ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ…

kartesios200914nvng

Πηγαίνει στη Βενεζουέλα, τον κράζουν επειδή «θέλει να μας κάνει Βενεζουέλα». Πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο, τον κράζουν «ότι ξεπουλήθηκε». Μιλά για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, τον κράζουν. Πηγαίνει στο Άγιο Όρος, τον κράζουν. Μιλάει με τον Πάπα, τον κράζουν.

Όπου κι αν πάει, με όποιον κι αν μιλήσει, ένα σίγουρο έχει ο Τσίπρας. Το κράξιμο. Και, μάλιστα, το κράξιμο από τους ίδιους πολιτικούς χώρους. Από χώρους που συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι έχοντας αποδεχτεί πλήρως τους όρους αυτού του παιχνιδιού. Το να τον κράζουν οι αντιεξουσιαστές και οι αναρχικοί, ούτε περίεργο είναι, ούτε στραβό. Δεν τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και χώρους. Καλά κάνουν. Οι θέσεις τους είναι (συνήθως) ξεκάθαρες.

Όμως το να κράζουν τον Τσίπρα οι γραφικοί της συγκυβέρνησης για οτιδήποτε κι αν κάνει, λειτουργεί υποστηρικτικά στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατηρώντας και όχι συμμετέχοντας σε αυτή την τεράστια προεκλογική περίοδο πιστώνω στον Τσίπρα ότι διαθέτει την πλέον ρεαλιστική και ειλικρινή ματιά, επαναλαμβάνω, πάνω στο εκλογικό παιχνίδι και τους όρους του.

Ας δούμε τι απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ:

Α. ΚΑΒΒΑΔΙΑ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε λένε πολλοί ότι «η στροφή ενός ολοένα συντηρητικοποιούμενου κοινού προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν τον ευνοεί και τον φέρει ενδεχομένως στην εξουσία δεν είναι προϊόν μιας ώριμης ριζοσπαστικοποίησης, αλλά γίνεται κατά κύριο λόγο λόγω της υπερφορολόγησης. Για να το πούμε απλά, δεν έγιναν ξαφνικά αριστεροί όσοι στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπό το σοκ παραδείγματος χάρη του ΕΝΦΙΑ στρέφονται προς αυτόν που υπόσχεται να τον καταργήσει. Αυτό σας τρομάζει ως προς την προοπτική να χαθούν σταδιακά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματός σας; Και θέλω να συνδυάσω την ερώτηση αυτή και με την κριτική που δέχεστε για τα ταξίδια σας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς πολλοί σας κατηγορούν ότι «στην προσπάθειά σας να γίνετε Πρωθυπουργός μεταλλάσσεστε ακουσίως ή εκουσίως σε συστημικό παίκτη». Τις τους απαντάτε; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καββαδία, πρέπει να σας πω ότι στο τέλος όταν θα κάνει κανείς τον απολογισμό, το βράδυ των εκλογών και δει τους ψήφους, δε θα τους μετρήσει να δει ποιοι από αυτούς είναι αριστεροί, ποιοι είναι κεντρώοι, ποιοι είναι δεξιοί. Εμείς απευθυνόμαστε στο σύνολο του ελληνικού λαού και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν έγινε ξαφνικά η μεγάλη πλειοψηφία που σήμερα περιστρέφεται γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίζει ή σκέφτεται να ψηφίσει, γιατί διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του. Κατανοούμε βεβαίως ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν έγινε ξαφνικά κόσμος που έχει ενστερνιστεί τις ιδέες ή τις απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως ξέρετε κάτι, οι ιδέες και οι απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν γίνει ηγεμονικές, αυτό να δείτε κι έχει μια αξία αυτό.

Τι πιο σαφές από το «όταν θα κάνει κανείς τον απολογισμό, το βράδυ των εκλογών και δει τους ψήφους, δε θα τους μετρήσει να δει ποιοι από αυτούς είναι αριστεροί, ποιοι είναι κεντρώοι, ποιοι είναι δεξιοί»; Ας είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Ας είναι χριστιανοί που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Ας είναι υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε. Δε θα καταγραφούν πουθενά αυτές οι προτιμήσεις, παρά μόνο μία. Η προτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή του την απάντηση ο Τσίπρας πρώτον, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν τον αφορά η κριτική που του γίνεται από τους υπόλοιπους παίκτες του εκλογικού παιχνιδιού και δεύτερον, τους προσπερνά αφήνοντάς τους στην υποκρισία μιας βουλτεψιακής κριτικής και την απουσία της αυτοκριτικής.

Άραγε ο «πατριώτης ελληνορθόδοξος» Σαμαράς ζήτησε από τους πιστούς της Ευαγγελικής Εκκλησίας ή τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να μην ψηφίσουν το κόμμα του; Μήπως ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί καμία ψήφο από πολίτη που πιστεύει ότι η FYROM πρέπει να αποκαλείται Μακεδονία; Αλίμονο! Όλες οι ψήφοι καλοδεχούμενες. Συλλέγει από παντού ψήφους ο Σαμαράς και ψαρεύει όπως μπορεί μέσα στη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής. Αυτό δεν είναι το εκλογικό παιχνίδι; Πώς, λοιπόν, κρίνεις τον αντίπαλό σου όταν κάνει το ίδιο;

Μήπως ο Βενιζέλος αρνήθηκε δημόσια την ψήφο των παλιών Αντρεϊκών που δηλώνουν ότι σιχαίνονται τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον ψηφίζουν για «μη χαθεί το κόμμα»; Μήπως σκοπεύει να απαγορεύσει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αυτοί που ψήφισαν ΔΗΜΑΡ ή ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές; Ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν ξεχείλωσε την έννοια της κεντροαριστεράς προσπαθώντας να χωρέσει από μετριοπαθείς φιλελεύθερους μνημονιακούς μέχρι και αντι-Μερκελικούς σοσιαλιστές που θεωρούν μόνο υπεύθυνο της κρίσης τον Κώστα Καραμανλή; Με κάθε τρόπο προσπαθεί να μείνει γατζωμένος στην εξουσία ο Βενιζέλος και κρίνει τον Τσίπρα για ψηφοθηρία; Ποιος έθεσε και στέριωσε τους όρους του εκλογικού παιχνιδιού που τώρα ακολουθεί ο Τσίπρας, αν δεν το έκαναν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης επί δεκαετίες;

Και πάμε στο ΚΚΕ. Κεντρική πιπίλα του ΚΚΕ δεν ήταν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το «Ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα με το ΚΚΕ, έλα μαζί μας»; Αυτό δε σημαίνει ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ επιζητά ψήφους και μη κομμουνιστών; «Ακόμη κι αν διαφωνείτε με την έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ψηφίστε μας για να παλέψουμε ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, για κάθε λαϊκό πρόβλημα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ψηφίστε μας για να δώσουμε αποτελεσματικές μάχες στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα, στην τοπική διοίκηση». Αυτό δεν λέει το ΚΚΕ στους ψηφοφόρους; Γιατί, λοιπόν, αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και βαφτίζει λανθασμένη και καταστροφική την ψήφο τους σε ένα κόμμα με το οποίο μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα; Γιατί θεωρεί ότι όσοι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν κοροϊδευτεί;

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε πει στην προεκλογική του ομιλία στη Λαμία: «Λέμε σε όλους εσάς: Πάμε μαζί ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, μέσα στην πορεία του αγώνα μπορούμε να συζητάμε όλα τα θέματα». Θα θεωρούσε λοιπόν κάποιος λογικό ότι το ΚΚΕ, αυτό το δικαίωμα της συζήτησης το δίνει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι ακόμη ελπίζουν ότι οι εκλογές αποτελούν λύση και μπορούν να φέρουν αλλαγές, παρακολουθούν χρόνια την πορεία όλων των κομμάτων. Γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτε διαφορετικό ούτε από τη ζαλισμένη ΝΔ που προσπαθεί να ζευγαρώσει την κεντροδεξιά με τους νεοναζιστές, ούτε από το ΠΑΣΟΚ που ήρθε η ώρα να πληρώσει τις extra super λαϊκίστικες επιλογές του, ούτε από το ΚΚΕ που χτυπάει αλύπητα το Σύστημα αλλά δέχεται να απολαμβάνει τις επιδοτήσεις του Συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει το εκλογικό παιχνίδι όχι επειδή φέρνει κάποια ελπίδα ή κάτι νέο, αλλά επειδή οι υπόλοιποι έκαψαν όλες τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και δεν τους απέμεινε τίποτε άλλο από την ήττα. Κι αυτό, δεν τον χαλάει καθόλου τον Τσίπρα.

