ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ

B1jAELmIMAAoL1p
Επειδή κουράστηκα με όλη αυτή την “ανησυχία των έντιμων” σχετικά με το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο, αλλά κι επειδή είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και με την επιλογή της πλειοψηφίας των νέων μελών της κυβέρνησης, ορίστε μία απάντηση που ίσως κάνει κάποιους να ντραπούν για την υποκρισία και το φαρισαϊσμό τους.

Πρόκειται για μία δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, καμία σχέση με τον Θεσσαλονίκης, που έχει θέμα τον θρησκευτικό όρκο. Η δήλωση αυτή έγινε στις 9/1/2013, δημοσιεύθηκε αρχικά στο thrakitoday.com και αναδημοσιεύθηκε από το “ΒΗΜΑ”.

«Νιώθω ενοχή όταν αναγκάζω βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν» αναφέρει ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως και αντί του όρκου στο Ευαγγέλιο, προτείνει «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει» και τα οποία μας τα ενέπνευσε ή όχι η Δημοκρατία.

Ναι, σαφώς και ο Αλέξης Τσίπρας όπως και οι υπουργοί του δεν αρνήθηκαν τον θρησκευτικό όρκο έχοντας κατά νου το σκεπτικό του Άνθιμου Αλεξανδρουπόλεως.
Άλλωστε δεν σκέφτηκα να ποστάρω την εν λόγω δήλωση για τον Τσίπρα και τους υπουργούς του, αλλά για όσους αλάλιασαν δήθεν από οργή για το “ξερίζωμα της παράδοσης”. Ιδού, λοιπόν, η παράδοση:

«Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη…έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα».

»Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, “αναγκάζω” βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα.
»Για μας τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

»Ή στην άλλη περίπτωση, στα δικαστήρια, όταν βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση! Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Όμως εμένα με απασχολεί η αμαρτία την οποία φορτώνεται εκείνος που ορκίζεται.
»Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

»Όχι να πετάμε τα άγια και τους μαργαρίτες…δεν είναι σωστό.
»Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!
»Βεβαίως είναι έτοιμος ο λαός μας σήμερα να ξεχωρίσει τα πράγματα. Ξέρει την Εκκλησία του, τη βιώνει ως χαρισματικό φορέα και από την άλλη βλέπει την αναγκαστική εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα.

»Θυμηθείτε τις ορκωμοσίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές! Το πρόβλημα εμφανίστηκε στην ελλαδική κοινωνία ότι ήταν η επιμονή των Επισκόπων να ορκίσουμε τους αιρετούς. Θεός φυλάξοι! Το πρόβλημα για όσους δεξιούς κι αριστερούς εκλεγμένους δεν ήθελαν να ορκιστούν, όπως ακόμα ορίζει το Σύνταγμα, ήταν του συνταγματικού εισαγγελέα! Εμείς οι εκκλησιαστικοί πηγαίνουμε όπου μας προσκαλούν. Ανεπιθύμητοι δεν θέλουμε να είμαστε».

υγ: Υπάρχει βέβαια και η άποψη του Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα κωμικοτραγικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί “στο γκρέμισμα της χριστιανικής Ελλάδος με την προκλητική προβολή της αθεΐας”. Όμως αν σκεφτούμε ότι παλιότερα έκαιγαν ως μάγισσες όσες είχαν κόκκινα μαλλιά, το ότι ο Καλαβρύτων δεν έδωσε εντολή στα πλήθη να πυρπολήσουν τον Τσίπρα, αλλά έμεινε στα γραπτά, το λες και πρόοδο.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!

B7EGJ1ZIYAAiDbt

Όχι να πα να γαμηθείτε. Αυτό ισχύει για άλλους. Για τη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει σκέτο το «Τώρα, μπορείτε!». Ζήτησαν ισχυρή λαϊκή εντολή. Στην Ελλάδα, με αυτή την μεταπολιτευτική παράδοση και τις σημερινές συνθήκες, το ποσοστό που δόθηκε από τον λαό στον ΣΥΡΙΖΑ ισούται με τη μεγαλύτερη αυτοδυναμία που πήρε ποτέ κυβέρνηση.

Οι πολίτες τόλμησαν και τα έβαλαν όχι μόνο με τον τρόμο που έσπειρε ο Σαμαράς και την αβεβαιότητα που μοίραζε ο Βενιζέλος, αλλά και με το ΔΝΤ και με τη Μέρκελ και με τις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες κατόρθωσαν να στείλουν την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση στην Ευρωζώνη. Και για να το κάνεις αυτό, παρά τα όσα έχω γράψει κατά καιρούς για τον λαό μας, χρειάζονται αρχίδια.

Τώρα, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε όσα υποσχεθήκατε. Όλα! Όχι αύριο ή μεθαύριο, αλλά όλα! Οι συμβολισμοί γενικώς με εκνευρίζουν. Και οι συμβολισμοί του Τσίπρα την πρώτη ημέρα του στην ηγεσία της χώρας με αφήνουν αδιάφορο. Έχει ακόμη δυο – τρεις ημέρες για να παίξει με τους συμβολισμούς στίγματος της νέας κυβέρνησης. Ακολουθεί η ανάγκη αποδείξεων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και έχει να διαχειριστεί στιγμές ακραίου περιεχομένου για την Ελλάδα, αλλά θα μπορεί να απολαύσει το γεγονός ότι η κριτική από τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα επηρεάζει κανέναν. Απορρίφθηκαν όλα όσα εκπροσώπησαν οι υπόλοιποι. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κατάφεραν να απαξιωθεί και ο λόγος και η παρουσία τους. Ακόμη και μέσα στα κόμματά τους. Είναι πλέον ανύπαρκτοι.

Η προϋπόθεση από το ΚΚΕ ότι θα συνομιλούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν επιδίωκε έξοδο από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ είναι σεβαστή. Θα ήταν, όμως, συνεπής και σοβαρή αν το ίδιο το ΚΚΕ απείχε επίσης από όσα θέλει να καταργήσει. Αν δεν βολευόταν στις διαδικασίες της αστικής δημοκρατίας που θέλει να καταργήσει ενώ απολαμβάνει τα οικονομικά οφέλη της…. Αν δεν συμμετείχε στις διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου ενώ το βλέπει ως όργανο του ιμπεριαλιστικού σατανά… Αν δεν συμμετείχε στην καπιταλιστική οικονομία μέσω της Τυποεκδοτικής και των αγοραπωλησιών του 902… τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει σε αποκλειστικότητα το δικαίωμα της «μάχης εκ των έσω» και να κατηγορεί τους υπόλοιπους για χυδαιότητα και υποκρισία.

Όσο για το «ΠΟΤΑΜΙ» πρόκειται περί αστείας περίπτωσης, διότι μόνο να αστειεύεται μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης όταν λέει ότι δε συνεργάζεται με αντι-ευρωπαϊστές, θεωρώντας ότι είναι …. φιλο-ευρωπαϊστής όποιος σαν εκείνον στηρίζει τη γερμανική Ευρώπη και τις προτεσταντικές ιδεοληψίες της Μέρκελ που κατέστρεψαν την οικονομία όλης της ηπείρου.

Ο εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εαυτός του. Η υπέρβαση να συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛ. παίρνει ψήφο ανοχής ως συνεργασία κατ’ οικονομίαν, κατ’ ανάγκην και κατ’ εξαίρεση. Όσοι τον κατηγορούν γι’ αυτή τη συνεργασία με το επιχείρημα ότι πρόκειται περί μείωσης του επαναστατικού πήχη, είναι αυτό που λέμε «για το πέος», διότι οι επαναστάσεις δε γίνονται με εκλογές. Γίνονται στο δρόμο. Και η άρνησή τους να βγουν στο δρόμο είναι η κορυφαία αντεπαναστατική πράξη. Παρ’ όλα αυτά, αν επιθυμούν να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους, είναι επιλογή τους και κανείς δεν ενοχλείται από αυτή.

Βέβαια, καλό θα ήταν να έλειπαν οι Νικολόπουλοι από τους ΑΝ.ΕΛ. και οι Κουντουράδες να λυτρώνονταν επιτέλους βρίσκοντας το δρόμο για την επιστροφή στο γαλάζιο σπίτι τους. Όμως μήπως και ο Καμμένος δε θα μπορούσε να δείξει μια ντουζίνα, κατά κοινή ομολογία, γραφικών ΣΥΡΙΖΑίων; Οπότε ας υποκριθούμε για το καλό της συνέχειας ότι οι ΑΝ.ΕΛ. διέπονται από αγνό και άδολο πατριωτισμό που δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο τον εθνικισμό. Τουλάχιστον στην αρχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δείξει αν θα σταθεί δίπλα στο λαό ή και αυτός, από τη θέση εξουσίας, θα σταθεί απέναντί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε το καλύτερο. Τον πιστέψαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό το καλύτερο. Τον εμπιστευτήκαμε. Τώρα μένει να μας αποδείξει ότι πραγματικά θέλει να το πετύχει.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, εμείς που δεν ανήκουμε σε κάποιο κόμμα, που δεν στρογγυλεύουμε τις αρχές μας για χάρη κάποιου αλάθητου ηγετίσκου, που δε χρωστάμε σε κανένα πολιτικό γραφείο, που δεν περιμένουμε κάποιο ρουσφέτι, τακτοποίηση, βόλεμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρούμε κάποιο τρόπο να ξαναγίνουμε ο εφιάλτης της ψεύτικης ελπίδας. Κι αν αμφισβητούν κάποιοι την αποτελεσματικότητα αυτού του εφιάλτη, δεν έχουν παρά να δουν τον Σαμαρά που έχει κλειστεί στο γραφείο του και ξεψειρίζει τον αφαλό του.

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ

kartesios 24

Δεν πιστεύω καμία δημοσκόπηση. Λόγω της εμπειρίας μου ως «δείγμα». Πάντα είμαι ευγενικός στις εταιρείες δημοσκοπήσεων που με καλούν, απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις και λέω πάντα ψέματα. Βέβαια, από τη στιγμή που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προσφέρουν σήμερα μία μεγάλη γκάμα αποτελεσμάτων, με τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ να κινείται από 1% έως 10%, είναι λογικό ότι κάποια θα πέσει μέσα στο τελικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, λέω να περιμένω εκείνο το 50% στην Επικράτεια για να ξέρω τι έχει γίνει. Θα μου πεις «Δεν έχεις εμπιστοσύνη στον κόσμο;». Ε, δεν έχω, χίλιες φορές το έχω γράψει. Βασικά υπάρχουν αρκετοί που λένε ψέματα. Από τη στιγμή που λέω εγώ στις δημοσκοπήσεις, γιατί να μη λένε κάποιοι ακόμη και στις παρέες τους; Δηλαδή πώς να τολμήσει κάποιος να πει στην παρέα του που όλοι ψηφίζουν ΝΔ ή ΠΟΤΑΜΙ ή ΚΚΕ ότι αυτός θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Εντάξει, το λες, αλλά μόνο στην περίπτωση που είσαι ζωσμένος με εκρηκτικά, πεταχτείς όρθιος και φωνάξεις “Μαλάκες, αν με πειράξετε τα ανατινάζω”. Πώς να πεις σε παρέα με ΣΥΡΙΖΑίους ότι θα το ρίξεις στη ΝΔ; Σε περιμένει βασανιστικός θάνατος από χτυπήματα με κουταλάκια του εσπρέσο. Οπότε λες κι εσύ αυτό που λένε και οι άλλοι και άλλο θα ψηφίσεις.

Πάντως πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που σίγουρα λένε αλήθεια. Είναι οι αναποφάσιστοι. Αυτούς γενικά τους δικαιολογώ. Μέχρι τελευταία στιγμή το σκέφτονται και πίσω από το παραβάν κλείνουν τα μάτια, τραβάνε ένα ψηφοδέλτιο από το πακετάκι που τους έχουν δώσει, το τυλίγουν για να μην το δουν ούτε οι ίδιοι και το βάζουν στο φάκελο. Είναι αναποφάσιστοι και μετά τις εκλογές. Δεν ξέρουν τι ψήφισαν. Αλλά μπορούν να τους βρίζουν όλους.

Δεν είναι κακό. Δικαίωμα είναι. Όμως αυτή τη φορά, ο αναποφάσιστος που έχει ακούσει πέντε – έξι φορές τη Βούλτεψη στην τηλεόραση έχει τα δίκια του να είναι αναποφάσιστος. Διότι η Βούλτεψη σε χώνει σ’ ένα φοβερό δίλλημα. Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπάρχουν προϊόντα να αγοράσεις. Αν βγει η ΝΔ θα υπάρχουν προϊόντα, αλλά δε θα έχεις λεφτά να τα αγοράσεις. Άντε τώρα να είσαι και λίγο στόκος, πάει, βραχυκύκλωσε το έρμο το μυαλό.

