάντ, ο Abu Alaa Afri, ο Νετανιάχου, ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Ομπάμα, η Μέρκελ. Θύματα της συγκέντρωσης πλούτου σε τράπεζες και πολυεθνικές είναι οι δολοφονημένοι, οι πνιγμένοι, οι άστεγοι όπου γης. Λιγότερη δημοκρατία και εξαφάνιση δικαιωμάτων των πολιτών, είναι το μέλλον που μας φτιάχνουν οι Ηγέτες.

Δολοφονημένοι, πνιγμένοι, γκρεμισμένα σπίτια, πρόσφυγες και μετανάστες εκτός κι εντός της χώρας τους, φτώχεια, απόγνωση, εξαθλίωση είναι οι βασικές αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν ανάγκη για άμυνα και η άμυνα αυτή να θεωρηθεί ως άδικη επίθεση από τους αρχικά επιτιθέμενους. Διότι αυτοί νιώθουν δυνατοί κι ανέγγιχτοι. Διότι αυτοί θεωρούν ότι μπορούν να ρημάζουν δίχως να ρημάζονται.

Οι λαοί, όλοι οι λαοί, δεχόμαστε έναν πόλεμο από τις εξουσίες και το κεφάλαιο. «Λυπάμαι που δεν καταφέραμε να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τους κακούς τρομοκράτες» θα πει ο Ολάντ. «Λυπάμαι που δεν καταφέραμε να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τους κακούς δανειστές» θα πει ο Τσίπρας. Και η ζωή θα συνεχιστεί. Γι’ αυτούς. Για κάποιους άλλους η ζωή θα σταματήσει όταν τον πετύχει μια σφαίρα, ένα εγκεφαλικό ή η μαύρη απόγνωση που οδηγεί στην αυτοκτονία. «Συμβαίνουν κι αυτά» θα πουν ο Ολάντ και ο Τσίπρας πριν ψάλουν τον ύμνο των Τραπεζών.

Αυτή είναι η μεγάλη μας ήττα. Η ήττα των λαών. Να μισιόμαστε μεταξύ μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει ο πόλεμος των εξουσιών εναντίον μας. Να μισεί ο Έλληνας τον Τούρκο, ο Γερμανός τον Σύρο πρόσφυγα, ο Ισραηλινός τον Παλαιστίνιο, ο Φιλανδός τον Ρώσο. Ως που να μείνουμε όλοι άστεγοι, να γίνουμε όλοι πρόσφυγες και να μη βρίσκουμε γη να σταθούμε. Ας συνεχίσουμε να χτίζουμε με τους θανάτους και τη φτώχεια μας την κυριαρχία των Εξουσιών και του Πλούτου. Μεγαλύτερη μαλακία, δεν έχει.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Μόνο μη γίνει η στραβή…

kartesios 14

Στο Παρίσι ζουν παιδικοί μου φίλοι. Μία εξ αυτών είναι η πολυτιμότερη που έχω και όχι επειδή με φιλοξενεί όταν πηγαίνω εκεί. Απλώς είναι πολύτιμη. Το πρώτο γαμημένο μισάωρο δε σήκωνε το τηλέφωνό της. Δυο, τρεις, τέσσερις φορές…

Είναι άραγε έγκλημα ότι εκείνες τις στιγμές, οι σκέψεις, οι συσχετισμοί και οι συμψηφισμοί που θα έκανα σε άλλη περίπτωση μεταξύ ανυποψίαστων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Παρίσι και αθώων ανθρώπων που πνίγονται στη Μεσόγειο, δολοφονούνται στην Παλαιστίνη, σφάζονται στη Συρία και όπου αλλού, μπήκαν στην άκρη; Αν ναι, ειλικρινά στον πούτσο μου. Μ’ ένοιαζε να είναι καλά η Κατερίνα και η Μαρία. Και ευτυχώς ήταν και είναι καλά. Φρικαρισμένες, αλλά καλά.