ΟΛΑ ΤΑ ‘ΧΑΜΕ…

one-karyatida-amfipolis

«Εμφανώς ενοχλημένη με συναδέλφους της αρχαιολόγους και τα όσα αυτοί δηλώνουν δημοσίως για τον τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη εμφανίστηκε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Περιστέρη τόνισε χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα να πω ότι νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους οι οποίοι χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης, πέντε λεπτά για να φανούν και να δείξουν κάποια πράγματα. Αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας αλλά και τον τόπο». Αναλόγως, να υποθέσουμε ότι ουδείς μπορεί να έχει γνώμη για το δημοψήφισμα στη Σκωτία αν δεν είναι σκωτσέζος ψηφοφόρος και ουδείς μπορεί να έχει γνώμη για τους τζιχαντιστές αν δεν έχει συνομιλήσει μαζί τους.

Κατά την κυρία Περιστέρη, λοιπόν, ουδείς άλλος δικαιούται να μιλά για την ανασκαφή ΤΗΣ. Κατά την κυρία Περιστέρη ουδείς επιστήμονας δικαιούται να υποθέτει και εάν το κάνει, το κάνει μόνο και μόνο για «να έχει πέντε λεπτά δημοσιότητας». Τώρα, το ποιος έχει ευθύνες για το γεγονός της δημοσιοποίησης λεπτομερειών της ανασκαφής, το ποιος μετέτρεψε σε τηλεοπτικό show την ανασκαφή, το ποιος άρχισε να λέει ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ποιος δήλωσε ότι πρόκειται για τη σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη ever είναι πράγματα που προφανώς διαφεύγουν της κυρίας Περιστέρη. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να έχει τα δίκια της.

Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι «δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνα, αλλά και τον τόπο» το να δηλώνει η κυρία Περιστέρη ότι όλος ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται από τα Δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους».

Επίσης, πιστεύω ότι «δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνα, αλλά και τον τόπο» να βγαίνει η κυρία Περιστέρη και να δηλώνει «Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά πρώτα – πρώτα τους συνεργάτες μου που δουλεύουμε σε καθημερινή βάση με όλες τις δύσκολες συνθήκες, το υπουργείο Πολιτισμού και την πολιτική ηγεσία που είναι στο πλευρό μου αυτή τη στιγμή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Αυτά και καλή ανασκαφή…

ΤΟ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ

kartesios180914

Το Δημόσιο δεν λειτουργούσε σωστά. Η κυβέρνηση αντί να το βελτιώσει, προτιμά να το διαλύσει, να το εξαϋλώσει, να το πουλήσει σε μικρά κομματάκια.

Η ΕΡΤ δε λειτουργούσε σωστά. Η κυβέρνηση αντί να βελτιώσει τη λειτουργία της την έκλεισε μέσα σε μία νύχτα προχωρώντας στην ίδρυση ενός κομματικού εκτρώματος που ούτε στον καθρέφτη δεν αντέχει να κοιταχτεί.

Η Δημόσια Υγεία δε λειτουργούσε σωστά. Αντί να την κάνουν καλύτερη, τη διέλυσαν και την παραχώρησαν σε μία Ανώνυμη Επιχείρηση.

Η Δημόσια Παιδεία δεν λειτουργούσε σωστά. Αντί να τη βελτιώσουν προτίμησαν να τη διαλύσουν δημιουργώντας τάξεις με απροσδιόριστο αριθμό μαθητών και αφήνοντας τα σχολεία με κενά χιλιάδων καθηγητών.

Οι ΟΤΑ δε λειτουργούσαν σωστά. Αντί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, επέλεξαν να τους αποδομήσουν και ύστερα να τους χαρίσουν στον Φούχτελ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ …

Οι τράπεζες δεν υπολόγισαν τα ρίσκα δανεισμού, δεν αντελήφθησαν την οικονομική κρίση όταν έπρεπε, δάνειζαν με ανεξέλεγκτα επιτόκια μετατρέποντας το φτηνό χρήμα που έπαιρναν σε πανάκριβο δανεισμό που έδιναν. Εν ολίγοις, οι τράπεζες δε λειτούργησαν καθόλου σωστά. Αντί να κλείσουν, όπως οφείλει να κλείνει κάθε επιχείρηση που τα κάνει όλα λάθος, έσπευσε η κυβέρνηση να τις χρηματοδοτήσει και να τις κάνει ψευδώς κερδοφόρες ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν λανθασμένα και εις βάρος των πολιτών.

Οι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδών δεν υπολόγισαν ότι η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής της βενζίνης θα μείωνε την κίνηση στους δρόμους και συνεπώς τα κέρδη τους. Εν ολίγοις, οι παραχωρησιούχοι δε λειτούργησαν σωστά. Αντί να κλείσουν, έσπευσε η κυβέρνηση να τους χαρίσει δάνεια, να τους χαρίσει πρόστιμα, να δεχτεί όλες τις αυξήσεις στις τιμές και στον αριθμό διοδίων ώστε να συνεχίσουν οι παραχωρησιούχοι να λειτουργούν με λανθασμένο τρόπο εις βάρος των πολιτών.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να μειώσει τη φοροδιαφυγή, δεν κατάφερε να κάνει μία σωστή πρόβλεψη για τα οικονομικά της χώρας ενώ αντίθετα παρήγαγε διαρκώς φορομπηχτικά μέτρα που διέλυσαν την όποια υγιή οικονομία υπήρχε στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα δε μπορεί να υπολογίσει ούτε βασικές παραμέτρους σε αρπαχτικούς νόμους, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Αντί να αναζητηθούν ευθύνες για τις λανθασμένες αποφάσεις, αντί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, η κυβέρνηση φρόντισε να τους χαρίσει την ατιμωρησία και να τους επιβραβεύσει με διάφορες άλλες κρατικές θέσεις και παχυλούς μισθούς.

«Ασυλία επωνύμων κατήγγειλε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. “Υπάρχει όντως μία τάση να μπαίνουν εμπόδια, γραφειοκρατικά κ.λπ. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα;”, σημείωσε ο κ. Ρακιντζής. “Λέω το παράπονό μου, ότι στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιους επώνυμους βρίσκω τείχος. Και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα”».

Παρά τα όσα υπέροχα δήλωσε ο κ. Ρακιντζής, ουδείς εισαγγελέας ενοχλήθηκε για να ζητήσει διευκρινήσεις. Και γιατί, βέβαια, να ενοχληθεί ο κάποιος εισαγγελέας όταν «Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Ρακιντζής από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα ή να αναφέρει περιπτώσεις με συγκεκριμένα ονόματα». Αφέθηκε, λοιπόν, ο κ. Ρακιντζής ελεύθερος να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του, δηλαδή να ανακοινώνει δημοσίως διάφορες σκανδαλώδεις συμπεριφορές κλητήρων τάξης Γ’ ώστε να… συνεκλονίζεται η κοινή γνώμη και να κάνει «απαπαπα!» τρομαγμένη από τη διαφθορά της πλέμπας.

Και ερχόμαστε κυριολεκτικά στο σήμερα. Σήμερα, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες της συγκεκριμένης αξιολόγησης με το υποχρεωτικό 15% των άχρηστων υπαλλήλων είναι «παράνομη και καταχρηστική». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης όπως μπορείτε να το διαβάσετε στην εικόνα

kartesios180914-2

Η Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., λοιπόν, κρίνεται ως «πολιτική απεργία που επιδιώκει σκοπούς ξένους προς εκείνους που προβλέπει το Σύνταγμα» και γι’αυτό είναι παράνομη!!! Μα η απεργία είναι κατ’ εξοχήν πολιτική. Εξ’ ορισμού. Δεν υπάρχει απεργία για συναισθηματικούς λόγους. Δεν είναι λογιστική πράξη η απεργία. Η απεργία είναι πολιτική πράξη, πώς απαγορεύει λοιπόν η Δικαιοσύνη τη φύση της απεργίας; Η απεργία, η κάθε απεργία, στρέφεται εναντίον μεμονωμένων πολιτικών αποφάσεων ή συνολικά πολιτικών, πώς είναι δυνατόν να την απαγορεύει ως τέτοια η Δικαιοσύνη;

Όμως πάμε στο καλύτερο: Αν η απεργία εργαζομένων είναι παράνομη επειδή ο δικαστής κρίνει πως γίνεται με σκοπό «π.χ. την ανατροπή της κυβέρνησης, τη συμβολή στην επικράτηση πολιτικού κόμματος», τότε αυτό αυτομάτως δεν σημαίνει ότι ο δικαστής προστατεύει την κυβέρνηση και συμβάλει στην προστασία του κυβερνώντος κόμματος;

Συγγνώμη αν μόνο εγώ το διαβάζω έτσι, αλλά μόνο έτσι μπορώ να το διαβάσω. Όπως, επίσης δε μπορώ να διαβάσω διαφορετικά την απόφαση της Δικαιοσύνης να απαγορεύσει στην ΑΔΕΔΥ «την κήρυξη απεργίας στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα». Το τραγικό είναι ότι η Δικαιοσύνη βγάζει αυτή την απόφαση στην πρώτη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που ΔΕΝ ΕΧΕΙ οικονομικά ή συντεχνιακά αιτήματα, αλλά αφορά στην αποτροπή κομματικών διώξεων και στην προσπάθεια δημιουργίας από την κυβέρνηση ενός δημόσιου κομματικού μηχανισμού μέσω της απομάκρυνσης όσων δε διαθέτουν «υψηλή προστασία».