Αν τώρα είσαι αναποφάσιστος και πέσεις πάνω στον Σταύρο Θεοδωράκη, την έχεις κάτσει κανονικά. Διότι αυτός λέει «Έχω πρόγραμμα και πρόταση και ιδέες για τη χώρα, αλλά δεν στις λέω». Γιατί; Γιατί έτσι. Θέλω να με εμπιστευτείς τυφλά επειδή είμαι το Ποτάμι καλησπέρα, καλησπέρα. Λέει ο Θεοδωράκης στον αναποφάσιστο «Ψήφισέ με γιατί κι εγώ αναποφάσιστος είμαι. Έχουμε πολλά κοινά». Δεν έχει αποφασίσει το Ποτάμι τι είναι. Δεν είναι κρυφό, το λέει. Θα τα αλλάξει όλα χωρίς να γκρεμίσει τίποτα.

Αυτό είναι καλό σλόγκαν για συνεργείο ανακαίνισης χώρων. Σου λέει θα το κάνω κουζίνα – καθιστικό ένα, χωρίς να ρίξω τοίχο και θα μεγαλώσω τους χώρους δίχως να βγάλω τούβλο. Για πολιτικό κόμμα όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο, από τη στιγμή μάλιστα που δραστηριοποιείται σε μια χώρα η οποία θέλει γκρέμισμα από την αρχή και ξαναφτιάξιμο.

Από την άλλη όμως χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ψηφίσουν ΠΟΤΑΜΙ φέρνοντας το καινούριο στη χώρα. Η Ελλάδα θα εξελιχτεί διεθνώς. Θα έχουμε τους πρώτους fashion victims ψηφοφόρους. Πώς βλέπεις τον Λάκη Γαβαλά ντυμένο αστροναύτη – χίπισσα και το δικαιολογείς επειδή τώρα κυκλοφόρησε αυτό το στυλ; Ε, έτσι του αρέσει του ψηφοφόρου να ντυθεί ΠΟΤΑΜΙ. Δεν ξέρει γιατί. Στις επόμενες εκλογές μπορεί να ντυθεί κόμμα «Μπρούσκο» ή Ναταλία Γερμανού ή Κατερίνα Στικούδη. Δεν το βρίσκω κακό. Εν πάση περιπτώσει, δε μπορώ να σας το εξηγήσω τώρα γιατί είστε και παλιά μυαλά, αλλά το ΠΟΤΑΜΙ είναι το νέο gadget στην πολιτική σκηνή και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που θα το ψηφίσουν. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτά τα μαγαζιά.

Αυτόν που λυπάμαι περισσότερο πάντως είναι τον αναποφάσιστο μεταξύ Παπανδρέου – Βενιζέλου, Φώφης – Καρχιμάκη, Μιλένας – Αηδόνη. Εδώ βέβαια ακόμη και ο Ντε Σαντ θα κώλωνε. Πώς να επιλέξεις μαρτύριο; Ο ένας έχει το όνομα και άλλος έχει τη σφραγίδα. Ο ένας λέει ότι μας έβαλε στο Μνημόνιο για να διαφημίσει διεθνώς τις ομορφιές του Καστελόριζου και ο άλλος επιμένει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κανένα κυβερνητισμό» και το πιστεύει. Ειλικρινά υπάρχει πρόβλημα στην τελική επιλογή.

Εντάξει, πέρα από το γελοίο του πράγματος και τον εκνευρισμό που μου προκαλεί όποιος μέχρι και σήμερα δηλώνει αναποφάσιστος, το πράγμα έχει μία τραγικότητα. Αν σήμερα, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, δεν ξέρω… θα έλεγα ότι του αξίζει ο Σαμαράς, όμως ρε γαμώτο ειλικρινά πιστεύω ότι σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει τέτοια τιμωρία.

SAMARUN

B7T8f6jCcAA-ctL.jpg large

Στις 19 Ιανουαρίου 2015, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τρομοκρατούσε τους πολίτες με την τεράστια ευκολία που τον διακρίνει, γράφοντας ότι την Παρασκευή θα ξυπνούσαμε δίχως ευρώ. Τη σύλληψη αυτής της άθλιας ιδέας είχε ο άνθρωπος με τις τρίχες ανάμεσα στα δάχτυλα, Νίκος Ευαγγελάτος.

Η «ενημερωτική» ιστοσελίδα του ανθρώπου με τις τρίχες ανάμεσα στα δάχτυλα ξεπέρασε κάθε τρομολαγνικό πήχη που έβαζαν τόσο καιρό το MEGA, o ANT1, ο Αλαφούζος και ο Μπόμπολας. Δεν ήταν το μόνο δημοσίευμα του newsit.gr που έσπερνε πανικό στους Έλληνες και το χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα οι υποψήφιοι της ΝΔ. Ούτε φυσικά ήταν το μόνο Μέσο που χρησιμοποιούσε την τρομοκρατία. Εδώ, μάλιστα, έχουμε το παράδοξο να χρησιμοποιεί το newsit ως «πηγή» του δικού του άρθρου την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αλλά το άρθρο στο οποίο παραπέμπει να είναι σαφέστατα πιο ψύχραιμο και αναλυτικό, δίχως πάντως η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» να διαμαρτυρηθεί. Μάλλον δεν την χάλασε το αποτέλεσμα.

Την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου, το newsit του Ν. Ευαγγελάτου είχε δώσει ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα στην ψυχραιμία, με άρθρο που είχε τίτλο «Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων για να μην κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Κίνδυνος οι μαζικές αναλήψεις» χρησιμοποιώντας πάλι ως πηγή την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αλλά και την Deutsche Welle, δίχως όμως συγκεκριμένες παραπομπές.

Και μόνο αυτά τα δύο κείμενα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη. Αντιθέτως, τέτοιου είδους άρθρα έγιναν υλικό στις προεκλογικές κινήσεις του Σαμαρά, του Γεωργιάδη και αρκετών υποψηφίων της ΝΔ.

Ο στόχος αυτής της προσπάθειας τρομοκράτησης των πολιτών ήταν σαφέστατος. Η δημιουργία ενός bank run, ενός τραπεζικού πανικού που θα έστελνε τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους. Ο σκοπός λοιπόν ήταν ουσιαστικά η δημιουργία ενός προβλήματος στη χώρα. Όλοι αυτοί συνεργάστηκαν για να φέρουν μία κατάρρευση στις τράπεζες και στην οικονομία ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά το μπάχαλο.

Έτσι πολιτεύονται. Τόση είναι η αξία των επιχειρημάτων τους. Αυτή είναι η μόνη τους αγωνία. Να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία πάση θυσία. Θυσιάζοντας ακόμη και τη χώρα που υποτίθεται ότι θέλουν να σώσουν. Και επιτρέψτε μου να είμαι βέβαιος ότι ο Σαμαράς δεν επιθυμούσε να έχουν αυτό το περιεχόμενο οι δηλώσεις Ντράγκι σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση.

Δεν ήθελε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν εξηγείται διαφορετικά η δήλωσή του στις 20 Ιανουαρίου στην οποία ανέφερε: «Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων! Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!».

Μα πότε είχε ζητήσει ο Τσίπρας και οι οικονομικοί του εγκέφαλοι να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ; Κι από πότε ένα κόμμα που δεν ήταν στην κυβέρνηση μπορεί να παίξει ρόλο σε αποφάσεις της ΕΚΤ; Πώς θα μπορούσε να διαμορφώσει κατάσταση στην ΕΚΤ και στις Βρυξέλλες μία αξιωματική αντιπολίτευση; Τίποτε από αυτά δε θα μπορούσαν να συμβούν και ούτε η ΕΚΤ θα έπαιρνε τις αποφάσεις της με γνώμονα δηλώσεις κομμάτων σε όποια χώρα της Ευρωζώνης γίνονταν εκλογές. Είναι ηλίθιο και σαν σκέψη.

Ο Σαμαράς το μόνο που έκανε ήταν να ετοιμάζει έναν «ένοχο». Ήταν τόσο βέβαιος ότι η Ελλάδα δε θα έμπαινε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ που ήδη είχε ετοιμάσει τα λογύδριά του. Και φυσικά όχι μόνο ο Σαμαράς αλλά και όλα τα κορυφαία φασιστικά στοιχεία της οργάνωσής του.

Ένα bunk run είχαν σχεδιάσει ο Σαμαράς με τους αυλικούς και τους συνεργάτες του. Μέχρι και λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα τελικά μπαίνει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ιδού τι έγραφε η ιστοσελίδα του Νίκου Ευαγγελάτου: «Αυξημένες από 15 έως 20% και σήμερα οι εκροές καταθέσεων – Πάνω από 1 δισ έφυγαν από τις τράπεζες».

Αυτό θα συμβαίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες. Δε μπορούν να το πιστέψουν ότι Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ πέταξαν στα σκουπίδια τον αχυράνθρωπό τους. Δε μπορούν να πιστέψουν ότι ο πρωθυπουργός που τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους τάιζε και θα τους προστάτευε για πολλά χρόνια, εκπαραθυρώθηκε.

Δεν ξέρω τι άλλη ακρότητα μπορούν να κάνουν. Ο πανικός είναι επικίνδυνο πράγμα. Ο Σαμαράς σύρθηκε την Πέμπτη σε ένα δήθεν διάγγελμα στο οποίο και πάλι κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Ίσως σκέφτηκε ότι αφού το έγραψε, τζάμπα να πάει; Και είπε σε αυτό το τάχα μου διάγγελμα «Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση».

Μα, πού πήγε το success story; Πού πήγε η πρόωρη οριστική έξοδος; Τα μνημόνια που έσχιζε κάθε μέρα; Η απίστευτη οχύρωση της Οικονομίας; Η τόση ανάπτυξη; Η απίστευτη επιτυχία; Πού πήγαν όλα αυτά; Η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος; Η επιτυχία των stress test των τραπεζών; Όλα αυτά μπορούν να γκρεμιστούν από μία αξιολόγηση; Ήταν ψέμα όλα αυτά; Ναι! Ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Ένα φτύσιμο στα μούτρα μας.

Όλα όμως εδώ πληρώνονται. Κι εφόσον όλο το σχέδιο πήγε άπατο και δεν έγινε bank run, αυτός που το έστησε έναν τρόπο έχει να γλιτώσει. Run Samarun, run!

ΟΣΟ ΜΑΣ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΠΩΡΩΝΕΙΣ

B7AOChzIcAAHf9y

Εντελώς ωμά και με αδιάσειστα πλέον στοιχεία, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας σκατοκέφαλος. Δεν έχει καταλάβει ότι με κάθε του λέξη εκνευρίζει τον κόσμο. Τον θίγει. Τον λέει «ηλίθιο» επειδή δέχεται να τον κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν δέχεται να τον κοροϊδεύει η Νέα Δημοκρατία. Διότι όσο τον κορόιδευε η Νέα Δημοκρατία ήταν καλός ο κόσμος. Τώρα είναι ηλίθιος που πάει να πέσει σε μία «αριστερή παγίδα», λες και τα Ζάππεια δεν ήταν η κόλαση του ψέματος αλλά οάσεις αγνότητας και ειλικρίνειας.

Όσο μας μαλώνει ο Σαμαράς τόσο μας πωρώνει. Και μας μαλώνει επειδή, λέει, ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την κοροϊδία και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέματα, θα πρέπει πρώτα να έχεις κατακτήσει το ηθικό δικαίωμα λέγοντας αλήθειες. Ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι και σήμερα λέει ψέματα. Το βασικότερο; Ότι δεν παραδέχεται την ύπαρξη του email Χαρδούβελη στην Τρόικα. Ακόμη και στη … light μορφή του που δημοσίευσε η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, αυτό το email με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τρόικα, διαψεύδει κάθε εξαγγελία Σαμαρά περί ελαφρύνσεων ακόμη και σε βάθος χρόνου 5ετίας.

Στην … κανονική του μορφή, σε αυτό το email η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει την κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ, από 487 που είναι σήμερα, ενώ δέχεται και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. 320 ευρώ. Αυτά είναι. Ζήσε! Ψόφα! Αδιάφορο για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ψηφιστούν οι απαιτήσεις της Τρόικας όπως τις δημοσιεύει το «ΒΗΜΑ»

Όμως ορίστε, το ζήτημα το είχε ξεκαθαρίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» είχε δηλώσει. Αυτή είναι η επίσημη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Σαν τον γάιδαρο του Χότζα, που μόλις προσαρμόστηκε και συνήθισε να μην τρώει ψόφησε.