Και η σημαντική «λεπτομέρεια». Αν και το Bataclan βρίσκεται 10 λεπτά από το σπίτι τους, αν και την ώρα που μιλούσαμε στο τηλέφωνο δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμη ο αριθμός των νεκρών, εκείνες επέμεναν να θεωρούν ηλίθιους όσους αρνούνται λύσεις στο προσφυγικό και σωτηρία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ακόμη και την ώρα που αγωνιούσαν για φίλους και συναδέλφους τους στο Παρίσι ήταν κάθετα αντίθετες με φράχτες και κλειστά σύνορα.

Και τώρα πλέον πιο ψύχραιμα. Ποια να είναι η διαφορά μεταξύ των ρατσιστόμουτρων που βλέπουν στο πρόσωπο τού κάθε μουσουλμάνου έναν τρομοκράτη, από τους ντε και καλά πρωτοπόρους του πνεύματος και του αγώνα οι οποίοι επιμένουν με πάθος από χτες να βρίζουν τις θρησκείες και να χρεώνουν σε αυτές την πλήρη ευθύνη για το μακελειό στο Παρίσι; Ειλικρινά, στο συγκεκριμένο θέμα δε βρίσκω καμία διαφορά.

Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι σκέφτονται κάπως περισσότερο από τους άλλους, τόσα κατάλαβαν μέχρι τώρα; Ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι θρησκευτικός πόλεμος; Δεν έχουν καμία σχέση τα πετρέλαια; Δεν έχουν καμία σχέση οι αμερικανοί που θέλοντας να ρίξουν τον Άσαντ ενίσχυαν με χρήμα και όπλα όποιον ήταν έτοιμος να του επιτεθεί; Δεν έχουν καμία σχέση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έκαναν τις τυφλές μπροστά στο Ισλαμικό Κράτος γιατί έτσι βόλευε τα συμφέροντά τους;

Οι θρησκείες μέσα στους αιώνες έχουν εκμεταλλευτεί τα πάντα στον μέγιστο βαθμό κι έχουν εγκληματήσει σε κάθε φανερή ή κρυφή σταυροφορία, κορανοφορία και βουδοφορία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι φανερό ότι η θρησκεία έχει χρησιμοποιηθεί από το Σύστημα, τα Οικονομικά Συμφέροντα, την Εξουσία για να στρατολογήσει μικρόμυαλους και να τους φανατίσει σε βαθμό που μπορούν να χειραγωγηθούν με απίστευτη άνεση.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι φανατικοί των θρησκειών, τα Οικονομικά Συμφέροντα θα έβρισκαν τρόπους για να στρατολογήσουν χουλιγκάνους των γηπέδων, παθιασμένους UFOλάγνους, πωρωμένους vegetarians, τρελαμένους τζουντόκα ή κι εγώ δεν ξέρω ποιους άλλους. Όπου υπάρχει φανατίλα και κόλλημα υπάρχει κι ένας διαχειρίσιμος κάλος στον εγκέφαλο.

Έχετε διαβάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχη Στίβεν Γουόρεν, σχετικά με το σχεδιασμό των βομβαρδισμών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχει ο ISIS; Είπε ο τύπος αυτός: «Πιστεύουμε ότι αποκόπτοντας τον πετρελαϊκό εφοδιασμό της οργάνωσης, μπορούμε να επισπεύσουμε την καταστροφή της. Ενώ οι επιθέσεις στόχευαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στο παρελθόν, αυτές τμηματικά επισκευάζονταν εύκολα ή τοποθετούνταν αλλού. Για αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε μια διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να πλήξουμε τις πετρελαιοπηγές για να τους ανακόψουμε για μεγαλύτερο διάστημα και ουσιαστικά. Ο στόχος δεν είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αλλά το κλείσιμο τους για μεγαλύτερη περίοδο. Θα υπάρξει μέλλον μετά τον πόλεμο –ο πόλεμος θα τελειώσει– γι αυτό δεν θέλουμε να καταστρέψουμε εντελώς αυτές τις εγκαταστάσεις σε βαθμό που να μην επισκευάζονται».