Έχω κάθε δικαίωμα ως πολίτης να κρίνω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ως πολίτης έχω κάθε δικαίωμα να διαμορφώνω την εικόνα μου για την πραγματικότητα. Και η εικόνα που έχω σήμερα είναι ότι οι τρεις εξουσίες συνεπικουρούμενες από την τέταρτη εξουσία, αυτή την εργολάβων-καναλαρχών-εκδοτών-τραπεζιτών, είναι οι ταΐστρες του φασισμού. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν στέλνει στρατιές εξοργισμένων στην αγκαλιά αρκουδιάρηδων που υπόσχονται ότι «θα ξεβρωμίσουν τη Βουλή κόβοντας με τσεκούρια τα κεφάλια των πολιτικών».

Ως απλός πολίτης έχω πλέον το δικαίωμα να σκεφτώ ότι οι τέσσερις εξουσίες αποφάσισαν πως εφόσον οι ίδιες δεν αφήνουν τη δημοκρατία να λειτουργήσει σωστά, είναι καλύτερο να την κλείσουν και να την παραδώσουν στον φασισμό. Η ΕΡΤ, η Δημόσια Υγεία, η Δημόσια Παιδεία, οι ΟΤΑ, ας θεωρηθούν απλώς πρόβες για το τελικό κλείσιμο.

ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ

kartesios170914

Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα 11,362 δισ. ευρώ. Αυτό ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Στις εξαγγελίες αυτές περιλαμβάνονται: Επιδότηση ενεργειακού κόστους βιομηχανίας, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για την απασχόληση, επένδυση στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία, δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας έως την ποσότητα των 3600 Kwh το χρόνο, πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, δραστική μείωση (έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες) συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3 ανά τμ.), χορήγηση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ, ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ, επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για όλους,αύξηση κατώτατου μισθού στα €751 για όλους, ανάκτηση της εργασίας, ακύρωση απολύσεων, αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, αύξηση πόρων αυτοδιοίκησης και τέλος η «νέα σεισάχθεια» το κόστος της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, πιστεύω ότι αυτά είναι τα ελάχιστα που θα μπορούσε να υποσχεθεί ένα κόμμα με προοπτική εξουσίας για να δώσει έστω και μία σοβαρή ελπίδα σε μία κοινωνία που βυθίζεται ψυχή τε και τσέπη στην άβυσσο επί 5 χρόνια. Αυτά, λοιπόν, τα απολύτως βασικά και απαραίτητα για τη συνέχιση της ύπαρξής μας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα θεωρεί πιο απίστευτα ακόμη κι από την ανάσταση των νεκρών. Αν τα βασικά κι ελάχιστα η κυβέρνηση της Βούλτεψη θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να επιτευχθούν, τότε γεννάται αυτομάτως η απορία για τους λόγους που η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία. Αν ομολογεί ότι η αύξηση το κατώτατου μισθού έχει ίδιες πιθανότητες με την ανάσταση της γιαγιάς μου, τότε γιατί ακριβώς είναι κυβέρνηση η κυβέρνηση; Τι ακριβώς υπόσχεται; Γιατί ζητά να την ξαναψηφίσουμε ΑΝ και όποτε γίνουν εκλογές; Αν το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να πέφτει, ότι το αφορολόγητο διαρκώς θα μειώνεται και ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν, τότε γιατί δεν βάζει υποψηφιότητα Αφέντη σε club μαζοχιστών;

Βέβαια ακόμη και γι’ αυτά τα βασικά κι ελάχιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δε δίνει ικανοποιητικές εξηγήσεις με κυρίαρχη απορία να παραμένει το πώς θα προχωρήσει σε σεισάχθεια με κόστος 2 δισ. ευρώ την ώρα που μόνο τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες ανέχονται στα 35 δισ. και καλύτερα να μη μπλέξουμε με τα χρωστούμενα των επιχειρήσεων.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση και απ’ ότι φαίνεται τον αντιμετωπίζουν αντιπολιτευτικά όλοι οι χώροι, από το ΚΚΕ ως τη Χρυσή Αυγή. Δικαίωμα των κομμάτων να στοχοποιούν όποιον επιθυμούν. Τα συμφέροντά του κοιτάζει ο κάθε πολιτικός φορέας. Όμως το Κράτος δεν είναι κόμμα. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι λογιστήριο κάποιου κόμματος. Ούτε ο υπουργός Οικονομικών είναι αφεντικό κάποιας κομματικής επιχείρησης ώστε να δίνει εντολή στους δημόσιους υπαλλήλους του Κράτους να βγάζουν ανακοινώσεις με τις οποίες αντιπολιτεύονται μια άλλη κομματική επιχείρηση. Αυτές είναι Μεταξικές μέθοδοι, αντιλήψεις και πρακτικές. Αν το πήραν απόφαση ότι είναι Μεταξικό καθεστώς, τότε στις 28 Οκτωβρίου να τους στείλουμε λουλούδια και να τους ευχηθούμε χρόνια πολλά.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα όμως, αυτό θεωρείται λεπτομέρεια. Αυτό που δε γίνεται να ξεπεράσει κάποιος εύκολα είναι ότι το καθεστωτικό Κρατικό Λογιστήριο του Κράτους αποφάσισε ότι το κόστος επίτευξης των βασικών και αναγκαίων που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο… ιλιγγιώδες ποσό των 27,2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό, λοιπόν, κολλάνε τα περί «Ανάστασης νεκρών» που αμόλησε η Βούλτεψη. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως αποκλείεται να δοθούν 27,2 δισ. ευρώ για να πάρουμε μία ανάσα.

Κι έρχεται το πονεμένο μυαλό να ρωτήσει: «Ρε κουφάλες, χαρίσατε στις τράπεζες για να σωθούν 200, 300, 500 δισ. και τα χρεώσατε σε εμάς τους πολίτες. Χαρίσατε την κερδοφόρα ΑΤΕ στην Πειραιώς κι εκείνη με τη σειρά της βγάζει κέρδη πουλώντας κομμάτια του δώρου που της κάνατε και το πληρώνουμε εμείς οι πολίτες. Αφήνετε αφορολόγητα τα κέρδη δισεκατομμυρίων των εφοπλιστών και τα προϋπολογισμένα έσοδα από τους φόρους αυτούς τα μοιράζετε στις πλάτες μας. Δεν τολμάτε να αγγίξετε τα δισεκατομμύρια παράνομων καταθέσεων στο εξωτερικό και σας κράζει μέχρι και η Λαγκάρντ ότι η Μαφία των χρηματοδοτών σας χρησιμοποιεί εκβιασμούς Κολομβίας.

Και παρ’ όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που χαρίζονται καθημερινά, θεωρείτε αδιανόητο το ποσό των 27,2 δισ. για όσους λιμοκτονούν, αυτοκτονούν, πεθαίνουν δίχως φάρμακα.

Βαρέθηκα να βρίζω κι αυτούς κι εμάς. Χάσαμε το ένστικτο της επιβίωσης. Έρχεται η ώρα που θέλω να σκεφτώ και πονάει το μυαλό μου. Τα διώχνω. Να σώσω τουλάχιστον το μυαλό μου, αν σώζεται.

ΧΛΕΧΛΕΔΕΣ

kartesios090914

Μόνο έτσι μπορείς να τους αντιμετωπίσεις πλέον αυτούς. Ως άχρηστο έρμα της Γης. Με χαρακτηρισμούς της πλάκας, αν και ούτε η πλάκα δεν τους αξίζει. Ανέβηκε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και ανάμεσα στα λοιπά, σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» – δελτίο Τύπου της Συγγρού: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την επίσκεψη του στη ΔΕΘ επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, το οποίο ύστερα από διεκδίκηση πολλών χρόνων αποδίδεται στην τοπική κοινωνία για να αξιοποιηθεί ως ελεύθερος χώρος. Ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, και τους προκατόχους του για τους αγώνες που έδωσαν, ώστε να συνειδητοποιήσει η πολιτεία την ανάγκη να αποδοθεί ο χώρος στο δήμο».

Είναι τόσο χλιμίτζουρες που ανακυκλώνουν εδώ και χρόνια την ίδια ιστορία με αυτό το «πρώην στρατόπεδο». Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Ας δούμε τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ως υπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης ΓΑΠ υποσχόταν και εκείνος ότι θα παραχωρούσε το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στην… τοπική κοινωνία.