Και όμως, ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να μας μαλώνει επειδή δεν πιστεύουμε ότι αγαπάει τη μεσαία τάξη και ότι αν έρθει άλλη κυβέρνηση θα καταστρέψει τους μικρομεσαίους. Μα ποιους μικρομεσαίους; Όσοι δεν αυτοκτόνησαν, κλείστηκαν σε ψυχιατρεία. Κι όσοι δεν έπαθαν εγκεφαλικό ή έμφραγμα από το ζόρι τους, γράφουν «Σαμαρά γαμιέσαι» πίσω από ακάλυπτες επιταγές. Τι απέμεινε να καταστρέψει η επόμενη κυβέρνηση;

Μίλα σκατοκέφαλε. Μη σταματάς να μιλάς. Να ξέρεις όμως ότι η τελευταία σου λέξη θα είναι «Ήμαρτον» κάτω από τις χατζάρες της Μπακογιάννη, του Βορίδη και των άλλων δελφίνων που θα σου κόψουν το κεφάλι για να πάρουν την αρχηγία. Μίλα. Πες κι άλλα ψέματα. Πες μας ότι το 60% φορολογία στα υψηλά εισοδήματα είναι κομμουνισμός. Το 60% φορολογία στα υψηλά εισοδήματα δεν είναι κομμουνισμός, ηλίθιε. Είναι Σουηδία! Τόση είναι η φορολογία στα υψηλά εισοδήματα εκεί. Δεν το ήξερες; Τώρα θα το μάθεις;

Όμως εκεί ο κάθε πολίτης, είτε φορολογείται με 20% είτε με 60% ξέρει πού πηγαίνει μέχρι και η τελευταία του κορώνα. Ξέρει πού ακριβώς θα επενδυθεί από το Κράτος ή τον Δήμο του. Ξέρει ότι πληρώνει φόρους που θα επενδυθούν στη βελτίωση της ζωής του και δε θα χαθούν στις τρύπες των αφορολόγητων εφοπλιστών της χώρας του, στους φοροκλέφτες συγγενείς πολιτικών και στους μιζαδόρους υπουργούς που απολαμβάνουν ασυλίας.

Μίλα σκατοκέφαλε. Πες ψέματα. Μίλα! Όσο σε ακούμε φεύγουμε πιο μακριά. Γιατί βρωμάς. Σαν τον χειρότερο εφιάλτη μας.

ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ

B2aOFACCAAAm831

Όχι, μην τον κλειδώσεις επειδή λέει ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Μην τον αποκαλείς αγύριστο κεφάλι. Στο κάτω – κάτω τί είμαστε όλοι μας; Ένα παζλ των εμπειριών μας. Κι ο παππούς είναι μεγάλο παζλ. Και πόλεμο έζησε και πείνα και φτώχεια κι εμφύλιο. Και ύστερα τα πράγματα βρήκαν τη σειρά τους και δούλεψε κι έθρεψε την οικογένειά του.

Τον γέρο να τον σέβεσαι. Και τη γριά. Είδαν κι έζησαν πολλά. Εξαπατήθηκαν, έχασαν, πόνεσαν. Και πάλεψαν. Μπορεί να μην πάλεψαν στο δρόμο και σ’ επαναστάσεις, αλλά δούλεψαν σε χτικιάρικες δουλειές και μεγάλωσαν φαμίλιες. Μάχη είναι κι αυτή, καθημερινή. Ασταμάτητη.

Κι ακόμη αυτή τη μάχη δίνουν. Κι ακόμη πονάνε για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Έτυχε στον παππού και στη γιαγιά να ζήσουν στα γεράματα ακόμη έναν πόλεμο. Της τηλεόρασης. Με τις σφαίρες του Αυτιά και του Σαμαρά να τους πετυχαίνουν στο μυαλό. Με τις βόμβες τρόμου του Άδωνη να τους κόβουν τα πόδια.

Λες συνέχεια εκνευρισμένος «και τι έχει να φοβηθεί ο παππούς;» Πολλά! Με τα 700 και 800 ευρώ σύνταξη που παίρνει, συντηρεί τα παιδιά τού άνεργου παιδιού του. Με αυτά τα λεφτά τσοντάρει στη δόση στεγαστικού των παιδιών του. Με αυτά τα λεφτά χαρτζιλικώνει ακόμη και την 50χρονη απολυμένη κόρη του. Αυτά φοβούνται ότι θα χάσουν ο παππούς και η γιαγιά.

Δεν είναι τσιφούτηδες, ούτε τα παστώνουν, ούτε θέλουν να τα πάρουν μαζί τους. Αυτοί ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς για να είναι σίγουροι πως όλα εδώ μένουν. Όμως δεν ξέρουν από ίντερνετ, ούτε από εναλλακτική ενημέρωση. Ό,τι τους λέει το MEGA, ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΪ ξέρουν. Κι αυτοί τους λένε ότι αν δεν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα έρθουν οι κομμουνιστές να τους πάρουν τη σύνταξη.

Κι αυτόν τον φόβο δεν τον αντέχουν. Όχι για τους ίδιους. Οι περισσότεροι μέχρι και τα χάπια τους κόβουν για να έχουν να δώσουν βοήθεια στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και τα λεφτά για να φάνε δύο γιαούρτια την ημέρα θα τα βρουν ακόμη κι αν αύριο τους κόψουν τη σύνταξη. Όμως νιώθουν έντονα την ανάγκη προστασίας της οικογένειάς τους. Έχουν βαθιά μέσα τους ανεπτυγμένη την έννοια της αξιοπρέπειας.

Δεν αντέχει ο παππούς και η γιαγιά την ιδέα ότι η τράπεζα θα πάρει το σπίτι των παιδιών τους. Ούτε αντέχουν την ιδέα ότι το εγγόνι τους θα πάει νηστικό στο σχολείο. Αυτός είναι ο φόβος τους κι εκεί πατάει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, τα κανάλια. Όταν τους διαβάζουν το πρωί τα τρομακτικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οι Παπαδάκηδες, νιώθουν στημένοι απέναντι σε εκτελεστικό απόσπασμα.

Αυτή είναι η πλειοψηφία των παππούδων και των γιαγιάδων. Για τα παιδιά τους τρέμουν. Μην έρθει η στιγμή που δε θα έχουν να τους δώσουν τίποτα. Μην κάνεις, λοιπόν, τη μαλακία να τους κλειδώσεις την Κυριακή. Μην κάνεις τη βλακεία να μαλώσεις μαζί τους. Μην τους τρομάζεις ακόμη περισσότερο. Πιάσε τους από τον ώμο και μίλησέ τους. Εξήγησέ τους.

Φτάνει η μάχη που έδωσες στα social media. Εντάξει, την κέρδισες. Ξεκόλλα τώρα. Αν θες να κάνεις κάτι ουσιαστικό μίλα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Πες τους να στο κάνουν για δώρο. Πότε σου αρνήθηκαν δώρο; Πάρε τον φόβο από πάνω τους. Αυτό έχουν ανάγκη. Να δουν εσένα να ελπίζεις. Και ύστερα να τους πας να ψηφίσουν. Μην τους ρίχνεις ευθύνες. Ανέλαβε εσύ την ευθύνη να τους ηρεμήσεις. Να τους κάνεις να νιώσουν χρήσιμοι για σένα. Πάντα αυτό ήθελαν.

ΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

B7jhiStCcAMgyk_.jpg large

Το γεγονός ότι αμολήθηκαν όλες οι βρωμερές διάρροιες αυτού του τόπου να μας τρομάξουν ότι την Παρασκευή βγαίνουμε από το ευρώ και αντί για τρόμο σπέρνουν γέλιο είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πράγματι πρέπει να φοβάσαι αυτόν που δεν του έχει μείνει τίποτε άλλο να χάσει.

Τρέχουν τώρα οι άρχοντες των Βρυξελλών να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του εκλεκτού τους, αλλά δεν τον προλαβαίνουν. Δεν πα να δηλώνει ο Μοσκοβισί ότι «Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»; Οι διάρροιες που ξεχύνονται από τηλεοπτικές οθόνες και καθεστωτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες έχουν πάρει τις εντολές τους και τις εκτελούν όπως έμαθαν να κάνουν χρόνια τώρα. Επί πληρωμή. Δεν ανακαλούνται οι εντολές, δεν επιστρέφονται χρήματα.
Μαφιόζικες δουλειές με λίγους όρους, για να ισχύουν.

Ο Σαμαράς δεν έχει πλέον από πού να πιαστεί. Απέμεινε γύρω του με δέκα βλάκες και άλλους τόσους φασίστες να ορκίζονται ότι θα επαναφέρουν το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» και πως θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί για να μην πέσει η χώρα στα χέρια των αριστερών». Αυτά δεν τα λέει κάποιος γραφικός υποψήφιος. Τα ξερνάει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, νυν υπουργός Υγείας και φιλόδοξος δελφίνος για την ηγεσία του κόμματος.

Κι αναρωτιέται ο κάθε κοινός νους «μα γιατί κάποιος να πάει να ψηφίσει τη ΝΔ και όχι τη Χρυσή Αυγή που είναι και οι ορίτζιναλ φασίστες; Γιατί κάποιος που ονειρεύεται κομμένα κεφάλια αριστερών κρεμασμένα από κλαδιά δέντρων να μην ψηφίσει τους γνήσιους λάτρεις των γερμανοτσολιάδων που δεν περίμεναν τις εκλογές για να πετάξουν από πάνω τους τη δημοκρατική προβιά που τους έπνιγε τόσο καιρό;».

Ο Σαμαράς βρίσκεται σε τεράστιο πανικό κυρίως επειδή κατάλαβε ότι δεν του απέμεινε κοινό να απευθυνθεί. Τους μικρομεσαίους τους λιάνισε. Τους καθαρούς φασίστες τους συσπείρωσε γύρω από τη Χρυσή Αυγή, καθώς το ίδιο το «ΒΗΜΑ» γράφει «Πολιτική “σανίδα σωτηρίας” στους κεντρώους αναποφάσιστους αναζητεί ο Σαμαράς», άρα είδε ότι από ακροδεξιά του στέγνωσε.

Μα τι να κάνει, άνθρωπέ μου, ο κεντροδεξιός με τον Βορίδη και ο νεοναζί με τον κεντρώο; Να σφαχτούν; Να κάνουν κομματική συνεννόηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό της καριέρας του Σαμαρά; Τι ζήσαμε να δούμε; Τα ύστερα της γαλάζιας παράταξης, μετά από εκείνα της πράσινης.

Οι κεντροδεξιοί στη ΝΔ απέμειναν μια μικρή μειοψηφία που βλέπουν το κόμμα τους να μετατρέπεται σε μία σφηκοφωλιά διασπορέων εμφυλιοπολεμικού μίσους. Και τι να κάνουν; Πως ν’ αντιδράσουν; Να, γράφουν τον καημό τους στο twitter.

antonaros

Κι από την άλλη, αυτοί που επιμένουν για τους … δικούς τους λόγους να μαζεύονται σε συγκεντρώσεις ακατανόητων υποψηφίων θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι έτσι τους αντιμετωπίζουν τα ινδάλματά τους.

georgiadis

Δε θυμούνται ούτε τις φάτσες τους, ούτε τους… λόγους που πήγαν να τους ακούσουν, ούτε σε ποια περιοχή μένουν, ούτε τι τους έταξαν, τίποτα! Είναι απίστευτο ε; Κι όμως! Το λέει ο άνθρωπος: «Δεν ξέρω» τι έκανα, που πήγα, ποιους είδα. Είναι απελπιστικό όλο αυτό και βασικά ντροπιαστικό.

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι μπορούν να το παρακολουθήσουν όλο αυτό το σκηνικό. Δεν έχει αρχή, μέση, τέλος, λογική. Αντί οι υποψήφιοι της ΝΔ να βγουν και να μιλήσουν για το πρόγραμμα του κόμματός τους βγαίνουν και αρχίζουν να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο. Δηλαδή ρε πάτε καλά; Πόσο μπορεί να τον χαλάσει αυτό τον ψηφοφόρο; Βγαίνουν και λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει το κυνήγι. Αυτό τώρα ήταν μεγάλο θέμα για 2-3 μέρες. Κι απορώ γιατί οι υποψήφιοι της ΝΔ το κατέκριναν. Νομίζω ότι θα τους βόλευε πολύ μια τέτοια απαγόρευση.

Βγαίνει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και λέει ότι «Η υπερφορολόγηση έχει αριστερό άρωμα. Εμείς οι φιλελεύθεροι είμαστε εναντίον των φόρων, αλλά αναγκαστήκαμε να υπερφορολογήσουμε λόγω του Μνημονίου». Δεν πάνε καλά. Αυτοί κάποιες δημοσκοπήσεις κρυφές πρέπει να έχουν δει και κάνουν δηλώσεις βιαστικά ενώ ταυτόχρονα φτιάχνουν βαλίτσες. Δεν ξέρω τι θα γίνει στις εκλογές, αλλά όλο αυτό το διάστημα που χτυπάνε καστανιέτες τα δόντια τους από το φόβο, το απολαμβάνω τρελά. Είναι υπέροχες αυτές οι στιγμές που βλέπεις μπροστά σου να γκρεμίζεται με τόσο θόρυβο η υπεροψία της εξουσίας.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ…

kartesios180115

Θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός ο Αντώνης Σαμαράς με τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Όμως προσεκτικός μπορεί να είναι μόνο ο ψύχραιμος και ο Αντώνης Σαμαράς είναι πανικόβλητος. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει τους Έλληνες πειραματόζωα».