Όταν, λοιπόν, οι αμερικανοί βομβαρδίζουν πετρελαιοπηγές, το κάνουν με χειρουργική ακρίβεια διότι στο μέλλον θέλουν να τις έχουν δικές τους. Όταν βομβαρδίζουν ανθρώπους το κάνουν με το σύστημα «όποιον πάρει ο χάρος». Αμάχους θα πάρει; Νοσοκομεία θα γκρεμιστούν; Παιδιά θα εξαϋλωθούν; Στ’ αρχίδια τους. Το αμερικανικό όνειρο μπορεί να ζήσει και χωρίς παιδιά από την Ασία και την Αφρική. Αυτό, λοιπόν, δεν το λέει το Βατικανό, αλλά ο εκπρόσωπος των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, το Πεντάγωνο.

Θέλετε να μάθετε πως βλέπουν και τους πρόσφυγες οι Γερμανοί; «Ως επένδυση». Ξεκάθαρα το γράφει η Deutsche Welle. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου υπολόγισε ότι κάθε πρόσφυγας στοιχίζει κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ τον χρόνο. «Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης προοπτικής για τον υπολογισμό του κόστους. Με ενοχλεί όταν οι δαπάνες για τους πρόσφυγες θεωρούνται αποκλειστικά έξοδα. Διότι όταν επενδύουμε σήμερα σε νηπιαγωγεία και σχολεία για τα παιδιά μας, πάλι πρόκειται για έξοδα. Αυτές οι επενδύσεις θα επιδράσουν οικονομικά στη Γερμανία σε 20 με 30 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τις δαπάνες ως επένδυση», είπε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και όχι κάποιος ιμάμης, μουεζίνης ή καδής.

Οι ιμάμηδες μπορεί να φουντώνουν όνειρα κι ελπίδες για παραδείσους με παρθένες, αλλά ιερό πόλεμο δεν κήρυξαν ακόμη. Όταν το κάνουν, θα το καταλάβουμε αμέσως επειδή πράγματι τότε ο κώλος μας θα πάρει φωτιά. Αυτή τη στιγμή όλοι οι δολοφονημένοι, πνιγμένοι και ξεριζωμένοι είναι θύματα Οικονομικού Πολέμου. Το αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου των Οικονομικών Συμφερόντων ή πρόκειται για την επανάληψη ενός φαινομένου Αλ Κάιντα, που αφού ταΐστηκε από τις ΗΠΑ στη συνέχεια γλυκάθηκε και δεν ήθελε να αποποιηθεί τα κέρδη της, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία του χρόνου.

Για την ώρα, θεωρώ από ατυχές έως απεχθές –ανάλογα με την πρόθεση – να μπαίνουν στο στόχαστρο των αποκλειστικών ευθυνών για τρομοκρατικές επιθέσεις, με δράστες κουστουμάτους ή μασκοφόρους, οι θρησκείες. Ένα πογκρόμ σε ολόκληρη τη Δύση εναντίον των μουσουλμάνων θα ήταν μια νέα τεράστια ντροπή για την ανθρωπότητα και δυστυχώς θα είχε ως ηθικούς αυτουργούς ανθρώπους που κατά τ’ άλλα μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των ανθρώπων ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, χρώματος και θρησκείας. Εκτός κι αν γίνονται εκπτώσεις σε αυτό ανάλογα με το τι βολεύει τις ιδεολογικές(;) εμμονές του καθένα. Στο έγκλημα της στοχοποίησης αθώων ανθρώπων ελάχιστη σημασία έχει το κίνητρο.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Εεεπερασάμ’ όμορφα, όμορφα, όμορφα…

ASEC_Mimosas

Είδα στην πορεία κι ένα φιλαράκι από τους μήνες εκείνους – σαν χρόνια μου φαίνονται – που μαζί ελπίζαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος ακόμη ελπίζει, και πιάσαμε ψιλοκουβέντα. Μου εξήγησε, πάνω-κάτω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην απεργία εναντίον των μέτρων επειδή το τρίτο μνημόνιο επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο αλλά εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το καλό της πατρίδας, άρα εμείς κάναμε πορεία κατά της πατρίδας. Το είχα καταλάβει, απλώς ήθελα να βεβαιωθώ. Με άλλους γνωστούς δε μίλησα, ο καθένας έχει τα βάσανά του.