Ολόκληρο το κείμενο της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Ξεκινά με ειρωνείες: «Παράθυρο για απροσδιόριστες «εμπορικές χρήσεις» στους χώρους των πρώην στρατοπέδων άνοιξε για πρώτη φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε (ίσως για έκτη ή έβδομη φορά) ότι το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» παραχωρείται στο ομώνυμο δήμο». Ειρωνείες οι οποίες φυσικά μπορούν πλέον να χρησιμεύσουν και ως αυτοκριτική καθώς και πέρσι ο Σαμαράς θα παραχωρούσε το στρατόπεδο στην… τοπική κοινωνία. Η επίθεση τότε της ΝΔ περιελάμβανε φυσικά και άλλους υπουργούς το ΠΑΣΟΚ, καθώς «το εν λόγω στρατόπεδο παραχωρείται από το 1993 ενώ το 2003 ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε διοργανώσει και φιέστες και λαϊκές συναυλίες στο χώρο για να σηματοδοτήσει την απόδοση στην τοπική κοινωνία».

Όμως, η τότε ΝΔ χτυπούσε το τότε ΠΑΣΟΚ σχετικά με το στρατόπεδο και σε επίπεδο διαπλοκής. Διαβάστε τι έγραφε η Διοικούσα της ΝΔ: «Ο κ. Βενιζέλος, ξεκίνησε την ίδια διαδικασία από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, καθώς είναι γνωστές οι ιδιαίτερες πολιτικές σχέσεις που διατηρεί με τον δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο, ο οποίος επειδή βρέθηκε στο στόχαστρο του έτερου πράσινου τοπάρχη Χάρη Καστανίδη, βρήκε εύκολα καταφύγιο στο περιβάλλον του υπουργού Άμυνας. Το ζήτημα είναι ότι τόσο σημαντικές κινήσεις, όπως η απόδοση στρατοπέδων θα πρέπει να γίνονται με κριτήρια ευγενή και διαδικασίες διαφανείς… Και όχι με βάση τις κομματικές φιλίες και τους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς». Σήμερα και καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοεξαρτώνται, ο τότε κακός δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος δέχεται τα συγχαρητήρια (μαζί με τους άλλους προκατόχους) του σημερινού προέδρου της ΝΔ για τις διεκδικήσεις του.

Και φτάνουμε στο καλύτερο. Σήμερα η συγκυβέρνηση, η ΝΔ, ο Σαμαράς ξεπουλάνε τα πάντα, προσκυνούν την ιδιωτικοποίηση, ταυτίζουν τις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις με την ανάπτυξη. Όταν όμως βρισκόταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ και ο Σαμαράς κατήγγειλαν το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο γράφοντας τα εξής εκπληκτικά που θυμίζουν ολίγον από ΚΚΕ: «Το ιδιαίτερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, για πρώτη φορά, στις δηλώσεις που έκανε για το νέο… ιδιοκτήτη του στρατοπέδου “Παύλος Μελάς” έβαλε θέμα εμπορικών χρήσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά:  “δώσαμε μία λύση με την παραχώρηση της χρήσης για πολιτιστικές, κοινωνικές και οικολογικές δράσεις και αν αναπτυχθούν οποιεσδήποτε εμπορικές δραστηριότητες, αυτές θα είναι προς όφελος και του ελληνικού Δημοσίου”.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Για ποιες εμπορικές χρήσεις μιλούμε; Τι θα περιλαμβάνουν; Θα έρχονται σε αντίθεση με τις “χρήσεις ελεύθερου χρόνου”, που επιθυμούν οι δήμοι; Ποιοι θα είναι οι εργολάβοι; Και με ποιες διαδικασίες θα επιλεγούν; Είναι σαφές ότι καμία λογική ξεπουλήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος της εισπρακτικής μανίας της κυβέρνησης. Τα στρατόπεδα ανήκουν στις περιοχές τους και όχι στις επιταγές του Μνημονίου. Να αξιοποιηθούν σωστά και προς όφελος των κατοίκων… Αλλά, άλλο αξιοποίηση και άλλο ξεπούλημα…»!!!

Αυτά τα δύο κόμματα τώρα, αυτοί οι «πολιτικοί άντρες», συνεργάζονται αρμονικά, αλληλοσυγχαίρονται και καταγγέλλουν την αξιωματική αντιπολίτευση για…. απουσία σταθερών θέσεων. Αυτοί που όποτε τους βόλευε από την αρχή της μεταπολίτευσης μέχρι κι σήμερα φορούσαν όποιον ιδεολογικό μανδύα ήθελαν αρκεί να πετύχαιναν οι απάτες τους. Αυτό το καρτέλ ανθρωποφάγων εμφανίζεται σήμερα ως αρχάγγελος της κάθαρσης και ρίχνει ξεδιάντροπα όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση σε κάποια «αριστερή ηγεμονία». Κι εμείς εντελώς ξεδιάντροπα καθόμαστε και τους ακούμε. Δεν ξέρω αν η δική τους ή η δική μας ανηθικότητα είναι μεγαλύτερη.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΤΗΝΙΑΡΗΔΕΣ…

kartesios070914

Τώρα θα μπλέξουμε με λεπτομέρειες, αλλά δε γαμείς. Λοιπόν, πέρα από τα χονδροειδή ψέματα και τις χονδροειδέστατες απάτες που κάνουν αυτοί οι τύποι που αποκαλούνται κυβέρνηση, ακόμη περισσότερο με θυμώνει ότι μας στερούν το δικαίωμα να σκεφτούμε σοβαρά για να αντιμετωπίσουμε τα όποια επιχειρήματα της πολιτικής που εκτελούν.

Μέσα στην ευτέλεια της σκέψης τους και τη μπόχα της αλαζονείας τους, τσαλαβουτάνε στην πλέον παρακμιακή απλοϊκότητα του Λόγου. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτήν την τακτική της αυτογελοιοποίησης την ακολουθούν άνθρωποι που το Σύστημα προσπάθησε να μας τους πλασάρει ως «σημαντικούς οικονομολόγους» και «έμπειρα στελέχη».

Ερωτώμενος, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για τον ΕΝΦΙΑ απάντησε το εξής: «Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα απολογηθώ για αυτόν». Αξεπέραστη βλακεία από μόνη της η απάντηση, καθώς φανερώνει ότι, ή ο Χαρδούβελης ομολογεί πως είναι ένα κουστούμι αδειανό που δεν έχει γνώμη για τους νόμους που εφαρμόζει ή ότι είναι τόσο χαζός που προσπάθησε να αποκτήσει γνώμη αλλά δεν τα κατάφερε.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σπουδαία προσωπικότητα απλώς επανέλαβε τη δήλωση του γνωστού Γιακουμάτου, ο οποίος μόλις ανέλαβε καθήκοντα υφυπ. Ανάπτυξης δήλωσε: «Τον νόμο για τις λαϊκές τον βρήκα ψηφισμένο και είμαι υποχρεωμένος να τον τηρήσω». Ούτε αυτός θέλησε να απολογηθεί. Τι άλλο, λοιπόν, είναι ο μέγιστος Χαρδούβελης παρά ένας Γιακουμάτος; Προσωπικά θα θεωρούσα προσβολή μία τέτοια ταύτιση. Ο Χαρδούβελης μπορεί να το θεωρεί και τιμή. Ο καθένας με τα ινδάλματά του.

Έχουμε, όμως κι άλλο παράδειγμα νομοταγούς υπουργού. Ο Κούλης του Μητσοτάκη υπεραμύνθηκε του νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο με το εκπληκτικής ειλικρίνειας και ενδεικτικό της νοημοσύνης του επιχείρημα: «Το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο. Η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται».

Είναι συγκλονιστικός ο Κούλης του Μητσοτάκη. Δεν ασχολείται με την ουσία του νόμου, αλλά με τη διαδικασία. Και αφού η διαδικασία ήταν σωστή Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!!! Σωστά! Αρκεί όμως μόνο ένας Άδωνις Γεωργιάδης για να ακυρώσει τους τρεις προαναφερθέντες υπουργούς.

Ερωτηθείς, λοιπόν, ο τότε υπουργός Υγείας σχετικά με το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία είχε απαντήσει: «Ο νόμος έχει ψηφιστεί! Μάλιστα δεν προέβλεπε καμία απολύτως εξαίρεση, αλλά θα λειτουργούσε από την 1/1/14 οριζόντια και καθολικά και θα έπρεπε να βαρύνει τους πάντες. Με δική μας απόφαση, μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προχωρήσαμε σε εξαιρέσεις από το καθολικό μέτρο και έτσι εξαιρέθηκαν οι χρονίως πάσχοντες, οι άποροι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% κλπ.».