Βλέπετε, πριν ένα χρόνο το BBC διαπίστωνε εντυπωσιασμένο ότι ένα «Άνευ προηγουμένου οικονομικό πείραμα στο εργαστήριο διάσωσης της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, παρά τα βελτιούμενα στατιστικά στοιχεία και τη νεόκοπη αισιοδοξία». Στο ίδιο άρθρο αναφερόταν η βαθιά ανισότητα, οι στρατιές ανέργων και μια ολόκληρη γενιά νεόπτωχων Ελλήνων ως επιπτώσεις αυτού του πειράματος που η Τρόικα σχεδίαζε και η κυβέρνηση Σαμαρά εκτελούσε!

Το 2011 στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» δημοσιευόταν άρθρο με τίτλο «Το ψυχολογικό πείραμα του Μίλγκραμ: Η Ελλάδα υπό καθεστώς υπακοής» στο οποίο μεταξύ άλλων διαβάζουμε «Ένας ακόμα λόγος είναι η εθελοντική υποταγή του θύματος στο σύστημα του ερευνητή, όπως για παράδειγμα το “βάζω πλάτη” ως σύνθημα υπακοής του Ελληνικού λαού για να πετύχει το σχέδιο σωτηρίας, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια συστηματική και οργανωμένη διαμαρτυρία».

Τον Απρίλιο του 2014 η Daily Telegraph έγραφε για το «Βάρβαρο πείραμα της Ευρώπης στην Ελλάδα», ενώ τον Αύγουστο του 2013 το πρακτορείο Russia Today φιλοξενούσε κύριο άρθρο με τίτλο «Το χρέος του Σισύφου: Το κώμα στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι ένα πολιτικό πείραμα που πήγε στραβά».

Πριν λίγες μόνο ημέρες, τον Δεκέμβριο, ο Στέφεν Λέντορφ, διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και οικονομολόγος που εργάζεται στο Ινστιτούτο Εργασίας και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ στο Έσεν της Γερμανίας δημοσίευε άρθρο με τίτλο «Ένα πείραμα δημοκρατίας στην Ευρώπη», στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε «Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα εκτυλίσσεται ένα πείραμα για τη νεοφιλελεύθερη θεραπεία σοκ. Για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πείραμα για τη δημοκρατία».

Πρόκειται τουλάχιστον περί πολιτικής αλητείας να τολμά ο άνθρωπος που μετέτρεψε έναν ολόκληρο λαό σε πειραματόζωα υπακοής, πείνας και ανέχειας για να διαπιστώσουν το ΔΝΤ και οι Βρυξέλες πόσο αντέχουν οι λαοί την εξαθλίωση, να κατηγορεί σήμερα τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι βλέπουν τον λαό ως πειραματόζωα. Είναι πολιτική αλητεία το πρωτοπαλίκαρο του Γιόζεφ Μένγκελε να υποκρίνεται σήμερα τον σωτήρα των πειραματόζωων.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο Αντώνης Σαμαράς ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, γιατί κάποιες φορές μέχρι και το σχοινί μπορεί αγανακτισμένο να φωνάξει «Σκάσε πια κι έλα να κρεμαστείς ηλίθιε!»

ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ;

kartesios180115

Η Νέα Δημοκρατία κάνει μία προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενη ελαφρύνσεις. Υπόσχεται διάφορα για μειώσεις φόρων, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Θα είχε κάθε λογική να συμβαίνει αυτό μόνο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση και διεκδικούσε την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Όμως η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση και δείχνει να το ξεχνάει. Δείχνει, επίσης, να ξεχνάει ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2015 ο οποίος ήδη «τρέχει». Σύμφωνα με αυτόν τον προϋπολογισμό που η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ψήφισε, το 2015 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά σε φόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αυτόν τον προϋπολογισμό που η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ψήφισε, η δήθεν μείωση κατά 30% της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, σημαίνει ουσιαστικά επέκταση του μέτρου για δύο επιπλέον έτη (2015-2016), τουτέστιν μονιμοποίηση ακόμη ενός έκτακτου φόρου.

Σύμφωνα με αυτόν τον προϋπολογισμό που η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ψήφισε, οι δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και Περίθαλψη είναι μειωμένες κατά 3,2% (ή 459 εκατ. ευρώ) συγκριτικά με την εκτίμηση για το 2014 και παρ’ όλα αυτά οι προβλέψεις περί πραγματικού πλεονάσματος παραμένουν σε επίπεδο ευχολογίου καθώς, για παράδειγμα, αναμένεται τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. να εμφανίσουν ανοδική τάση το 2015 κατά 519 εκ. ευρώ ή 3,7% σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν τον προϋπολογισμό που η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ψήφισε, το μόνο βέβαιο είναι η περαιτέρω υπερφορολόγηση, η μείωση δαπανών για τη δημόσια Υγεία και λοιπών δομών του όποιου κοινωνικού κράτους απέμεινε. Αυτό είναι μία πολιτική απόφαση. Ούτε αμφισβήτηση χωράει, ούτε υποκειμενικές προσεγγίσεις. Είναι όλα καταγεγραμμένα στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους για το 2015 που η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ψήφισε.

Με αυτό το δεδομένο δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συζητάμε. Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούν για μία ακόμη φορά να διαψεύσουν την πραγματικότητα, να μας πείσουν ότι δεν ήταν κυβέρνηση το 2014 και ότι δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2015 τον οποίο τώρα αναιρούν μέσω των προεκλογικών τους υποσχέσεων και αποδομούν το δικό τους δημιούργημα με κάθε λέξη που λένε.

Είναι και νοσηρό αυτό που συμβαίνει, αλλά κυρίως είναι προσβλητικό για όλους τους πολίτες. Όταν ακόμη και ο «παραμένω ψηφοφόρος της ΝΔ» και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δηλώνει πως «Οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις είναι δυσανάλογα μικρές των υπέρμετρων επιβαρύνσεων της τελευταίας τετραετίας και της συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος και προϊόντος», τότε τι χρειάζεται να πούμε εμείς οι υπόλοιποι;

Αναρωτιέμαι, σε ποιον πραγματικά απευθύνεται ο Αντώνης Σαμαράς αν όχι μόνο σε μπαμπουίνους ή κουφότυφλους εκατομμυριούχους; Πόσο δύσκολο είναι να δουν κάποιοι ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτοπαγιδεύτηκε κάτω από τη φούστα της Μέρκελ; Κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενδέχεται να περάσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει μαζική αγορά κρατικών χρεών από την ΕΚΤ και παροχή φρέσκου χρήματος. Οι Βρυξέλλες αντιλήφθηκαν αυτό που ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται να παραδεχθεί για τη χώρα του. Ότι ασφυκτιά!

Προσέξτε λίγο: Σε αυτό το πρόγραμμα, ουσιαστικά διάσωσης των χωρών του Νότου, η μόνη που αντιδρά και ζητά την εξαίρεσή της είναι η Γερμανία με το επιχείρημα «πως υπάρχει κίνδυνος ο γερμανός φορολογούμενος να πρέπει να φανεί αλληλέγγυος σε ξένα χρέη». Ποιος, λοιπόν, σοβαρός Έλληνας ψηφοφόρος θα εμπιστευτεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σαμποτάρει και αυτή την ευκαιρία για την Ελλάδα, με τον ίδιο τρόπο που αποδεδειγμένα σαμποτάρισε ανάλογες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης με την Γερμανία;

Ο Αντώνης Σαμαράς για τους δικούς του λόγους – που κάποτε θα τους μάθουμε – είναι εξαρτημένος από τη Μέρκελ και αυτό δεν περιέχει καμία συναισθηματική υπερβολή. Θυμηθείτε πώς υποδεχόταν τη Μέρκελ στην Αθήνα κλείνοντας ολόκληρη την πόλη ωσάν να ήταν το πάρκο της. Θυμηθείτε πώς παρουσιαζόταν μπροστά στη Μέρκελ όταν πήγαινε να την παρακαλέσει στο Βερολίνο.

Ας μη γράψω άλλα. Μόνο ένα πράγμα θέλω να σε ρωτήσω αγαπητέ ψηφοφόρε της Νέας Δημοκρατίας. Εσένα, ως πολίτη και φορολογούμενο, πόσες φορές ο Αντώνης Σαμαράς σού ζήτησε συγνώμη, αναγνωρίζοντας έστω κι ένα μόνο λάθος του, λέγοντας «Ουδείς αναμάρτητος» όπως έπραξε μπροστά στη Μέρκελ σκύβοντας το κεφάλι του ταπεινά; Καμία! Ξέρεις γιατί; Λυπάμαι που θα στο πω ωμά, αλλά επειδή σε βλέπει σαν μαλάκα. Και πάλι συγγνώμη που στο είπα, αλλά τι να κάνω αφού δεν το καταλαβαίνεις μόνος σου; Ε και αφού δεν το καταλαβαίνεις ότι ο Σαμαράς υπόσχεται να μην εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που ο ίδιος ψήφισε κι ακόμη τον εμπιστεύεσαι…. τι να συζητάμε τώρα;

ΚΙ ΟΜΩΣ H ΙΔΕΑ ΤΗΣ «ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΕΥΡΩ» ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

B7d9SLZIEAAuFcO

Σάλο προκάλεσε η δήλωση της υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή ότι θα «κόψει» 100 δισ. ευρώ η χώρα αν τερματιστεί η ρευστότητα και αμέσως απάντησε ειρωνικά η Νέα Δημοκρατία. Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ανακοινώθηκαν τα εξής για την δήλωση της κας Μακρή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διά στόματος της υποψήφιας βουλευτού του Ραχήλ Μακρή ότι αν σταματήσει η ρευστότητα στην Ελλάδα, θα “κόψουν” μόνοι τους 100 δις ευρώ. Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;».

Από τη στιγμή όμως που σύμφωνα με τη ΝΔ, η δήλωση μιας υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε και η δήλωση ενός υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ εκπροσωπεί ολόκληρη τη ΝΔ. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, την ερώτηση «Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;», η ΝΔ δεν θα έπρεπε να τη θέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον εαυτό της, καθώς πρώτος ο υποψήφιος βουλευτής της, Γιώργιος Καισάριος, είχε αρθρογραφήσει στο capital.gr υποστηρίζοντας τη λύση της … εκτύπωσης ευρώ. Το άρθρο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ «Ναι, οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. Το ανακαλύψαμε οι περισσότεροι από εμάς το 2010, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ (αν θυμάμαι καλά). Αργότερα η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA».

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ είχε γράψει την προηγούμενη ημέρα σε άλλο άρθρο του –μπορείτε να το διαβάσετε εδώ – το εξής: «Όσον αφορά το ρίσκο της κεντρικής τράπεζας κτλ, έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο ότι η κεντρική τράπεζα για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να πτωχεύσει. Αλλά ακόμα και να πτωχεύσει η ΤτΕ, big deal αγαπητέ αναγνώστη. Τυπώνει η ΤτΕ 300 δισ. ευρώ, στη συνέχεια της κάνουμε στάση πληρωμών (έστω αν δεν μας κοστίζει τίποτα) και στη συνέχεια πτωχεύει και ανοίγει την επόμενη μέρα με άλλο ΑΦΜ. Τα πράγματα είναι απλά».

Απλά τα πράγματα! Και αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβάζουν όσο θα έπρεπε τις θέσεις των άλλων, τουλάχιστον στη ΝΔ θα έπρεπε να διαβάζουν τις απόψεις των υποψηφίων βουλευτών τους, πριν σπεύσει ολόκληρη κυβέρνηση να εκτεθεί με τέτοιο τρόπο.

* Βρήκα το άρθρο του Γιώργου Καισάριου από τον χρήστης του twitter @andreasgr1971

ΦΙΛΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ…

kartesios160115

Σήμερα θέλω να μιλήσω μόνο για κάποιους ανθρώπους που αν και οικονομικά τα κατάφεραν ικανοποιητικά στη ζωή τους, δε συμπάθησαν ποτέ τη λαμογιά, δεν έκλεψαν όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία και δεν πάτησαν πάνω σε πτώματα για να ψηλώσουν. Πολλοί από αυτούς επέλεξαν να δηλώνουν κεντροδεξιοί. Με το «κέντρο» δίπλα στο «δεξιοί» ήθελαν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τη Λαϊκή, Σκοταδιστική, Ακραία και Βασιλοχουντική Δεξιά. Πρόκειται για μετριοπαθείς και αξιοπρεπείς ανθρώπους που τους αρέσει η Ευρώπη, η Δημοκρατία κι έχουν ανάγκη τη Δικαιοσύνη.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων θα πάνε στις εκλογές με σφιγμένη καρδιά να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. Είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του. Έχουν υποστεί και οι ίδιοι ζημιά. Λυπούνται που η Ελλάδα σήμερα έχει καταντήσει το τσουλάκι της Ευρώπης και σκουπίζει πάνω της τα πόδια του ο κάθε Γερμανός αλαζόνας. Όμως θα το κάνουν από φόβο μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα αν δεν κερδίσει ο Σαμαράς.