Ο νεοδημοκράτης βασανίζεται μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα και ποιος θα ενώσει περισσότερο την παράταξη, ο πασόκος δυσφορεί επειδή «Καλός είναι ο Τσίπρας, δε φταίει αυτός, οι γύρω του φταίνε. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εμπειρία, αλλά είναι άτολμος». Κάποιον γνωστό μου από το ΚΚΕ δεν είδα, ήταν στον άλλον επιτάφιο, σε μια πορδή πόλη ζούμε, μια πλατεία την έχουμε, έτρεχαν αυτοί να μην τους προλάβουμε κι ενωθούμε, πηγαίναμε σημειωτόν εμείς μη τυχόν και πέσουμε πάνω τους, ασ’τα να πάνε.

Το γαμώτο ήταν ότι δε μπορούσα να φωνάξω και κάνα σύνθημα για την ΑΕΚ. Τα έχουμε ξαναπεί, από τότε που μπήκε ο Μελισσανίδης εγώ είμαι ASEC Mimosas, μια πολύ συμπαθητική ομαδούλα από την Ακτή Ελεφαντοστού. Έχει κι ωραίο έμβλημα σε μαύρο -κίτρινο, έτσι κι έχεις μυωπία και το δεις από μακριά μια χαρά φέρνει σε δικέφαλο.

Οπότε απλώς προχωρούσα και σκεφτόμουν ότι η Λαγκάρντ δήλωσε πως η προσφυγική κρίση μπορεί να ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ναι, το είπε η σκρόφα, οπότε μπορεί και να τα χώσει στους πνιγμένους επειδή μειώνουν αυτή την ωφέλεια με το χαμό τους. Από την άλλη, η Ε.Ε. προσφέρει οικονομική βοήθεια στις αφρικανικές χώρες για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές κι αν η Γερμανία δεν ήταν η Γερμανία λογικό θα ήταν να απορούσε κάποιος γιατί άραγε να προσφέρει χρήματα η Ε.Ε. και δεν αποσύρει απλώς τις πολυεθνικές της από τις αφρικανικές χώρες ώστε να εκμεταλλευτούν οι ίδιες οι χώρες τον πλούτο τους, γιατί δεν σταματάει να ταΐζει το παρακράτος, τους παραστρατιωτικούς και τους παρανοϊκούς στις αφρικανικές χώρες ώστε να σταματήσουν την επόμενη μέρα τα προσφυγικά ρεύματα; Αλλά η Γερμανία είναι η Γερμανία οπότε δεν υπάρχει καμιά απορία.

Χαζά τώρα, λεπτομέρειες σκεφτόμουν μέχρι να περάσει ο επιτάφιος του ΚΚΕ μπροστά, είχαμε παρασυρθεί και οι πενήντα του δικού μας επιτάφιου και προσπεράσαμε οπότε σταματήσαμε μέχρι να επέλθει η τάξη στους επιτάφιους. Κανονικά, σκεφτόμουν, τα πρωτοσέλιδα κάθε μέρα θα έπρεπε να γράφουν για μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, για απεργίες διαρκείας, για οργανωμένη στάση πληρωμών, για ανατροπές, κι αντί γι’ αυτά είναι πρωτοσέλιδο οι φόβοι του Πανούση για τη ζωή του, οι οποίοι φόβοι έγιναν φόβοι όταν δε μπήκε στην κυβέρνηση γιατί όσο ήταν στην κυβέρνηση ο Πανούσης οι ίδιοι φόβοι αντιμετωπίζονταν από τον ίδιο ως γραφικότητες άνευ αξίας. Επίσης, στα πρωτοσέλιδα είναι ο Άδωνης και η Αγωνία, ο Τσακαλώτος που πληρώνει την επιτυχία του και τα χαμόγελα στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ούτε κατάλαβα πότε τελείωσαν οι πορείες, ποιος επιτάφιος τερμάτισε πρώτος, μόνος έμεινα στη μέση της πλατείας. Αυθόρμητα μου βγήκε ένα «ΑΕΚ, Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος» κι αφού δε με κοίταζε κανείς περίεργα φώναξα κι ένα «Μπάρλε θεέ πάρε την ΠΑΕ». Σε μια χώρα πεθαμένη από καιρό δεν το βρίσκω κακό να στηρίξω τις ελπίδες μου σ’ έναν πεθαμένο για να ξαναφωνάξω «τα θελουμ” όλα όλα όλα ή τιιιποτααααπρωτάθλημα και κύπελο ή τίιιποταααα….». Μέχρι τότε, ASEC Mimosas, γιατί κανείς μας δεν ξέρει πότε θα γίνει πρόσφυγας. Αν είναι να βρεθώ στην Ακτή Ελεφαντοστού, τουλάχιστον να έχω κάτι να υποστηρίζω.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Πόσο κοστίζει μια αγκαλιά;