Ως γνωστόν, ο νόμος για τα 25 ευρώ δεν ίσχυσε ποτέ. Ξεκινάμε με τα συμπεράσματα: 1. Ο Άδωνις Γεωργιάδης γύριζε όλη μέρα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς διαβεβαιώνοντας ότι ο νόμος για τα 25 ευρώ θα εφαρμοζόταν και ότι ο ίδιος πίστευε πως ήταν ένας υπέροχος νόμος! Άρα, ο Χαρδούβελης δεν έχει καμία σημασία αν βρήκε τον νόμο για τον ΕΝΦΙΑ ψηφισμένο. Είναι υποχρεωμένος να τον κρίνει. Να διαφωνήσει ή να τον υπερασπιστεί. Κι αν νιώθει την ανάγκη να μην τον υποστηρίξει μπορεί να μην τον εφαρμόσει. Ο ψηφισμένος νόμος για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία καταργήθηκε με μία ΕΓΚΥΚΛΙΟ!

Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για το επιχείρημα του Γιακουμάτου – η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω καν αν εφαρμόζεται ο νόμος για τις λαϊκές αγορές – αλλά και για τον Κούλη του Μητσοτάκη. Για τον δε Κούλη, υπάρχει κι ένα δεύτερο συμπέρασμα. Ότι τα όσα λέει περί «μνημονιακής υποχρέωσης» είναι μούφα, μουφάρα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης όχι μόνο είχε πει ότι ο νόμος για 25 ευρώ ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και ότι συζητήθηκαν με την Τρόικα λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου. Κι όμως καταργήθηκε.

Μόνοι τους γελοιοποιούνται. Ίσως φταίει η αδιαφορία για το πώς θα κριθούν. Ίσως η άνεση με την οποία αυτογελοιοποιούνται οφείλεται στο ανύπαρκτο πολιτικό μέγεθός τους. Πάντως δείχνουν καθημερινά ότι δεν έχουν πρόβλημα να μας δουλεύουν ή να τους κοροϊδεύουμε. Το ίδιο απέδειξε και ο Σαμαράς χτες στη ΔΕΘ. Δεν υποσχέθηκε τίποτα, απλώς επειδή η Τρόικα δεν έδωσε ακόμη τις εντολές για τα νέα μέτρα που θα μας φεσώσουν. Δεν υποσχέθηκε τίποτα, απλώς επειδή η Τρόικα δεν έδωσε το ΟΚ σχετικά με τον τρόπο που θα μας κοροϊδέψουν.

Η ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ ήταν η ανάγνωση μίας Επιστολής προς Ηλιθίους και Φασίστες. Ένα λαϊκίστικο ακροδεξιό παραλήρημα γεμάτο ασυναρτησίες. Παρ’ όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι ακόμη κι αν σήμερα πηγαίναμε στις κάλπες για να μετρηθούμε, οι ηλίθιοι, οι βολεμένοι και οι φασίστες θα έβγαιναν περισσότεροι. Αυτό δεν είναι κάποιος φόβος μου. Πάει αυτό το στάδιο, ξεπεράστηκε. Είναι αυτή η μακαριότητα γύρω μου που φροντίζει να με προειδοποιήσει πως και πάλι τα κόλλυβα της νεκρής ελπίδας και της αδικοχαμένης ευκαιρίας θα φάμε.

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ

adonis-=320fdjf

ΥΓΕΙΑ Α.Ε.

kartesios020914

Για τα πανηγύρια. Δέκα κρίκοι ένα τάλιρο ή το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας σε ιδιώτες μέσω μίας Α.Ε. που θα ιδρύσει το Κράτος! Δεν είναι δύσκολο να τρελαθούμε εντελώς. Λέει η είδηση: «Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε., που θα εποπτεύει του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών αμοιβών, έδωσε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υποσχόμενος παράλληλα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τη διάθεσή του. Ο κος Βορίδης επέμεινε να αναλάβει την εποπτεία του ενιαίου Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων μία ανώνυμη εταιρεία, προκειμένου να πάψει (όπως τόνισε χαρακτηριστικά), το “ανατολίτικο παζάρι” που λειτουργεί σήμερα μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα για την κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και να μην χρειάζεται η διαρκής νομοθετική παρέμβαση του κράτους προκειμένου να αντιμετωπίζει ζητήματα του φορέα διαχείρισης του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα λειτουργεί αυστηρά τεχνοκρατικά, μακριά από λογικές “πολιτικής διαπραγμάτευσης” και διαχειριζόμενη ένα έτοιμο και επιτυχημένο σύστημα κοστολόγησης που θα αγοραστεί από τη Γερμανία».

Τι καταλαβαίνουμε αυτή την είδηση; Ότι ο υπουργός Υγείας έχει πρόβλημα με την κοστολόγηση που κάνουν τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, οπότε φτιάχνει μία Ανώνυμη Εταιρεία, την τεχνογνωσία της οποίας θα αγοράσει από τη Γερμανία. Καλά θα ήταν, όμως δεν είναι. Διότι όπως συνεχίζει ο κ. Βορίδης: «Στο πλαίσιο της ΕΣΑΝ Α.Ε., θα γίνεται κατά συνέπεια η διαβούλευση μεταξύ των ιδιωτικών και κρατικών παρόχων υγείας, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, με την κάθε ομάδα συμφερόντων να εκπροσωπείται στη σύνθεσή του. Η διαβούλευση θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς για τις 900 ομοειδείς διαγνωστικές ομάδες, “αλλάζουν τα κοστολογικά δεδομένα, εισάγονται νέες θεραπείες, υπάρχουν καινούργια φάρμακα, αλλάζουν οι τιμές των φαρμάκων, αλλάζουν οι τιμές του κόστους των θεραπειών, αλλάζουν τα κόστη των υλικών, εισάγονται νέες τεχνολογίες».

Τα περισσότερα περί «εισαγωγής νέων τεχνολογιών» είναι άρμεγε και κούρευε. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πού κολλάνε. Το ζουμί είναι ότι ενώ ο Βορίδης ΛΕΕΙ ότι δημιουργεί μία Α.Ε. γιατί έχει πρόβλημα συνεννόησης με τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, στην ουσία εντάσσει σε αυτήν την Α.Ε. τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.   Προσέξτε τις «καλές προθέσεις» του Υπουργού: «Θέλουμε τα δημόσια νοσοκομεία να έρθουν να πουν τι πλήρωσαν για το συγκεκριμένο φάρμακο της συγκεκριμένης διαγνωστικής ομάδας. Τι υλικά χρησιμοποίησαν. Πόσα κάθε φορά. Έτσι θα μπορέσω να βγάλω ένα μέσο όρο. Πόσες ώρες απασχολήθηκε ο γιατρός για να νοσηλεύσει την συγκεκριμένη περίπτωση; Πόσοι γιατροί χρειάστηκαν; Τι ειδικοτήτων; Ποια είναι η μισθολογική τους αποτύπωση; Και μετά να πάω στον ιδιώτη πάροχο, ο οποίος θα έχει αντιστάσεις στο να το δώσει αυτό, γιατί δεν θέλει να μας αποκαλύψει τα δικά του κοστολογικά στοιχεία – και θα πρέπει να μπει σε μια συζήτηση που δεν θα την κάνει πλέον πολιτικά, αλλά με τεχνοκράτες».

Πρώτον, τα στοιχεία για το κόστος των δημόσιων νοσοκομείων το έχει ανά πάσα στιγμή. Ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ τι και πόσο κοστίζει, ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν, ποιοι γιατροί συνεργάστηκαν για το συγκεκριμένο περιστατικό. Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία μπορεί να τα βρει όποια στιγμή θέλει στο ESY.net ή σηκώνοντας το τηλέφωνό του και μιλώντας με κάθε διοικητή νοσοκομείου. Τα έχει αυτά τα στοιχεία για να τα αντιπαραθέσει με το κόστος των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. Γιατί λοιπόν ο Βορίδης δε δίνει εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους να διαπιστώσουν το αντίστοιχο κόστος στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ; Εδώ έρχεται η παιδική αφέλεια του Υπουργού να μας απαντήσει: «Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάνουμε ένα ινστιτούτο, δηλαδή ένα ΝΠΔΔ, αλλά τότε, επειδή ακριβώς ένα ΝΠΔΔ ορίζεται από νόμο, αλλάζει και από νόμο – μία βαριά διαδικασία, που η μεταβολή της είναι εξαιρετικά απαιτητική». Λοιπόν,κανείς λόγος δεν υπάρχει για να δημιουργηθεί ένα ΝΠΔΔ. Ακόμη περισσότερο, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσει μία Α.Ε. για να κάνει αυτή τη δουλειά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν δημιουργεί την εν λόγω Α.Ε. γι’ αυτή τη δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Βορίδης με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχωρά στη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ) η οποία θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα δημιουργεί μία ΔΕΚΟ προς όφελος των Ιδιωτών της Υγείας. Βασικός κανόνας κάθε Α.Ε. είναι το ΚΕΡΔΟΣ! Καμία Α.Ε. δε συστήνεται για κοινωνικό σκοπό, ούτε για να χάνει χρήματα.