Και φοβούνται επειδή οι φωνές των ζωντανών Εφιαλτών ουρλιάζουν ήχους καταστροφών μέσα στ’ αυτιά τους. Μια τέτοια φωνή κραυγάζει καθημερινά ότι αν δεν εκλεγεί ο Σαμαράς και έρθουν άλλοι στα πράγματα, τότε:

Φίλοι Δημοκράτες, ελάτε τώρα. Ξέρετε ποιος έβριζε και ξευτέλιζε καθημερινά τους δημόσιους υπαλλήλους. Ξέρετε ποιος τους έκοψε μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα να μην πατάει ψυχή στα μαγαζιά σας και να έχουν καταργηθεί οι εορταστικές περίοδοι της αγοράς. Ξέρετε ποιος τους μετέτρεψε σε καπνό για να μη βλέπετε το χέρι που έμπαινε στην τσέπη σας και άρπαζε ό,τι έβρισκε. Ξέρετε ποιος άφησε ατιμώρητα τα πραγματικά τρωκτικά του Δημοσίου που ακόμη και σήμερα τρώνε όσα έχουν απομείνει. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τα έκανε. Δεν είστε ούτε χαζοί, ούτε τυφλοί από φασισμό για να μην το καταλαβαίνετε. Σκοπός του είναι να παραδώσει το Δημόσιο σε πολυεθνικές ώστε και να υπερφορολογείστε και να μην έχετε καμία παροχή σε Δημόσια Υγεία και Παιδεία. Τα ξέρετε…

Αυτές οι φωνές που καθημερινά ουρλιάζουν υπέρ του Αντώνη Σαμαρά σάς απειλούν λέγοντας ότι αν έρθει άλλη κυβέρνηση στον τόπο, τότε:

Όμως ξέρετε ότι αυτοί που γέμιζαν ολόκληρες αποθήκες στην Ασφάλεια με φακέλους πολιτών στους οποίους καταγράφονταν ποια εφημερίδα διαβάζουν, ποιο κόμμα ψηφίζουν, με ποιους κάνουν παρέα ήταν οι πολιτικοί πρόγονοι του Αντώνη Σαμαρά. Ήταν χουντικοί. Ήταν φασίστες. Κι εσείς καμία σχέση δεν θέλατε να έχετε με αυτούς, γιατί στα ξεκαθαρίσματα της Ασφάλειας χάνατε άξιους φίλους που τίποτε κακό δεν είχαν κάνει σε κανέναν. Ούτε χαζοί είστε, ούτε τυφλοί φασίστες για να μην καταλαβαίνετε τι λέμε τώρα…

Αυτές οι φωνές που διαστρεβλώνουν την Ιστορία και προσπαθούν να σας γεμίσουν με τρόμο λένε ότι αν χάσει τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς τότε η κυβέρνηση που θα έρθει θα…

Εσείς όμως και Ιστορία ξέρετε και τον σεβασμό στον άνθρωπο γνωρίζετε. Δεν είναι κρυφό ποιοι είχαν δημιουργήσει τα Τάγματα Ανεπιθυμήτων, τα Καταραμένα Τάγματα, τα Τάγματα Ημιονηγών, τους Ξεχασμένους και τα Μιάσματα. Οι ιδεολογικοί πρόγονοι του Αντώνη Σαμαρά τα έκαναν αυτά. Δεν είναι ντροπή να προσπαθούν τώρα αυτοί οι ίδιοι να σας κοροϊδέψουν απειλώντας σας με τις δικές τους κατασκευές; Ούτε χαζοί είστε, ούτε τυφλοί φασίστες. Καταλαβαίνετε…

Αυτές οι φωνές του Εκβιασμού που προσπαθούν να σας πείσουν ότι τώρα ζείτε μία υπέροχη κατάσταση στα επαγγελματικά σας κι ότι αν αλλάξουν τα πράγματα τότε θα…

Εσείς όμως βιώνετε το δράμα της αγοράς. Βλέπετε το λουκέτο στο διπλανό σας κατάστημα. Βλέπετε ίσως κι ένα άλλο λουκέτο που το φτιάχνουν για το δικό σας κατάστημα. Εσείς ξέρετε ανθρώπους που τους πατάνε το κεφάλι οι τράπεζες και τους απειλεί το ΤΕΒΕ με αυτόφωρο ενώ την ίδια ώρα κάποιοι «εκλεκτοί» επιχειρηματίες της κυβέρνησης απολαμβάνουν της πλήρους ασυλίας ελέγχων και εξαίρεσης από φόρους. Ξέρετε ποιος τα έκανε αυτά. Τι σχέση μπορεί να έχει το ευρωπαϊκό όραμά σας για την Ελλάδα με τις υστερίες του Άδωνη Γεωργιάδη που απαιτεί ανθρωποθυσίες, τον υπερήφανο ΕΠΕΝίτη Βορίδη, τον υιό Βαρβιτσιώτη που λέει ψύχραιμα ότι είναι πολύ λογικό να πουλήσει το σπίτι του όποιος δε μπορεί να πληρώσει; Ούτε χαζοί είστε, ούτε τυφλοί φασίστες για να μην καταλαβαίνετε την αλήθεια πίσω από αυτά.

Και η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι φωνές της καταστροφής ομολογούν τον πραγματικό δικό τους φόβο όταν λένε…

Όμως εσείς ξέρετε τι βαφτίζουν «ρεβανσισμό» και τι θέλουν να αποφύγουν. Προσπαθούν να επιβάλουν την ατιμωρησία των ενόχων της καταστροφής. Τρέμουν την απονομή ευθυνών. Τρέμουν την έρευνα για ψεύτικα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τρέμουν μήπως αποκαλυφθεί ότι ο Σαμαράς απέκρυψε τις πραγματικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης για τα Μνημόνια. Τρέμουν μήπως αποκαλυφθούν ποιοι έφαγαν τα μεγάλα ποσά στο χώρο της Υγείας και των εξοπλισμών. Τρέμουν μήπως τιμωρηθούν αυτοί που χαντάκωσαν όλους τους Έλληνες μέσα σε αυτό τον ομαδικό τάφο. Τα ουρλιαχτά του δικού τους τρόμου είναι αυτές οι φωνές.

Εσείς ξέρετε τι ακριβώς πάτε να ψηφίσετε. Καταλαβαίνετε πόσο πίσω θα πάει αυτή η χώρα και δημοκρατικά και οικονομικά αν στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. Έτσι δεν είναι; Ξέρετε…. Όλοι ξέρουμε. Ότι αν παρ’ όλα αυτά ψηφίσετε τον Αντώνη Σαμαρά θα έχετε υποκύψει στις Φωνές του Σκοταδισμού. Έγκριση στην Καταστροφή θα έχετε δώσει. Είναι θέμα αξιοπρέπειας να μην το κάνετε. Αν είστε Δημοκράτες. Καταλαβαινόμαστε πια…

Ο ΒΑΛΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

kartesios150115

Αν ρωτήσετε κάποια γυναίκα που την κακοποιεί συστηματικά ο σύντροφός της «για ποιο λόγο δεν φεύγεις;», το πιθανότερο είναι ότι θα χαμογελάσει αμήχανα και θα σηκώσει τους ώμους της σ’ ένα παραιτημένο «δεν ξέρω».

Όμως ξέρει. Δεν θέλει να πει. Γνωρίζει ότι δε θα καταλάβουν αυτά που θα πει. Μπορεί ούτε η ίδια να μην τα καταλαβαίνει αυτά που ξέρει. Δεν καταλαβαίνει γιατί όταν ξεκίνησαν οι πρώτες φωνές και βρισιές χωρίς λόγο ή για ηλίθιο λόγο, δεν αντέδρασε.

Δεν καταλαβαίνει γιατί την πρώτη φορά που μαζί με τις φωνές σηκώθηκε απειλητικά κι ένα χέρι, λούφαξε. Δεν καταλαβαίνει γιατί μετά το πρώτο χαστούκι έμεινε εκεί. Δεν καταλαβαίνει γιατί στον πρώτο άγριο ξυλοδαρμό ήλπιζε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει το «πρόβλημα». Δεν καταλαβαίνει γιατί στο πρώτο κάταγμα που έπαθε συνέχισε να ελπίζει ότι τα πράγματα δε μπορούν να γίνουν χειρότερα. Και δεν καταλαβαίνει πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν, αλλά το ξέρει ότι θα γίνουν.

Σε ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων ψηφοφόρων βλέπω τις αντιδράσεις μιας κακοποιημένης γυναίκας που ζει μέσα στο φόβο και τον πόνο, αλλά δε φεύγει. Επί πέντε χρόνια τους ξευτιλίζουν, τους δέρνουν, τους κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα τους, τους παίρνουν ό,τι βγάζουν από τη δουλειά τους, αλλά αυτοί δε φεύγουν. Ελπίζουν. Δεν ξέρουν σε τί, αλλά ελπίζουν.

Οι εκλογές είναι σαν την κακοποιημένη γυναίκα που αποφασίζει να απευθυνθεί κάπου για να τη βοηθήσουν. Για να καταγγείλει τη βιαιότητα που καθημερινά υφίσταται. Και τότε ο σκληρός άντρας μεταμορφώνεται σε πριγκιπόπουλο. Την αγκαλιάζει. Της μιλάει τρυφερά. Της λέει ότι ξέρει πως έκανε κάποια λάθη, αλλά όλα θα διορθωθούν τώρα πια. Της λέει ότι την αγαπάει. Ότι θέλει απλώς να την προστατεύει απ΄ όλους τους άλλους που θα τη δέρνουν ακόμη χειρότερα. Μέχρι και ότι μπορεί να τη σκοτώσουν! Ενώ αυτός δε θα έφτανε ποτέ σε αυτό το σημείο. Και ορκίζεται ότι δεν του αρέσει να τη χτυπάει, αλλά να.. λίγο η ανεργία, λίγο η φτώχεια, λίγο τα νεύρα του είναι που τον κάνουν να ξεφεύγει. Όμως θα στρώσουν όλα. Μόλις γυρίσει σπίτι, όλα θα αλλάξουν.

Κι όταν εκείνη επιστρέφει σπίτι, το ξύλο γίνεται χειρότερο. Το ήξερε. Το ίδιο είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές. Κι όταν ο ψηφοφόρος γυρίζει σπίτι του από το εκλογικό κέντρο το ξέρει ότι πάλι τον κορόιδεψαν. Το ξέρει ότι μόλις ξημερώσει θα τον ξευτιλίζουν, θα τον δέρνουν, θα τον κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα του χειρότερα από τις προηγούμενες φορές.

Όμως και οι δύο μένουν επειδή φοβούνται το άγνωστο. Έχουν πιστέψει ότι όλοι οι άλλοι είναι χειρότεροι. Ότι θέλουν να τους σκοτώσουν. Ακόμη κι όταν η γυναίκα βρίσκεται στο τέλος της σκάλας από την οποία έπεσε και βλέπει τον βασανιστή της να της λέει γελώντας «δε γλίστρησες, εγώ σ’ έσπρωξα», ακόμη κι όταν ο ψηφοφόρος βρίσκεται στον πάτο της αξιοπρέπειας και του λέει ο υπουργός που ψήφισε «δε σ’ έσπρωξε ο Τόμσεν, εγώ σε έσπρωξα», ακόμη και τότε δεν φεύγουν.

Και μένουν…

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΔΟΛΩΜΑ ΦΘΗΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ WI-FI ΕΙΧΕ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

kartesios100115

Βασικά, στην αρχή διάβασα αυτή την είδηση και στο καπάκι αυτή την είδηση. Κακό πράγμα η εξαπάτηση σε κάθε περίπτωση, αλλά τουλάχιστον ο Λαρισαίος είχε μία πρωτότυπη ιδέα με την οποία απέδειξε ότι υπάρχουν αμέτρητοι αφελείς που μπορεί να την πατήσουν, ενώ ο Καλαματιανός χρησιμοποιεί την παλιά βάρβαρη μέθοδο της εξαπάτησης μερίδας αφελών που όμως εξ αιτίας τους την πατάνε και όλοι οι υπόλοιποι. Εν ολίγοις, αν 100 αφελείς έστειλαν προκαταβολή στον Λαρισαίο, την πάτησαν μόνο αυτοί, ενώ αν ένα 30% των ψηφοφόρων αγοράσουν από τον Καλαματιανό θα την πατήσει όλη η χώρα και οι πολίτες της.

Πριν τις ευρωεκλογές, στις 21 Μαΐου 2014, ο Καλαματιανός είχε υποσχεθεί μέσω των εντύπων και των καναλιών του 550.000 νέες θέσεις εργασίας, φορολογικές ελαφρύνσεις, αύξηση των επενδύσεων και διάφορες ακόμη παροχές. Ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 31 Μαΐου 2012 ο Καλαματιανός έταζε τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας έως τα μέσα του 2013. Σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου του 2015, ο Καλαματιανός τάζει άλλες 770.000 νέες θέσεις εργασίας, φορολογικές ελαφρύνσεις, κοινωνικό κράτος, προστασία των οικονομικά αδύναμων και διάφορες παροχές.