kartesios071115

«Πόσο κοστίζει ένα πιάτο φαΐ και μια αγκαλιά για τα προσφυγόπουλα; Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας, δεν κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή».

Ο ίδιος, πριν περάσει εβδομάδα. «Άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσουμε 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί που υποδέχεται πρόσφυγες. Θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016. Δεσμεύομαι να θέσω θέμα ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές».

Πες μας, πόσο κοστίζει ένα πιάτο φαΐ και μια αγκαλιά; Ένα πνιγμένο όνειρο για τη ζωή; Μια μάνα που κλαίει για το παιδί που έχασε; Μια λαστιχένια ελπίδα; Ένα συναπάντημα με τον χάρο; Πες μας, πόσο κοστίζουν όλα αυτά; 1.000 θέσεις εργασίας κι έναν χαμηλό ΦΠΑ; Μήπως να βάλουμε και λίγο ΕΣΠΑ;

Κάναμε τον θάνατο ευκαιρία και το ανθρώπινο χρέος επένδυση; Πότε έγινε αυτό; Πότε βγάλαμε πράσινες ουρές και κίτρινα κέρατα; Πότε γίναμε τέρατα; Από πότε διαπραγματευόμαστε την απελπισία; Από πότε νοικιάζουμε τη στεριά στον ναυαγό; Από πότε είναι ανθρώπινο να ζητάς κέρδη με αντάλλαγμα μια σωτηρία;

Τη συνέντευξη του Άρη Μεσσήνη τη διάβασες; Την οργή του τη μυρίστηκες; Τις φωτογραφίες του τις είδες;  Κι εσύ μιλάς ακόμη για ΕΣΠΑ και για χαμηλό ΦΠΑ; Μιλάς για εκατομμύρια και υπόσχεσαι θέσεις εργασίας; Πάνω σε πτώματα και σε εξαθλιωμένους; Γιατί; Για να στεριώσεις κι άλλες φυλακές ανθρώπων που μόνο να περάσουν θέλησαν από δω; Για να φτιάξεις νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης απεγνωσμένων;

Πες μας, πόσο κοστίζει ένα πιάτο φαΐ και μια αγκαλιά; Αξίζει την ξευτίλα της διαλογής ανθρώπων σαν να είναι λάχανα σε πάγκο λαϊκής; Αυτοί είναι πρόσφυγες άρα αξίζουν τη ζωή, αυτοί είναι μετανάστες άρα β’ διαλογής. Ποιος είσαι εσύ που αναλαμβάνεις να ξεσκαρτάρεις ψυχές για χάρη μιας Ευρώπης που πετάει αποφάγια σε ναυαγούς για να την αφήσουν ήσυχη να πιεί το κονιάκ της πλάι στο τζάκι;

Πες μας, πόσο κοστίζει ένα πιάτο φαΐ και μια αγκαλιά; Πες μας, γιατί φαίνεται πως τα ζύγισες και βρήκες ότι κοστίζουν ένα ΕΣΠΑ κι ένα ΦΠΑ. Πες μας, πόσο κοστίζει να γίνεις δούλος των Βρυξελλών ή μήπως σου αρκεί που σε ορίσαν επιστάτη; Πες μας, πόσο σ’ αρέσει να ξεναγείς τ’ αφεντικά στη δυστυχία; Πόσο εξωτικό τους φαίνεται όλο αυτό το πάρκο φρίκης; Πες μας ρε συ, πόσο κόστισαν το «α» και το «π» για να κολλήσουν στη λέξη «άνθρωπος»;

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Το οχυρό «Ευρώπη»