Παραδίδοντας ουσιαστικά τα Δημόσια νοσοκομεία σε μία Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο και συμμετοχή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της, εκπροσώπους των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, όπως το νομοσχέδιο αναφέρει ξεκάθαρα και παραδέχεται χωρίς ντροπή ο Βορίδης, καταργείται άμεσα και ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων και ο κοινωνικός τους ρόλος. Τα δημόσια νοσοκομεία περνούν σε φάση ιδιωτικής λειτουργίας επιδιώκοντας το κέρδος που θα εκμεταλλευτεί η ΕΣΑΝ Α.Ε. Τα υπόλοιπα είναι προσθετικά γεύσης για να το καταπιούμε ευκολότερα.

Τώρα, τι θα γίνει με τα δημόσια νοσοκομεία που δε θα βγάζουν κέρδη από τη λειτουργία τους; Μα, η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα αποφασίζει για τη μοίρα τους. Αυτή θα τα χρηματοδοτεί, αυτή θα μπορεί να τα βγάζει ζημιογόνα και άρα άχρηστα. Και πώς θα προσπαθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία να γλιτώσουν την… αχρηστία και να φανούν κερδοφόρα; Απλό! Θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τουτέστιν, οι ασφαλισμένοι θα είναι καλυμμένοι για ένα μίνιμουμ παροχών. Τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν είτε από την τσέπη τους είτε θα πρέπει να έχουν και ιδιωτική ασφάλιση οπότε πάλι από την τσέπη τους θα τα πληρώνουν. Δεύτερον, τα δημόσια νοσοκομεία θα βλέπουν άπορο και θα τους σηκώνεται η τρίχα, καθότι η νοσηλεία απόρου θα ταυτίζεται με ζημία. Τρίτον, θα αναγκαστούν να ελαχιστοποιήσουν νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό καθότι οι εργαζόμενοι θα κρίνονται ως έξοδα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Α.Ε. Υγεία θα εμφανίζεται κερδοφόρα, τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ θα καθορίζουν τους όρους του ανταγωνισμού, η δημόσια υγεία θα καταργηθεί, αυτοί θα ζήσουν καλά κι εμείς θα πάμε στο διάολο που διαλέξαμε. Ευτυχείτε!

ΖΕΧΝΟΥΣΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ

kartesios310814

Όλοι θυμόμαστε τον Άδωνη Γεωργιάδη σε ρόλο υπουργού Υγείας να διαφημίζει τα γενόσημα φάρμακα και να αντιμετωπίζει ως χιμπατζήδες όσους εξέφραζαν αντιρρήσεις επί της άποψής του. Μαζί με τον τότε υπουργό Υγείας είχαν ανέβει στα κάγκελα υπέρ των γενοσήμων και διάφορα ανεγκέφαλα παπαγαλάκια που τόνιζαν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σαμποτάρει την Οικονομία και τη διάσωση της χώρας επιλέγοντας να «γράφει» πρωτότυπα σκευάσματα γιατί ήταν διαπλεκόμενο.

Κατά τα λοιπά, όλοι οι παραπάνω, συνεπικουρούμενοι από διάφορους καθηγηταράδες της Ιατρικής που τα τσεπώνουν και από το χώρο της Ιδιωτικής Υγείας και από πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Δημοσίου διαβεβαίωναν ότι τα γενόσημα είναι όχι μόνο ακίνδυνα αλλά και καλύτερα από τα πρωτότυπα. Τι λογικότερο, λοιπόν, να συμπεραίνει κάποιος ότι στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται πάρτυ σπατάλης με τα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας όπου οι λειτουργοί της είναι αγγελικά πλασμένοι και διαχειρίζονται με σωφροσύνη τα οικονομικά επιλέγουν γενόσημα.

Τζίφος! Ιδού η προ ημερών δήλωση του φίλου και αντικαταστάτη του Αδώνεως, Μάκη Βορίδη: «Γιατί τα γενόσημα  έχουν μερίδιο 18% στην ιδιωτική αγορά ενώ στα δημόσια νοσοκομεία  είναι από 35-50%; Η απάντηση είναι πολύ απλά ότι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν γενόσημα φάρμακα ενώ οι εμπλεκόμενοι στο ιδιωτικό κομμάτι δεν τα δίνουν συνεχίζοντας να προωθούν τα ακριβά».

Κι έρχεται η απλή ερώτηση, γιατί άραγε το «ιδιωτικό κομμάτι» της Υγείας συνεχίζει να προωθεί τα ακριβά φάρμακα; Να λένε οι ιδιώτες μεγαλογιατροί και οι καθηγηταράδες στους φραγκάτους πελάτες τους ότι «καλό είναι αγοράσουν το ακριβό φάρμακο μόνο και μόνο για να κινηθεί η Οικονομία», αποκλείεται καθότι ως γνωστόν οι φραγκάτοι δεν είναι απαραίτητα και χαζοί. Είναι προφανές ότι δίνουν τα πρωτότυπα διότι τα θεωρούν καλύτερα και πιο σίγουρα.

Τα μεγάλα λόγια περίσσεψαν πια και δεν τρομάζουν κανέναν. Δεν πρόκειται ούτε για «έγκλημα», ούτε για «εξόντωση». Πρόκειται «πολύ απλά» για κυβερνητική πολιτική. Ναι, ίσως αυτή η πολιτική περιλαμβάνει και έναν Καιάδα των φτωχών. Και τι έγινε; Οι φτωχοί δεν ψηφίζουν; Οι φτωχοί δεν επιλέγουν κυβέρνηση και πολιτικές; Οι φτωχοί δεν αποφασίζουν να πιστέψουν σε ψέματα; Εντάξει, ίσως να πρόκειται για ομαδική αυτοχειρία. Ποιος όμως έχει δικαίωμα να στερήσει από τον αυτόχειρα την επιλογή του; Προσωπικά τη σέβομαι.

Πολλοί λένε ότι φταίει η … αμορφωσιά του λαού. Σε άλλους αιώνες θα έπιανε το επιχείρημα, σήμερα όχι. Από την πλήρη απουσία ενημέρωσης φτάσαμε στο βομβαρδισμό της ενημέρωσης. Ο καθένας έχει πλέον επιλογή για το τι θα μάθει και τι θα πετάξει. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και αν ίσχυε το επιχείρημα, τότε οι ελπίδες μας θα ήταν βασισμένες στη διανόηση. Να το δούμε κι αυτό. Άλλωστε και ο Εμμανουήλ Κριαράς λίγο καιρό πριν πεθάνει είπε σε συνέντευξή του «Είναι πολιτικό το πρόβλημα και βεβαίως και πρόβλημα παιδείας». Ο ίδιος όμως παρά την αδιαμφισβήτητη Παιδεία του είχε ελπίσει στη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη: «Ήμουν υπέρ του κ. Κουβέλη. Πίστευα πως είναι αυτός που εκφράζει μια αριστερή πολιτική, αλλά δημοκρατική. Όπως ήταν και το όνομα του κόμματός του. Είναι λυπηρό, όμως, το ότι και σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες και διασπαστικές κινήσεις που οδήγησαν και στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση». Αυτό τον πείραξε!

Αν και το παράδειγμα του Κριαρά με καλύπτει για να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις της διανόησης, θα σταθώ και στην άλλη… εμβληματική φυσιογνωμία και παλιά αγαπημένη των «προοδευτικάριων», Ελένη Αρβελέρ, η οποία δήλωσε σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα: «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ». Τουτέστιν, βιασμό γνωρίζει μόνο όποια γυναίκα βιαστεί από 10 ψωλαράδες και την αφήσουν νεκρή. Αν βιαστεί από έναν μικροτσούτσουνο που θα την αφήσει στο τέλος ζωντανή, μπορούμε «να γελάμε μαζί της όταν την ακούμε να λέει ότι τη βίασαν».

Αυτά από τους αμόρφωτους, αυτά κι από τη διανόηση. Δεκάδες αιτίες και χιλιάδες αφορμές υπάρχουν γύρω μας για ξεσηκωμό. Για να μη συμβαίνει αυτό, μάλλον καλοπερνάμε. Είναι και η ηλιθιότητα μία κατάσταση αποδεκτή. Ή τελικά έχει δίκιο η Αρβελέρ και αυτοί που βιώνουν την κρίση είναι ελάχιστοι. Δεν ξέρω πλέον τι συμβαίνει. Και μεγάλωσα πια για να τα ξέρω όλα. Ξέρω ελάχιστα. Τόσα μόνο για να μπορώ να αντέχω όλο αυτό.

15ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΟΤΟΚΟΥ

kartesios140814

Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι πλέον Ελλάδα δεν υφίσταται. Όχι «η Ελλάδα», αλλά «Ελλάδα». Δεν τίθεται θέμα χώρας. Το περίγραμμα στον χάρτη παραμένει όπως θα παρέμενε το σχήμα ενός νησιού ακόμη κι αφού θα είχε βυθιστεί από ένα σεισμό. Μέχρι ν’ αλλάξουν οι χάρτες το νησί θα υφίσταται στο χαρτί, όπως υφίσταται και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ως κάτι λειτουργικό έχει τελειώσει. Δεν υφίσταται. Πέθανε. Απομείναμε απλώς κάποιοι κάτοικοι της περιοχής. Κάποιοι από εμάς απλώς φτωχαίνουμε και μετράμε τις μέρες αδιάφορα έχοντας θάψει όνειρα κι ελπίδες. Κάποιοι άλλοι από εμάς έγιναν Εφιάλτες και ταΐζονται παρασιτικά από το κακό που μας βρήκε. Και κάποιοι άλλοι είναι το Κακό που επιβλήθηκε δίχως καν να δώσει μάχη, δίχως καν να έχει έστω και μία ελάχιστη απώλεια.

Όπως κάθε πτώμα έτσι και η Ελλάδα διαθέτει τα σκουλήκια της. Ανθρώπους, δηλαδή, που ζουν μασουλώντας ψόφια σάρκα. Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική έναντι 90,1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, στην ERGO Insurance Group, θυγατρική της Munich Re. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική είχε χαριστεί τον Ιούλιο του 2012 στην Τράπεζα Πειραιώς μαζί με την υπόλοιπη «good» ΑΤΕ. Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει ζεστό χρήμα ως κέρδος από κάτι που της χαρίστηκε. Πρόκειται για μία κερδοφόρα ενέργεια, για την οποία η Πειραιώς δεν επένδυσε ούτε μισό ευρώ.

Αν την «good» ΑΤΕ την είχε δωρίσει στον ιδιοκτήτη της Τράπεζας Πειραιώς ο νονός του για το Πάσχα, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το περίεργο είναι ότι και τώρα που το δώρο το κάναμε εγώ ο μαλάκας κι εσύ ο μαλάκας πάλι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ό,τι εξωφρενικό κι αν συμβαίνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι νεκροί δεν έχουν προβλήματα.

Τα πτώματα δεν έχουν συνείδηση. Στην αρχαία Ελλάδα, μαζί με το νεκρό έβαζαν στον τάφο του και αντικείμενα αξίας, καθημερινής χρήσης ή αγαπητά στον εκλιπόντα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα γνωστά κτερίσματα. Υπήρχε, βέβαια, η βασική προϋπόθεση του τάφου, της ταφής του νεκρού. Εμάς δε μας θάβουν. Δεν έχουμε καν την πολυτέλεια των κτερισμάτων.

Εμείς επιλέξαμε να υποκρινόμαστε τους ζωντανούς. Δικαίωμά μας. Κανείς δε μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα στην ξευτίλα και την αναξιοπρέπεια. Αν παραδεχόμασταν την ανυπαρξία μας, τότε ίσως να μας άξιζε και μια συμπάθεια. Οι πιο ευσυγκίνητοι παρατηρητές μας ίσως να μας χάριζαν και κάποιο δάκρυ. Τώρα, το μόνο που μας αξίζει είναι σκουλήκια και Εφιάλτες. Μας αξίζουν αυτά τα θλιβερά ζωύφια που μας ειρωνεύονται στα social media. Που γράφουν πόσο όμορφη είναι η ζωή με τα λίγα. Που γράφουν πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε σε αυτούς που μας έριξαν στους φούρνους της εξαθλίωσης έτσι ώστε να καθαρθούμε από την πλεονεξία του παρελθόντος μας, όπου ως πλεονεξία θεωρούν το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Γελάνε μαζί μας αυτά τα τρολ που διοικούν τα σύγχρονα Άουσβιτς. Γελάνε μαζί μας οι πιο υποκριτικοί εκπρόσωποι του νέου φανατικού προτεσταντισμού που αναγνωρίζει ως θεά του τη Μέρκελ. Γελάνε αυτοί που σε μία κανονική ζωή θα ήταν οι άνθρωποι της σφαλιάρας, οι τρελοί του χωριού, οι σερσερήδες που δε θα τους εμπιστευόσουν ούτε για να τους στείλεις να σου αγοράσουν τσιγάρα.

Όμως αυτή η ζωή δεν είναι κανονική. Ούτε εμείς είμαστε κανονικοί. Γι’ αυτό ο Καρατζαφέρης μπορεί ακόμη να γίνεται είδηση, γι’ αυτό επαναστατούμε διαδικτυακά μάλλον οργανώνοντας τον ξεσηκωμό για μία επόμενη γενιά που τουλάχιστον θα ντρέπεται να δηλώνει ζωντανή καθώς ατάραχη παρακολουθεί να της γαμάνε τη μάνα.

REMOLUTION

ΠΡΟ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (2010)

remos2010


ΕΠΑΝΑΣΤΑΤHMENH ΕΛΛΑΔΑ (2011)

remos2011.2


ΜΕΤΑ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (2014)

remos2014

Ούτε για κλάματα. Μόνο για γέλια.

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ

kartesios250714

Όλο το διαδίκτυο είναι γεμάτο με φωτογραφίες ομαδικών τάφων Εβραίων – κι ας μην ήταν όλοι Εβραίοι – που ξεκληρίστηκαν από τους Ναζί. Γεμάτο με φωτογραφίες από σκελετωμένα πτώματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από πρόσωπα που πάνω τους δεν έχει απομείνει τίποτα εκτός από δύο τεράστια μάτια που χωράνε όλη την απόγνωση του κόσμου μέσα στο Νταχάου. Αυτές οι φωτογραφίες βραβεύθηκαν, επιβραβεύθηκαν, κρίθηκαν πολιτικά ορθές και γεμίζουν μέχρι και σήμερα την καθημερινότητά μας στον αγώνα ενάντια στο νεοναζισμό.

Όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, οι οθόνες σε όλο τον κόσμο γέμισαν με εικόνες νεκρών, με ανθρώπους που έπεφταν από τα γραφεία τους, γυρίστηκαν ντοκυμαντέρ για τους νεκρούς ήρωες πυροσβέστες και αστυνομικούς, γυρίστηκαν συγκινητικές ταινίες για τις ζωές τους και το τέλος τους, το διαδίκτυο γέμισε με τα σπαρακτικά τελευταία τηλεφωνήματα των θυμάτων λίγο πριν σκοτωθούν. Όλα αυτά βραβεύθηκαν, επιβραβεύθηκαν, κρίθηκαν πολιτικώς ορθά και γεμίζουν μέχρι και σήμερα την καθημερινότητά μας στον αγώνα ενάντια στην τυφλή τρομοκρατία με θύματα αθώους πολίτες.

Σήμερα οι φωτογραφίες νεκρών Παλαιστινίων από τη σφαγή στη Γάζα ΕΝΟΧΛΟΥΝ! ΦΡΙΚΑΡΟΥΝ! Θεωρούνται ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ! Υπομονή σύντροφοι με την επιλεκτική ευαισθησία στομάχου. Μόλις σκοτωθεί και το τελευταίο μωρό στην Παλαιστίνη θα σταματήσουν οι φωτογραφίες, το θέμα θα ξεχαστεί κι εσείς θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Θα σας μείνουν οι φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα των «καλών νεκρών». Οι «κακοί νεκροί» θα χαθούν όπως πρέπει και η πολιτική ορθότητα θα θριαμβεύσει γι’ ακόμη μια φορά. Η ισορροπία των επιτρεπτών θεαμάτων θα επανέλθει.

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΥ

kartesios240714

Όταν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απεργούσαν και γινόταν καμιά δίωρη διακοπή ρεύματος, οι κυβερνήσεις με τα ΜΜΕ ούρλιαζαν για την απανθρωπιά των απεργών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το κοινωνικό σύνολο ούρλιαζε για το πεπόνι του που δε θα κρύωνε στο ψυγείο. Τώρα που η κυβέρνηση δολοφονεί «ευάλωτους» προπονώντας μας για την ιδιωτική αντίληψη περί παροχής ρεύματος, η κοινωνία δροσίζεται χαλαρά με το κρύο πεπόνι της.