Εντάξει, είναι φαιδρή η κομπίνα, κάνει μπαμ από μακριά δεν το συζητάμε. Γίνεται όμως ακόμη πιο φαιδρή όταν στην αγγελία αναζήτησης ψήφων του Καλαματιανού διαβάζεις ότι υπόσχεται 70.000 νέες θέσεις εργασίας στη Ναυτιλία! Αυτό δε μπορεί να στο υποσχεθεί ούτε εφοπλιστής που νοικιάζει πλοία μαζί με το προσωπικό τους από την Ιταλία, είναι δυνατόν να στο εγγυάται πολιτικός; Κι όμως να που είναι!

Διότι όταν αυτός ο πολιτικός ταυτίζεται με τον Πάουλο Κοέλιο είναι πολύ λογικό να τα περιμένεις όλα απ’ αυτόν. Όταν δηλαδή λέει – μόνος του, δίχως να τον ρωτήσει κανείς!- ότι θα βρεθούν 150 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις επειδή «Αρκεί να το πιστέψουμε και θα το κάνουμε», τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο Λαρισαίος απατεώνας ήταν τουλάχιστον έξυπνος, αυτός εδώ είναι εντελώς χαζός και πιστεύει στο ότι «Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το κατορθώσεις». Τον μπελά μου μέσα, δηλαδή.

Αυτή η χαζομάρα είναι που κάνει ακόμη πιο εξοργιστική την απόπειρα εξαπάτησης. Μια χαζομάρα που εκδηλώνεται στην εξής εντελώς πρωτοποριακή σκέψη του Καλαματιανού: «Θα δώσουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό»! Πώς το σκέφτηκε τώρα αυτό το ιδιοφυές; Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό δίνονται από το 2010 και δεν έχει επιστρέψει ούτε μισό ευρώ, δεν το γνωρίζει ο Καλαματιανός; Σχεδιασμός για κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων είχαν δοθεί προς έγκριση στην Task Force και στην Τρόικα το 2012. Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εξέταζε τον Σεπτέμβριο του 2014 η κυβέρνηση Καλαματιανού. Και παρ’ όλα αυτά η αλήθεια είναι ότι τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων έχουν ψηφιστεί γαμώτο!

Η αλήθεια είναι ότι ο Καλαματιανός κρύβει τη λέξη «περαιτέρω». Θέλει απλώς να δώσει και άλλα κίνητρα ατιμωρησίας σε όσους έβγαλαν παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό και για όσους θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν απολαμβάνοντας εκ των προτέρων την ασυλία τους. Αυτούς δηλαδή που από τη μία καταγγέλλει ο Καλαματιανός ως «λόμπυ της δραχμής» που έχουν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν επιστροφή στη δραχμή για να αγοράσουν πιο φτηνά, από την άλλη τους προσφέρει κίνητρα και ασυλία για να συνεχίσουν να τα κρατάνε έξω.

Κι όλα αυτά ενώ έχει χαντακώσει τη Λίστα Λαγκάρντ, τη Λίστα Λιχτενστάιν και όλες τις λίστες που περιέχουν ονόματα με παράνομους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Αντί, λοιπόν, να τους ξετινάξει, τους βοηθάει. Και αυτό το υπόσχεται στους απολυμένους, στους άνεργους, στους κατεστραμμένους και τους ζητάει να τον ψηφίσουν.

Είναι μία πραγματικά απίστευτη κομπίνα στην οποία ελπίζω να μην τσιμπήσουν πολλοί. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε όλοι μας άσχημα ξεμπερδέματα. Εύχομαι πάντως κάποια στιγμή να διαβάσω ότι ο «Ο 64χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Καλαμάτα το μεσημέρι της Παρασκευής. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργοί του, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα». Αμήν.

ΕΣΥ, ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;

kartesios090115

Φίλε ψηφοφόρε του Σαμαρά, εσύ που ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές ΝΔ, άκουσε σε παρακαλώ το παρακάτω απόσπασμα της σημερινής συνέντευξης του Δημήτρη Σταμάτη στον Real fm. Δεν είναι κάποιος τυχαίος ο κ. Σταμάτης. Είναι Υπουργός Επικρατείας, στενός φίλος και στενότατος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Το απόσπασμα είναι μικρό. Ούτε δύο λεπτά. Χωρίς κοψίματα και ραψίματα. Άκουσέ τον. Μάθε το πολιτικό κίνητρο που σου δίνει η ΝΔ να την ψηφίσεις. Σε παρακαλώ, κάνε τον κόπο…

Και τώρα πες μου σε παρακαλώ την αλήθεια. Πώς θα αντιμετώπιζες κάποιον που σου λέει «Κοίτα, ήρθα να σου γαμήσω τη ζωή, αλλά θέλω να εκτιμήσεις το γεγονός ότι δεν στο κρύβω»; Θα τον άφηνες; Θα την εκτιμούσες αυτή την ειλικρίνεια; Θα πήγαινες να τον ψηφίσεις;

Και μια που μιλάμε για τέτοιου είδους ειλικρίνεια, την οποία ίσως και να εκτιμάς, θα σου θυμίσω κάτι. Τη δήλωση «Δανειζόμαστε, λοιπόν, σήμερα για να πληρώνουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της ασωτίας και της σπατάλης» μπορεί να την κάνει κάποιος που τα «χρόνια της ασωτίας και της σπατάλης» δεν είχε καμία σχέση, εξάρτηση και θέση σε κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την ασωτία και τη σπατάλη.

Αν αυτή τη δήλωση… αποστασιοποίησης από την ασωτία και τη σπατάλη την έκανε κάποιος ο οποίος…

Το 1985, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και παρέμεινε βουλευτής έως και το 1993…
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του πρώην Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών…
Διετέλεσε Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας…
Διετέλεσε Πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ…
Διετέλεσε κατά την περίοδο 2005 – 2009 Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης…
Στις 21 Ιουνίου 2012, ορκίστηκε Υπουργός Επικρατείας θέση στην οποία και παραμένει μέχρι και σήμερα…

… πώς θα τον έκρινες;

Αν ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, σου έλεγε ότι ως χώρα είμαστε σε καλή οικονομική κατάσταση και τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας, αλλά αυτό αντί να το μετατρέψουμε σε όπλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας το προσφέρουμε στους δανειστές μας ως όπλο τους εναντίον μας, πώς θα τον έκρινες;
Φίλε ψηφοφόρε που ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις ΝΔ στις επόμενες εκλογές, νιώθεις τουλάχιστον ότι είσαι ντιπ ηλίθιος ή περιμένεις να χέσει πάνω σου ο κάθε Σταμάτης για να το καταλάβεις;

ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΣΑΤΕ

kartesios080115

Επειδή ο βλάκας δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα, ας μιλήσω στη δική του. Λαθρομετανάστες θέλει να τους λέμε; Λαθρομετανάστες θα τους γράφω για να το καταλαβαίνει. Θέλει ο βλάκας να συνδέσει τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλία με τη λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα, επειδή τον βολεύει να τρομοκρατεί και ιδιαίτερα προεκλογικά; Ας πάμε με τα νερά του βλάκα και ας το εξετάσουμε, γιατί μας τα ζάλισε.

Λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή ο μεγαλύτερος αριθμός των αλλοδαπών δραστών, την περίοδο 1998-2012, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι Ιρακινοί και οι Ρουμάνοι. Ακολουθούν Πακιστανοί και Βούλγαροι.

Λοιπόν, ποιος άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία δίχως να υπάρξει καμία προετοιμασία και έλεγχος; Μήπως ήταν ο Τσίπρας; Όχι, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς της ΝΔ που ήθελε να βολέψει Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι αναζητούσαν φτηνά εργατικά χέρια για μεγάλα έργα που είχαν πάρει στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάμε στους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους. Είναι λαθρομετανάστες; Όχι. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν μέλη της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου του 2007. Ποιος ήταν τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας; Μήπως ο Κουτσούμπας; Όχι. Ήταν ο Κώστας Καραμανλής της ΝΔ.

Πάμε στους Ιρακινούς και τους Πακιστανούς. Ποιες κυβερνήσεις κώλωσαν να έρθουν σε ρήξη με τους Τούρκους ώστε να σταματήσει το εμπόριο ανθρώπων; Οι κυβερνήσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Όχι. Ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να εμποδίσει τη λαθρομετανάστευση; Έστησε ένα φράγμα στον Έβρο και πανηγύρισε ότι έλυσε το πρόβλημα. Τι λένε όμως σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φράχτη διάφοροι Ελληναράδες που κρατάνε στοιχεία; Λένε ότι αυξήθηκε η λαθρομετανάστευση από το Αιγαίο, αλλά και ότι δημιουργήθηκαν νέα σημεία εισόδου στον Έβρο.

Είναι τελικά το πραγματικό πρόβλημα η είσοδος των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα ή μήπως το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι οι λαθρομετανάστες δε μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και μένουν παγιδευμένοι εδώ; Σαφώς το δεύτερο. Ποιος μας φόρτωσε την υποχρέωση να γίνουμε χώρα – φυλακή; Η Συνθήκη ΙΙ του Δουβλίνου που την υπέγραψε η Ελλάδα το 2003. Ποιος ήταν τότε κυβέρνηση; Μήπως το ΚΚΕ μ-λ; Όχι. Ήταν το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση Σημίτη.

Ποιος δήλωσε το αμίμητο «Η αντιμετώπιση του Εθνικού προβλήματος της λαθρομετανάστευσης έχει και κέρδη! Ζεστό Ευρωπαϊκό χρήμα»; Μήπως η Παπαρήγα; Όχι. Η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή το δήλωσε.

Πάμε τώρα στους τζιχαντιστές του ISIS που θέλουν να αιματοκυλήσουν την Ευρώπη και να κατακτήσουν τον κόσμο. Ποιοι τους πολέμησαν από την πρώτη μέρα της εμφάνισής τους; Τα καθεστώτα του Ιράκ και της Συρίας του Άσαντ. Ποιος ήθελε πριν λίγο καιρό να βομβαρδιστεί η Συρία; Μήπως ήταν ο Παφίλης; Όχι. Ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πάμε τώρα στην κορύφωση της βλακείας μέσω της προσπάθειας να συνδεθούν οι δράστες της επίθεσης στη Γαλλία με τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Ήταν λοιπόν λαθρομετανάστες οι δράστες της σφαγής στο γαλλικό περιοδικό; ΟΧΙ! Ήταν αλγερινής καταγωγής και γαλλικής υπηκοότητας! Νόμιμοι Γάλλοι, δηλαδή. Όσοι θέλουν να μάθουν πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό στη Γαλλία και για ποιο λόγο συμβαίνει ας βγάλουν τα γκαβά τους να καθίσουν να διαβάσουν κάνα βιβλίο πριν αρχίσουν τις μαλακίες περί σύνδεσης φράχτη του Έβρου και τζιχαντιστών.

Επειδή όμως ο βλάκας είναι πάντα βλάκας, δεν του φτάνει που αναπαράγει φόβους για τους τζιχαντιστές, αλλά ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και μία άλλου είδους τρομοκρατία, εκείνη που έχει σχέση με την πτώση της τιμής του ευρώ απέναντι στο δολάριο. Λοιπόν, βλάκα, ξεστραβώσου και διάβασε. Η πτώση του ευρώ ευνοεί την Ελλάδα. Πάντα αυτό συνέβαινε, βλάκα! Δεν τα γράφει η «Η ΑΥΓΗ», η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» τα γράφει.

Λοιπόν, για να τελειώνουμε με το ζήτημα. Αυτοί οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν πάλι να τρομάξουν τους ψηφοφόρους και να τους συσπειρώσουν γύρω από το φόβο για λαθρομετανάστες και τζιχαντιστές στη Γαλλία είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις να μεγαλώσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοί που μπλόκαραν όλα αυτά τα χρόνια τη συζήτηση για τη δημιουργία μίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι η παρέα του Σαμαρά και των ψηφοφόρων του στις Μανωλάδες.

Είναι οι Σεραφείμ και οι Άνθιμοι που πουλάνε πατριωτισμό στα πλήθη των πιστών και υποδεικνύουν τον Σαμαρά ως σωτήρα της πατρίδας, την ώρα που αυτός μέσω των μνημονίων μετέτρεψε σε μπακλαβά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τη μοιράζει σε τοκογλύφους και ξένες κυβερνήσεις.

Ξέρω ότι τζάμπα έγραφα τόση ώρα. Τουλάχιστον όμως, έκανα το χρέος μου να προσπαθήσω να εξηγήσω σε όποιον χρησιμοποιεί τον φόβο ως άλλοθι για να ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι φοβισμένος. Είναι απλώς ΒΛΑΚΑΣ! Και τώρα άι σιχτίρ!