Γνωστό τοις πάσι πως οι ευρωπαίοι δεν μετακινηθήκαν ποτέ επειδή κινδύνεψαν από πολέμους, πείνα και λοιμούς, επειδή σκέφτηκαν να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους ή επειδή … απλώς θέλησαν να αποκτήσουν αποικίες. Το λέει και η Ιστορία:
kartesios2

Γνωστό τοις πάσι πως οι Ευρωπαίοι είναι μία καθαρή φυλή, ένα φύλο, με κοινή καταγωγή και ενιαίο πολιτισμό. Μία ενιαία ταυτότητα, βρε παιδί μου, πως να το πω!
Το λέει και η Ιστορία:
kartesios 2a

 

Γνωστό τοις πάσι πως όπου κι αν βρέθηκαν οι ευρωπαίοι, κατέφτασαν ύστερα από επίσημη πρόσκληση – παράκληση και κέρδισαν τις εντυπώσεις αποκλειστικά με το πνεύμα τους.
Το λέει και η Ιστορία:
kartesios4
British-colonial-officers-stand-guard-760-x-586
kartesios5

Ως εκ τούτου είναι πολύ λογικό να μην επιθυμούν οι Ευρωπαίοι μετακινήσεις ανθρώπων από άλλες ηπείρους προς τη δική τους ήπειρο με το επιχείρημα ότι πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να μη μολύνουν την ευρωπαϊκή καθαρότητα και ανωτερότητα.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Ελπίζοντας στους εφιάλτες

prosfyges
Να προσπαθήσεις να δεις ψύχραιμα το θέμα του πνιγμού παιδιών και οικογενειών ολόκληρων. Υπάρχει λόγος; Ας δεχτούμε ότι κάποιος γαμημένος λόγος θα υπάρχει. Τα δεδομένα:

Στα παράλια της Τουρκίας βρίσκονται κατ’ άλλους δύο και κατ’ άλλους τρία εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι «πρόβλημα». Δεν αποτελούν «προσφυγικό πρόβλημα» ή «μεταναστευτικό πρόβλημα». Πρόβλημα είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν να ξεριζωθούν και να ζήσουν την κόλασή τους για να περάσουν απέναντι.

Αν το δούμε έτσι, όπως δηλαδή πραγματικά είναι, τότε αυτομάτως δε χρειάζεται να σκεφτούμε «λύση» ή «αντιμετώπιση» των προσφύγων και μεταναστών, αλλά λύση και διάλυση των λόγων που δημιούργησαν αυτούς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το μόνο που έχει να κάνει η Ευρώπη είναι να τους σώσει. Τίποτε άλλο.

Θέλει η Ευρώπη να τους σώσει; Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει. Αν το έκανε, αυτομάτως θα αποδεχόταν την ακύρωση των οικονομικών και στρατιωτικών πολιτικών της που είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι μία επίπτωση που δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κέρδη των πολυεθνικών της και της πολεμικής βιομηχανίας της. Δεν υπερβάλω μάλιστα, όταν σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα κατηγορήσει όσους πνίγονται και για μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Άλλωστε, το «μέτωπο της λογικής» τούς έχει κατηγορήσει για χίλια μύρια, σε αυτό θα ντραπεί;

Θα μπορούσε η Ευρώπη να τους σώσει; Σαφώς, αν η Ευρώπη ήταν ένα σύνολο ανεξάρτητων χωρών και όχι μία σειρά κυβερνήσεων υπό τις εντολές της Γερμανίας. Πρακτικά, μόνο το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εξυπηρετεί 65 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Μόνο το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης! Με στόλους πλοίων και αεροπλάνων, με ανοιχτά σύνορα και γκρέμισμα των φραχτών, η μεταφορά των δύο ή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη θα ήταν θέμα ημερών, αλλά κυρίως θα εξασφαλιζόταν η ασφάλειά τους.

Θέτω, λοιπόν, το ερώτημα πιο σωστά. Θέλει η Γερμανία να τελειώσει το θέμα των προσφύγων και μεταναστών; Φυσικά και όχι! Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε παιχνιδάκι εκβιασμού στα χέρια του νεοσουλτάνου Ερντογάν. Και η Γερμανία ποτέ δεν θέλησε να χαλάσει σχέσεις με την Τουρκία.