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΣΑΣ

kartesios060115

Σε αυτές τις εκλογές δε θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία και την πολιτική της πρόταση. Επίσης τη ΝΔ δε θα ψηφίσουν και όσοι ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛ., ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΙΔΗΣΟ, ΚΥΝΗΓΟΥΣ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Όμως τη ΝΔ δε θα ψηφίσουν κι όσοι ψηφίσουν Χ.Α. Σύμφωνα με τη λογική που χρησιμοποίησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, όλοι εμείς που δεν θα ψηφίσουμε ΝΔ και την πολιτική της πρόταση είμαστε χρυσαυγίτες! Ναι, ακόμη και όσοι ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ θα έχουν συμμαχήσει με τη Χ.Α. για να μην κερδίσει η Ν.Δ.

Το είχε εξηγήσει ο πρωθυπουργός της χώρας στους ξένους ανταποκριτές λίγο μετά την αποτυχία του να πάρει παράταση πολιτικής ζωής. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η αντιπολίτευση πρόσθεσε τις ψήφους της με αυτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές», είχε δηλώσει. Κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε διαφώνησε σε αυτή τη λογική.

Επίσης το ίδιο ανέφερε και κατά την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ. «Μία μειοψηφία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ σύρουν τη χώρα σε εκλογές», είχε πει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είπε κουβέντα για να διαφοροποιηθεί. Απορώ, λοιπόν, πώς αυτό το σπίρτο η Βούλτεψη δε βγήκε ακόμη να πει ότι στις εκλογές που έρχονται θα συνεργαστούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνους της Χ.Α. για να χάσει η ΝΔ. Την έχω απολύτως ικανή. Η Βούλτεψη είναι πιο αντιπροσωπευτικό είδος της ΝΔ, ακόμη κι από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Σε αυτές τις εκλογές δευτερευόντως με απασχολεί το ποιος θα κερδίσει. Σε αυτές τις εκλογές πρωτίστως με ενδιαφέρει το ποιος θα χάσει. Θέλω, λοιπόν, να χάσει η ΝΔ. Και θέλω να εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ. Έχω προηγούμενα μαζί τους. Δεν ξέρω για ποιο λόγο με μισούσαν, αλλά με μισούσαν. Ανακοίνωναν κάθε μέρα αποφάσεις εναντίον μου και το βάφτιζαν «θυσία». Δεν με άφησαν να πάρω ανάσα ούτε μία στιγμή και το έκαναν με απόλαυση.

Προστάτευσαν εφοπλιστές, χάρισαν δισεκατομμύρια σε τράπεζες, έδωσαν ασυλία σε φοροφυγάδες και μέχρι τελευταία στιγμή βόλευαν τους ανθρώπους τους με τρελούς μισθούς, όπως έκανε και η τελευταία τρύπα του ζουρνά, ο Χαρδούβελης με την ιδιαιτέρα του. Την ίδια περίοδο, εμένα και χιλιάδες άλλους ανθρώπους που υποχρεωθήκαμε να σώσουμε τις τράπεζες χωρίς να ερωτηθούμε, μας εκβίαζαν οι τραπεζίτες με το χυδαιότερο τρόπο. Την ίδια στιγμή που εφοπλιστές κάνουν ελεύθερα λαθρεμπόριο καυσίμων, ένας πολίτης στην Πάτρα έμεινε στο κρατητήριο για χρέος 50 ευρώ.

Τους μισώ γιατί με μίσησαν δίχως να μου εξηγήσουν το λόγο. Προσπάθησαν να με διαλύσουν. Προσπάθησαν να με διώξουν από τη χώρα. Όχι, λυπάμαι, αλλά αυτή η αντίθετη άποψη δεν είναι σεβαστή. Όχι, δεν τίθεται θέμα διαλόγου ή συνεννόησης. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και πάλι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε εκδήλωση της ΝΔ και σχετικά με το debate στο οποίο τον είχε προσκαλέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε: «Διάλογο με υβριστές και συκοφάντες που με έλεγαν πουλημένο και προδότη δεν κάνω».

Δεκτό! Δε σέβεται την άποψη του άλλου που τον αποκαλεί πουλημένο και προδότη. Εγώ, γιατί να σεβαστώ την άποψη του κάθε μαλάκα που πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μου φέρεται σαν τσουλάκι, οι μπάτσοι της να με δέρνουν επειδή έτσι γουστάρουν και οι τραπεζίτες της να επιδιώκουν να πάθω εγκεφαλικό; Ας μου πει ένας μαλάκας γιατί να σεβαστώ αυτή τη γαμημένη άποψη του Σαμαρά, του Βενιζέλου, των υπουργών τους, των βουλευτών, των εξυπηρετούμενων από αυτούς και των ψηφοφόρων τους;

Δεν έχει δικαίωμα ο Σαμαράς να μη σέβεται την άποψη ότι είναι πουλημένος; Γιατί να μην έχω εγώ το δικαίωμα να μη σέβομαι την άποψη ότι είμαι θύμα και δούλος; Ε, δεν τη σέβομαι αυτή την άποψη. Τη μισώ. Και σιχαίνομαι όσους την εκφράζουν ή την εκπροσωπούν με κάθε τρόπο και μισόλογα. Γι’ αυτά και για άλλα πολλά, με ενδιαφέρει πρωτίστως το ποιος θα χάσει τις εκλογές και ποιος θα εξαφανιστεί. Το δικαίωμα της μιας ανάσας ζητάω. Να πάρω μια ανάσα από αυτή τη γαμημένη επίθεση. Και μετά βλέπουμε…

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

B5fDMsOIYAAbZ9K.jpg large

Του 1934. Στη Γερμανία. Οι ηττημένοι πλην στρατόκαυλοι Γερμανοί στρατηγοί κυκλοφορούν σε πανάκριβες δεξιώσεις φορώντας περίεργα παράσημα που εφηύραν και κατασκεύαζαν μόνοι τους. Πέρα, δηλαδή, από τα επίσημα παράσημα του γερμανικού στρατού, ο κάθε στρατηγός μπορούσε να στολιστεί σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, βαφτίζοντας «παράσημα ανδρείας» τεράστιες κιτς κατασκευές σε διάφορα σχήματα που φορούσε στη στολή του και καμάρωνε.

Ήταν η εποχή που με τον τσαμπουκά της η Γερμανία είχε μονομερώς αποφασίσει να κάνει στάση πληρωμών των πολεμικών αποζημιώσεων σε ΗΠΑ και Γαλλία. Για δικούς τους λόγους και η Γαλλία και η ΗΠΑ δεν πίεζαν τη Γερμανία, παρά μόνο της υπενθύμιζαν διακριτικά τα χρέη της. Και η Γερμανία απαντούσε «Ναι, καλά».
Με τα χρήματα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο Χίτλερ κρυφά και σπάζοντας κάθε συνθήκη που είχε η υπογράψει η Γερμανία μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχτιζε τη νέα της πολεμική βιομηχανία και ετοιμαζόταν να αιματοκυλίσει ξανά την ανθρωπότητα.

Εκείνη την ίδια πρωτοχρονιά, αλλά και την προηγούμενη, κομμουνιστές, Εβραίοι, καλλιτέχνες και ύποπτοι για αντι-ναζιστικές σκέψεις «φιλοξενούνταν» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι ως επισήμως συλληφθέντες, αλλά – άτιμες συμπτώσεις – για προληπτική προστατευτική επιτήρηση. Δηλαδή, έλεγε το ναζιστικό καθεστώς ότι μάντρωνε αυτούς τους ανθρώπους για να τους προφυλάξει από κάποιον φανταστικό εχθρό που θα μπορούσε να τους κάνει κακό και να το φορτωνόταν ο Χίτλερ. Παράλογο, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

Εκείνη την ίδια πρωτοχρονιά του 1934, αλλά και την προηγούμενη, άντρες των SA με απίστευτα άσχημες καφέ στολές έκαναν παρελάσεις στους δρόμους των γερμανικών πόλεων άνευ λόγου και αιτίας. Απλώς έκαναν παρελάσεις όλη μέρα, κάθε μέρα. Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης ξεχνιόταν ή «ξεχνιόταν» και δε σταματούσε για να χαιρετήσει ναζιστικά την ομάδα που παρήλαυνε, έβγαιναν δυο – τρεις μαντραχαλάδες από τη γραμμή και τον σάπιζαν στο ξύλο.

Αυτό δημιούργησε διάφορες διαμαρτυρίες, κυρίως, από μη Γερμανούς πολίτες οι οποίοι δεν ένιωθαν υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη γιορτή των κρετίνων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που διοικητές τέτοιων αγημάτων κλήθηκαν σε πρεσβείες να δώσουν εξηγήσεις για τις συμπεριφορές των ανδρών τους. Και με κάθε ειλικρίνεια παραδέχονταν ότι πλέον δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν το… πάθος κάποιων αντρών των SA οι οποίοι έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο. Μιλάμε δηλαδή για ομολογημένη αποκτήνωση.
Και σε αυτό το σημείο θυμήθηκα μία φωτογραφία μαζί με τη λεζάντα που μου έστειλαν φίλοι από το twitter.
kαρτέσιος1

Ζούμε την πρωτοχρονιά του 2015. Άλλες εποχές. Έτσι θα έπρεπε να ήταν. Άλλωστε τώρα ζούμε σε περίοδο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και, κυρίως, ζούμε μέσα στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίας Ένωσης ευρωπαϊκών χωρών που έχει ως βασικό στοιχείο της την αλληλεγγύη. Δε μπορεί όμως να ξεκολλήσει από το μυαλό μου η φράση της Άνγκελα Μέρκελ που ειπώθηκε εντός του γερμανικού κοινοβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου 2014, με την οποία ξεκαθάριζε ότι η Γερμανία μένει αμετακίνητη στο δόγμα της για τις αδύναμες οικονομικά χώρες «Καμία βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα».

Ανταλλάγματα που φυσικά καθορίζει η Γερμανία και τα απαιτεί. Διαφορετικά, τιμωρεί. Ξεχνώντας ότι εκείνη δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τα χρέη που δεν ξεπλήρωσε. Ίσως επειδή σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κοινωνικο-οικονομικός δαρβινισμός και ο νόμος του ισχυρού αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα των δεσμών μεταξύ των δεσμοφυλάκων και των δέσμιων.

Όσο περισσότερο σκέφτομαι το παρελθόν τόσο περισσότερο κλάνω μέντες για το μέλλον. Άλλες εποχές, όμως τόσα κοινά μεταξύ τους. Δεν ξέρω τι και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σπάσει την επανάληψη και να καταστρέψει τις ομοιότητες. Ξέρω όμως ότι αν κάπου δούμε μία ελπίδα να φυτρώνει, καλό είναι να μην τρέξουμε να την τσαλαπατήσουμε. Εντάξει, μπορεί να μη θέλουμε να την ποτίσουμε, αλλά τουλάχιστον ας μην πάμε να την ξεριζώσουμε.

Ας την αφήσουμε και βλέπουμε. Κι αν αποδειχτεί ψεύτικη κι αυτή η ελπίδα, δε γαμείς! Ούτε η πρώτη ήταν ούτε θα είναι η τελευταία. Καλή δύναμη για ό,τι κι αν έρχεται τη νέα χρονιά. Και πάντα Υγεία.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ

kartesios29012014

Ίσως να χαίρομαι πρώτη φορά στη ζωή μου επειδή έπεσα έξω στις προβλέψεις μου. Οι 180 δε βρέθηκαν κι αν βρέθηκαν, δεν τόλμησαν. Ομολογώ πως είχα αρχίσει να πιστεύω ότι αυτοί δεν έπεφταν με τίποτα. Κι όμως έπεσαν και μάλιστα ταπεινωτικά, με δύο πρωθυπουργούς – o Βενιζέλος πάντα έτσι πίστευε – να μη μπορούν να  κάνουν μια εξαγορά ψήφου της προκοπής.

Η αντιπολίτευση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Έριξε την κυβέρνηση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Με συνειδησιακούς και ηθικούς εκβιασμούς των ανεξάρτητων; Ίσως! Όμως απέναντι σε ένα τόσο βάρβαρο καθεστώς που απολαμβάνει απίστευτα τον εξευτελισμό των πολιτών δεν έχεις πολλές επιλογές.

Υπάρχει βέβαια μία αμηχανία στην ατμόσφαιρα. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς από τις πλατείες και τους δρόμους,  το έκαναν κόμματα και βουλευτές μέσα στη Βουλή. Οπότε τώρα το βάρος πέφτει διπλό επάνω μας. Και τώρα εμείς… Τι κάνουμε εμείς οι οργισμένοι, οι αδικημένοι, οι κυνηγημένοι;

Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τα λόγια μας σε κάτι πιο πρακτικό. Να δηλώσουμε τί θέλουμε. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Τα σκυλιά βέβαια είναι λυμένα και θα ουρλιάξουν για να μας τρομοκρατήσουν. Όμως τώρα ξέρουμε ότι είναι σκυλιά δειλά και νικημένα. Ξέρουμε ότι θα ουρλιάξουν γιατί φοβούνται το τέλος τους.

Και τώρα εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θα βάλουμε ένα τέλος σε μία περίοδο που μας γάμησε τη ζωή ή θα χρησιμοποιήσουμε το ουρλιαχτό των σκύλων σαν άλλοθι για να συνεχίσουμε την τραγωδία μας. Είν’ εύκολο να φοβηθούμε. Πάντα ήταν εύκολο. Είναι εύκολο να βολευτείς στο βούρκο και να αρνηθείς να κάνεις τον κόπο να βγεις.

Αν καταφέρουμε να δώσουμε παράταση ζωής στο σύστημα που μας μάντρωσε στον εφιάλτη, θα πιαστούμε ανέντιμοι απέναντι στους εαυτούς μας. Ψέματα λέγαμε ότι μας άξιζε κάτι καλύτερο. Αν καταφέρουμε να διασώσουμε τον νεποτισμό, την κλεπτοκρατία, την αλαζονική συμπεριφορά του σύγχρονου φεουδάρχη, είναι δικαίωμά μας. Όμως προτιμότερο θεωρώ πως είναι να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας και να βουτήξουμε στη θάλασσα.

Και τώρα εμείς…  Είναι δύσκολο ν’ αποφασίσουμε τι θέλουμε. Όμως επιτέλους, ύστερα απ’ όλα όσα ζήσαμε είναι ηλίθιο να μην έχουμε αποφασίσει το τι ΔΕΝ θέλουμε.

 

 

ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

kartesios 21

Ο τίτλος του post δεν αναφέρεται στη Ρεπούση, αλλά στη γενικότερη κατάσταση την οποία αδυνατώ να περιγράψω διαφορετικά. Από κάπου, όμως, πρέπει να το ξεκινήσω. Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, η βουλευτής Μαρία Ρεπούση είχε εκφράσει μέσω twitter την απορία – για κάποιους παράπονο – ότι δεν έγινε κάποια πρόταση χρηματισμού στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Δεν πέρασαν 2 ημέρες και κοτζάμ πρωθυπουργός έσπευσε να διορθώσει αυτό το λάθος. Πρότεινε στην κυρία Ρεπούση, στους υπόλοιπους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στους πέριξ της ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητους και στους ανεξάρτητους γενικά βουλευτές να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντάλλαγμα μία κυβερνητική θέση.

Πέρα από την αύξηση του ρευστού που επιφέρει μία υπουργοποίηση, δίνει επίσης τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων, απευθείας αναθέσεων έργων, διορισμών και βολεμάτων. Δεν ξέρω αν αυτά είναι περισσότερα από 700.000€ , πάντως αν επενδύσεις σωστά στην κυβερνητική σου θέση, βγάζεις πολλά.

Σήμερα, λοιπόν, παρακολουθήσαμε ως λαός όχι το πώς εκτρέπεται η Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά το πώς ανατρέπονται στην κυριολεξία και πέφτουν στο γκρεμό. Ζούμε θλιβερές στιγμές. Ο χρηματισμός βουλευτών και οι συνδιαλλαγές γίνονται πλέον σε live μετάδοση. Δε νομίζω ότι μετά το σημερινό διάγγελμα – απόπειρα χρηματισμού του πρωθυπουργού προς βουλευτές έμειναν και πολλά να συζητήσουμε.

Μπορούμε, όμως, να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας, 8 βουλευτές είχαν καταθέσει κείμενο που μιλούσε για την ανάγκη εθνικής συμφωνίας – συνεννόησης για Εκλογή Προέδρου, Αναθεώρηση του Συντάγματος, Ανάγκη διευθέτησης του χρέους και Εκλογές. Ως γνωστόν πήγε άπατο.

Με το που έσκασε η υπόθεση Χαϊκάλη, διαδόθηκε ότι το θέμα έπεσε πάνω στη «νέα προσπάθεια συλλογής υπογραφών βουλευτών που θα πρότειναν βήματα για την επιστροφή στην ομαλότητα». Από την προεργασία που είχε γίνει για την υποβολή σχετικού κειμένου, η εκτίμηση των βουλευτών που πήραν την πρωτοβουλία ήταν πως οι υπογραφές μπορεί να έφθαναν τις είκοσι. Ανάμεσα στις προτάσεις που θα περιλαμβάνονταν στο κείμενο θα ήταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Το νέο κείμενο φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα νέο οδικό χάρτη συνεννόησης.

Αυτό το κείμενο δεν πρόλαβε να κατατεθεί, είναι βέβαιο όμως πως θα πήγαινε άπατο με τη σειρά του. Και τα δύο κείμενα των βουλευτών αυτών προϋπέθεταν να γίνουν αποδεκτοί οι όροι και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεδομένη. Τι απέμενε, λοιπόν; Μα φυσικά να γίνει η πρόταση από τον πρωθυπουργό. Μία πρόταση που θα περιελάμβανε έναν «οδικό χάρτη συνεννόησης», στον οποίο θα περιγραφόταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Ω τι σύμπτωση!

Με αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού, εξαλείφεται η ανάγκη παρουσίας του παράγοντα ΣΥΡΙΖΑ στην εξίσωση και τη θέση του παίρνει η συμφωνία των 20 βουλευτών. Αυτοί οι βουλευτές, λοιπόν, που αγωνιούσαν για την «επιστροφή στην ομαλότητα» δε χρειάζεται πλέον να φαίνονται ως διοργανωτές της ανωμαλίας που επιχειρείται. Απλώς μπορούν να δηλώσουν ότι «ανταποκριθήκαμε στο τιμητικό κάλεσμα του πρωθυπουργού να σώσουμε τον τόπο». Εδώ, βέβαια, διαφεύγει σε όλους το γεγονός ότι «στας κρισίμους περιόδους μιας χώρας» τη λύση καλείται να επιλέξει ο λαός και όχι ο κάθε νεροκουβαλητής του Σαμαρά. Ψιλά γράμματα για τα καθεστώτα.

Υπάρχει πάντως μία μικρή αποριούλα. Τί θα γίνει αν στο αγωνιώδες κάλεσμα του πρωθυπουργού δεν ανταποκριθούν μόνο οι του δημοκρατικού τόξου, αλλά και ο Μπούκουρας με τον Αλεξόπουλο; Θα ανταμειφθούν με κυβερνητικές θέσεις και αυτοί; Γιατί όχι; Η εθνική σωτηρία όλους τους χρειάζεται, σωστά;

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει κυρίως να απασχολήσουν τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που όλο αυτό το διάστημα περίμεναν να γίνουν υφυπουργοί ή και υπουργοί για να στείλουν τη φωτογραφία από την ορκωμοσία, στο χωριό. Στην περίπτωση που οι 180 βρεθούν κι αρχίσουν να παίρνουν τα πόστα, τότε συγγνώμη, αλλά οι κυβερνητικοί που ξεπούλησαν τη συνείδησή τους για μια ελπίδα υπουργοποίησης θα φανούν στα μάτια μας πολύ μαλάκες! Και κυρίως στα μάτια όλων των χωριανών που περίμεναν τη φωτογραφία από την ορκωμοσία.

Σε κάθε περίπτωση, απεύχομαι τη συγκέντρωση 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα πιστεύω ότι θα βρεθούν. Ειδικά από τη στιγμή που τους απευθύνθηκε αυτή η «τιμητική πρόσκληση πανστρατιάς» από τον πρωθυπουργό και αυτοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να «σώσουν την πατρίδα». Αν συμβεί, την επουτσίσαμε αδέλφια!

ΟΤΑΝ ΜΠΛΕΚΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΙΤΟΥΡΑ…

kartesios201214

… όπου «πίτουρα» για τον Χαϊκάλη είναι ο Αποστολόπουλος που τώρα προσπάθησε να τον χρηματίσει, αλλά πριν ήταν φίλος που θα του έβγαζε κέρδη από το Χρηματιστήριο, όπου δεν τον γνώριζε, αλλά τον γνώριζε.

… όπου «πίτουρα» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – πλην Τσίπρα που την πήρε χαμπάρι και κράτησε αποστάσεις – είναι η μανία τους να πάρουν την εξουσία και πάνω σε αυτή τη μανία ξέχασαν τα βασικά και βγήκαν να στηρίξουν τις καταγγελίες Χαϊκάλη με πάθος και σιγουριά μεγαλύτερα κι από εκείνα του Καμμένου.

… όπου «πίτουρα» για μένα είναι όλη αυτή η εμετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εξ αιτίας τής – στην καλοπροαίρετη εκδοχή – αμήχανης Δικαιοσύνης η οποία δεν φρόντισε να ερευνήσει το θέμα με σοβαρότητα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν προλάβει να γίνει τηλεοπτική επιθεώρηση.

Όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Κι όποιον φάνε τώρα οι κότες, πολύ καλά θα κάνουν να τον δαγκώσουν γερά πριν τον καταπιούν. Έτσι, για τιμωρία της μαλακίας του.

Φίλες και φίλοι, τα νοστιμότερα πίτουρα είμαστε εμείς. Εμείς γεμίσαμε τη Βουλή με Χαϊκάληδες, Πάντζες, Αδώνηδες, Μιχελογιαννάκηδες, Ψαριανούς, Τατσόπουλους και Αηδόνηδες ο οποίος παρεμπιπτόντως «είναι από χωριό και τον λένε πρωτόγονο» και χαίρεται γι’ αυτό.

Αν, λέω ΑΝ, ζούσε σήμερα ο Μάνος Κατράκης και ήταν βουλευτής, μπορεί να φανταστεί κάποιος από εμάς ότι θα τον πλησίαζε ένα τυχαίο λαμόγιο να τον χρηματίσει; Μπορεί να φανταστεί κάποιος από εμάς ότι ο Κατράκης θα είχε πάρε – δώσε με λαμόγια του Χρηματιστηρίου; Μπορεί να φανταστεί κάποιος από εμάς ότι θα έκανε ο Κατράκης μία καταγγελία αντίστοιχη του Χαϊκάλη και θα περνούσε τόσος καιρός με συζητήσεις; Το κυριότερο, όμως, πιστεύει κάποιος από εμάς ότι ο Μάνος Κατράκης θα ξέπεφτε ποτέ από την Τέχνη στην πολιτική;

Στη θέση του Κατράκη, μπορείτε να βάλετε όποιον ηθοποιό, συγγραφέα, στιχουργό έχετε σε εκτίμηση. Και σκεφτείτε ακριβώς τα ίδια ερωτήματα. Θα μου πείτε «αυτοί κατεβαίνουν στα ψηφοδέλτια, από αυτούς καλούμαστε να επιλέξουμε». Και ποιος υποχρέωσε κάποιον να ψηφίσει όταν βλέπει ότι τα πολιτικά προϊόντα από τα οποία καλείται να διαλέξει είναι άθλιας ποιότητας;

Αν μπεις σ’ ένα μαγαζί και δε σ’ αρέσει τίποτα, νιώθεις κάποια υποχρέωση να ψωνίσεις κάτι για να μη στεναχωρήσεις τον καταστηματάρχη; Από τη στιγμή που ΚΑΙ σήμερα τα πολιτικά προϊόντα της χώρας αποδεικνύουν ότι είναι μπάζα και σ’ έχουν γραμμένο, γιατί νιώθεις ότι τους χρωστάς την ψήφο σου;

Φτάσαμε σήμερα στο σημείο να κάνει ο πρωθυπουργός μήνυση σε βουλευτή! Δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι αυτό που κατηγορούσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» και τη γλίτωναν αβέρτα υπουργοί και γραμματείς. Ο δε μηνυόμενος βουλευτής που δηλώνει ότι είχε το ηθικό σθένος να αρνηθεί 2-3 εκατομμύρια ευρώ, μόλις τον μηνύει ο πρωθυπουργός βγαίνει τρέχοντας να δηλώσει «Δεν κατηγόρησα τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση». Σώπα! Και ποιον κατηγόρησες καταγγέλλοντας ότι πήγαν να σε χρηματίσουν για να μην πέσει η κυβέρνηση; Ούτε λογική υπάρχει, ούτε σοβαρότητα.

Και το αποδεικνύουν και ο Βουδούρης με τον Παραστατίδη που ενώ δήλωσαν «Η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας», μόλις απειλήθηκαν με μηνύσεις το γύρισαν στο ότι ο κόσμος δεν κατάλαβε καλά και ότι η δήλωσή τους «παρερμηνεύτηκε και πως δεν είχαν σκοπό να απαξιώσουν τους συναδέλφους τους».

Το κλίμα και το έδαφος ευνοούν την παρακμή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος αστέρας της πολιτικής γελοιότητας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, προέρχεται και αυτός από την τηλεόραση. Πίτουρα είμαστε. Κι όχι απλά πίτουρα, αλλά από αυτά που κάνουν καριέρα φωνάζοντας στις κότες «φάε εμένα πρώτα, φάε εμένα πρώτα». Δε μας φταίνε οι κότες. Τη δουλειά τους κάνουν.

Το blog Καρτέσιος
δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στην κατηγορία «Ενημέρωση» και στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

kartesios@hotmail.gr

ΚΑΙΡΟΣ


ΑΡΧΕΙΟ