Η Ευρώπη της Μέρκελ ξέχασε με ευκολία τις εικόνες που έδειχναν να περνούν ανενόχλητοι μέσω Τουρκίας οι ευρωπαίοι εθελοντές του ISIS, ένας από τους βασικότερους λόγους δημιουργίας του προσφυγικού ρεύματος. Η Ευρώπη της Μέρκελ κάνει πως δε βλέπει ότι το πολίτευμα της Τουρκίας του Ερντογάν είναι η προεδρική τρομοκρατία. Η Ευρώπη της Μέρκελ υποκρίνεται πως αγνοεί ότι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών μέσω της Τουρκίας είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του Σουλτανάτου, αφήνοντας κέρδη δισεκατομμυρίων σε όσους υποστηρικτές του καθεστώτος έχουν την έγκριση του νεοσουλτάνου Ερντογάν να ασκούν το επάγγελμα μεταφορέα ανθρώπων σε απόγνωση.

Αν η Ευρώπη της Μέρκελ αποφάσιζε κάποια στιγμή να πάρει αυτό το απάνθρωπο παιχνιδάκι από τα χέρια του Ερντογάν και να σώσει τους ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται, τότε αυτομάτως θα θύμωνε τον σύμμαχό της, θα τον απομόνωνε, θα του στερούσε ένα τεράστιο όπλο διαπραγμάτευσης για πολλά και διάφορα, χάνοντας όμως ταυτόχρονα την εύνοιά του προς τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία. Γεωστρατηγικά δε, θα οδηγούσε τον Ερντογάν να ενταχθεί πλήρως στο στρατόπεδο των ΗΠΑ κάτι που φυσικά θα στοίχιζε στις προσπάθειες της Γερμανίας να αναδειχθεί και πάλι σε Αυτοκρατορία.

Εντελώς ψύχραιμα, λοιπόν, το θέμα του πνιγμού παιδιών και οικογενειών ολόκληρων στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα οικονομικών συμφωνιών, πολέμου συμφερόντων και επίδειξης δύναμης δύο τρελών αυτοκρατόρων, κάποιων θρησκόληπτων ηγετών κι ενός σφαγέα Νετανιάχου. Οι λοιποί ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης, τσιράκια είναι, εντολές εκτελούν και όλοι μαζί δεν αξίζουν ούτε μία τρίχα από τ’ αρχίδια των εθελοντών και των κατοίκων της Λέσβου και άλλων νησιών που ξημεροβραδιάζονται να σώζουν ανθρώπους.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό αύξησης κερδών πολυεθνικών και κύκλου εργασιών πολεμικών βιομηχανιών, μέσα σε όλο αυτό τον φασισμό που αναγνωρίζει την Τουρκία ως δημοκρατία και συνομιλητή, δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος για ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει από την πίεση επιχειρημάτων ανθρωπιστικού περιεχομένου που χρησιμοποιούν ομάδες πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους. Την ελάχιστη ειλικρίνεια δε, αν διέθετε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να περάσει το θέμα των μεταναστών και προσφύγων από την αρμοδιότητα του Επιτρόπου Μετανάστευσης στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου Εμπορίου, διότι ως εμπόρευμα τους αντιμετωπίζουν, για κόστος μιλάνε, κέρδη βγάζουν, συμφέροντα μετράνε.

Επί της ουσίας, ναι, η υποδοχή δύο ή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων θα ήταν δύσκολο έργο για την Ελλάδα μόνη της, για την Ιταλία μόνη της, για την Ισπανία μόνη της. Όμως 750 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Ευρώπης, είναι γελοίο να θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν γίνουμε 753 εκατομμύρια. Και μόνο σε μία απλή σύσκεψη μεσαίων στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών χωρών της Ευρώπης θα μπορούσαν να λυθούν τα πρακτικά θέματα. Όμως φυσικά επιλέγονται «Συσκέψεις Κορυφής» για να δείξουμε ότι το «πρόβλημα» είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και ότι το «πρόβλημα» αυτό είναι τεράστιο. Ένας έξυπνος τρόπος για να κρύψουν οι ένοχοι τις ευθύνες τους και να εξαφανίσουν τη λύση του «προβλήματος».

Σε κάθε περίπτωση, τα τόσα πνιγμένα παιδιά αποδεικνύουν ότι εδώ και καιρό οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι έχουν χώσει στους κώλους τους τον διαφωτισμό, τους Καντ και τους Ρουσσώ τους, έχοντας βομβαρδίσει το ανθρωπιστικό καταφύγιο που θέλει την οδύνη του καλώς πράττειν ως τη μόνη πραγματική απόδειξη για την αρετή. Στυγνοί φονιάδες είναι, κοινοί φασίστες είναι και το μόνο που τους αξίζει είναι το ό,τι χειρότερο. Εύχομαι να πνιγούν από εφιάλτες που θα έχουν τα χέρια των πνιγμένων μωρών. Αν είμαστε τόσο ανίκανοι πια να τους τιμωρήσουμε εμείς, ας ελπίσουμε στους εφιάλτες.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Σιχασιά….

metanastes2
Και στο πούτσο μου παπάρα αν φοβάσαι τους πρόσφυγες ότι θα σου πάρουν τη χώρα, παλιομαλάκα, χώμα και νερό είναι, όλων μας είναι και τα παιδιά που πνίγονται δικά μου είναι και δικά σου θα έπρεπε να τα νιώθεις και να παρακαλάς να σωθούν όλα και να κλαις όταν πνίγονται κι όταν βασανίζονται κι όταν ορφανεύουν κι άντε γαμήσου καργιόλη που αδιαφορείς και δυσανασχετείς και λες «τόσα είχαμε στο κεφάλι μας, τώρα μας φορτώνονται κι αυτοί» γιατί άχρηστο είναι το κεφάλι σου και άδικο βάρος στους ώμους σου κι αν δε μπορείς να νιώσεις, να καταλάβεις, άντε και πνίξου να ξαλαφρώσουμε από έναν μαλάκα, πολλοί είστε δε θα λείψετε, πιο κάτω από τον πάτο είσαι αν δε μπορείς να θυμώσεις, να ουρλιάξεις, να πονέσεις για όλο αυτό που συμβαίνει και νοιάζεσαι για την οικονομία, την ανάπτυξη, το γαμωκόμμα σου, τα κύματα ξερνάνε νεκρούς κι εσύ κοιμάσαι ήσυχος, κι ενοχλείσαι που είναι πολλοί και μένουν στις πλατείες και να φύγουν και η Ευρώπη που κινδυνεύει, στ’ αρχίδια μου αν κινδυνεύει η Ευρώπη και η ησυχία σου και η τσέπη σου, κίνδυνος είναι η πείνα και η φωτιά που κυνηγάνε αυτούς που πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν κι αντί για σωτηρία πέφτουν στο στόμα σου και στην αδιαφορία σου και τους κρίνεις και ρωτάς γιατί φεύγουν από τις χώρες τους -τα δικά σου παιδιά, μαλάκα, γιατί έφυγαν στη Γερμανία να γίνουν Γκασταρμπάιτερ; – κι αντί να ντραπείς για όλο αυτό κάθεσαι και γιορτάζεις – τι γιορτάζεις ρε ηλίθιε; – την ελευθερία σου τάχα μου και την ειρήνη δήθεν, με όπλα και στρατιώτες τα γιορτάζεις και φόβο και υποταγή – ποια ελευθερία γιορτάζεις ρε ηλίθιε; – σκλαβωμένος μαλάκας είσαι σε όσα ελάχιστα σου χαρίζουν για να κάθεσαι ήσυχος κι αδιάφορος άδειος σα ζόμπι από ψυχή κι ανθρωπιά, πνίγονται ρε σίχαμα προσπαθώντας να σωθούν από τους ίδιους που αύριο θα κυνηγήσουν και σένα για να βγάλουν κι άλλα φράγκα, ήσυχος να μένεις μέχρι να έρθει η σειρά σου σίχαμα, πνίγονται στα κύματα ρε ηλίθιε που εσύ κάποτε πνίγηκες με το σάλιο σου και τρόμαξες, γιορτάζεις, τι γιορτάζεις ρε ηλίθιε, τα χάλια σου;

Tweet about this on TwitterShare on Facebook