Όταν οι διαπλεκόμενοι γκαβοδήμαρχοι ανά την επικράτεια χάριζαν τις αμμουδιές του τόπου τους στους κουμπάρους τους για να στήσουν μπιτσόμπαρα με μπίτια πάνω στο κύμα, η κοινωνία με περηφάνια τα γέμιζε συμμετέχοντας στην ατελείωτη πασαρέλα αποτρίχωσης και γράμμωσης. Τώρα που οι παραλίες θα πουληθούν στα μεγαλοσυμφέροντα κάποιοι ελπίζουν ότι αυτή η κοινωνία θα αντιδράσει. Γιατί να αντιδράσει; Και τώρα 10 ευρώ πληρώνει για να πατήσει άμμο και αύριο 10 ευρώ θα πληρώνει. Ευάλωτοι στη μαλακία. Εδώ και καιρό.

Όταν αποκαλύπτεται ότι αυτή «η κοινωνία που στενάζει» ακούμπησε το 2013 σε ΟΠΑΠ, Καζίνο, Κρατικά Λαχεία και ιπποδρομίες 5,49 δισ. ευρώ και άλλα τόσα σε παράνομο τζόγο, γιατί να τη νοιάξει αν δίπλα της κάποιος ψοφάει από την πείνα; Γιατί να τη νοιάξει αν «το φαινόμενο του παράνομου τζόγου θα παταχθεί μέσω των νόμιμων παιχνιδομηχανών που θα εγκαταστήσει εντός του 2014 ο ΟΠΑΠ», τουτέστιν ο ευσυγκίνητος Μελισσανίδης; Αυτή η κοινωνία βάφτισε ελπίδα τον τζόγο και τζογάρει τον κώλο της νυχθημερόν, σιγά μην τη νοιάξει ποιος θα τον κερδίσει.

Αυτή η κοινωνία που δηλώνει ενοχλημένη από τις φωτογραφίες των διαμελισμένων μωρών στην Παλαιστίνη – ενώ ηδονίζεται βλέποντας φωτογραφίες κάποιου τριτοσελέμπριτυ που βρέθηκε νεκρός από τον εραστή του – και ποστάρει στο facebook την αγανάκτησή της επειδή οι νεκροί χαλάνε την ανεμελιά του καλοκαιριού και την αισθητική του γαλάζιου Αιγαίου, από πού κι ως πού να παλέψει για τον ζητιάνο, τον νηστικό, αυτόν που ψάχνει στα σκουπίδια;

Αυτή η κοινωνία που αντί να ονειρεύεται δικαιοσύνη ονειρεύεται να πάρει πίσω τις πινακίδες του τζιπ HUNDAI που παρέδωσε, αυτή η κοινωνία που αντί να παλεύει για ισονομία παλεύει να βρει άκρη στη λαμογιά για να χορτάσει Μύκονο, αυτή η κοινωνία που αντί να παλεύει για να μην υπάρχει δυστυχία δηλώνει ότι αποφάσισε να μη δίνει σημασία σε «δυσάρεστα νέα» και βρήκε την ησυχία της, ας πάει να γαμηθεί. Πατόκορφα!

ΚΑΙ…

kartesios150714

Σαν τα μικρά παιδιά σε μεγάλο ταξίδι. Πεινάμε, κλαίμε, κατουριόμαστε, χεζόμαστε, φωνάζουμε «πότε θα φτάσουμε;». Και οι μεγάλοι, στην αρχή να λένε «μετά το βουνό, φτάνουμε», «μόλις τελειώσουν τα δέντρα, φτάνουμε», «μετά τη στροφή, φτάνουμε», «μετά τη στροφή», «μετά τη στροφή»… Και μετά την τελευταία στροφή είναι ο γκρεμός. Και πέφτουμε… και πέφτουμε… και πέφτουμε…. Και δεν είναι εφιάλτης. Δεν ξυπνάμε. Δεν πεταγόμαστε ιδρωμένοι. Δε λέμε «ουφ, όνειρο ήταν».

Μόνο πέφτουμε.

Έτσι και τώρα. «Μετά το βουνό είναι η ανάπτυξη», «μόλις τελειώσουν τα δέντρα ξεκινάνε οι νέες θέσεις εργασίας», «μετά τη στροφή τελειώνουν τα μνημόνια»… Και μετά την τελευταία στροφή έρχονται τα μαντάτα για νέα μνημόνια, για νέα ανεργία, για νέα μέτρα… Και πέφτουμε… και πέφτουμε… και πέφτουμε…. Και αυτό είναι πραγματικός εφιάλτης. Αλλά δεν ξυπνάμε. Δεν πεταγόμαστε. Δεν ουρλιάζουμε.

Μόνο πέφτουμε.

Μέχρι που αρχίζει να μας αρέσει αυτή η αίσθηση της πτώσης. Και αφηνόμαστε να μας καταπιεί η δίνη του τίποτα. Απολαμβάνουμε το κενό. Τον ξεπεσμό στην ανυποληψία μας. Δίχως τέλος. Έχει και πιο κάτω να πέσουμε… Και πέφτουμε… Και πέφτουμε…. Γιατί εμείς δεν κάναμε κάτι. Γιατί εμείς περιμέναμε πάντα «κάτι να γίνει». Από μόνο του. Και τώρα που πέφτουμε, δεν ήρθε ο από μηχανής θεός να μας πιάσει. Κι ακόμη κι αν ήθελε να έρθει, σίγουρα θα του το απαγόρευε κάποια δικαστική απόφαση, κάποια εγκύκλιος, κάποια πράξη νομοθετικού περιεχομένου…. Τίποτα δεν κάνουμε πια.

Μόνο πέφτουμε.

 

[Στ’ αστεία παίζαμε…] Μανώλης Αναγνωστάκης

Στ’ αστεία παίζαμε!
Δε χάσαμε μόνο τον τιποτένιο μισθό μας
Μέσα στη μέθη του παιχνιδιού σάς δώσαμε και τις γυναίκες μας
Τα πιο ακριβά ενθύμια που μέσα στην κάσα κρύβαμε
Στο τέλος το ίδιο το σπίτι μας με όλα τα υπάρχοντα.
Νύχτες ατέλειωτες παίζαμε, μακριά απ’ το φως της ημέρας Μήπως πέρασαν χρόνια; σαπίσαν τα φύλλα του ημεροδείχτη
Δε βγάλαμε ποτέ καλό χαρτί, χάναμε χάναμε ολοένα
Πώς θα φύγουμε τώρα; πού θα πάμε; ποιός θα μας δεχτεί;

Δώστε μας πίσω τα χρόνια μας δώστε μας πίσω τα χαρτιά μας
Κλέφτες!
Στα ψέματα παίζαμε!

 

Μα, στ’ αλήθεια πέφτουμε. Μόνο πέφτουμε….

Τα χάσαμε όλα.

Και γίναμε θέαμα… Αντικείμενο αφ’ υψηλού κριτικής. Εκείνων που μας έσπρωξαν με ωραία λόγια. Και μας έπεισαν ότι πρέπει να πέσουμε για να σηκωθούμε. Κι εμάς, μας άρεσε. Να πέσουμε… Να γίνουμε θυσία. Να πιστεύουμε σε ψέματα. Να κοροϊδευόμαστε. Να περιμένουμε.

Να πέφτουμε…(upd) ΣΩΣΤΑ

σε αυτό που έγραψες ταιριάζει και του Βάρναλη

Ὁ ἄλλος

Ἂν θέλεις νὰ χαρεῖς
τὴ λεφτεριά, νωρὶς
γίνε προδότης, γίνε!
Τιμή, ντροπὴ δὲν εἶναι.
Θά ῾ναι μαζί σου οἱ νόμοι
κι ἡ πλερωμένη γνώμη!
Πέτα τὴν ἀνθρωπιά σου
κι ἀπ᾿ τὸν ἀφέντη πιάσου!
Κι ἅμα σὲ φτύνει ἀφτός,
νὰ κάθεσαι σκυφτὸς
καὶ θά ῾χεις τὰ πρωτεῖα
στὴ σάπια πολιτεία.

Κατερίνα

ΧΑΖΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ Ή ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ;

kartesios080714

Υπάρχει τριτοκοσμικότερη προσέγγιση του τουρισμού από εκείνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ; Η απάντηση σαφώς και είναι «ναι!». Είναι η προσέγγιση της εκλεγμένης βουλευτού και κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη. Όταν ανακοινώθηκε η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ είχε δηλώσει η γυναίκα – βουλευτής – κυβερνητική εκπρόσωπος, υπερασπιζόμενη την απόφαση της επιστράτευσης: «Δεν θα μείνει ούτε ένας τουρίστας ούτε για μία ώρα χωρίς κλιματιστικό. Θα ήταν παράλειψη καθήκοντος από την πλευρά της κυβέρνησης εάν δεν προχωρούσαμε σε κάτι τέτοιο».

Θα μου πείτε «τώρα το θυμήθηκες;». Όχι, αλλά κάθε μέρα που περνά εκπλήσσομαι όλο και περισσότερο που η Βούλτεψη παραμένει ακόμη βουλευτής και κυβερνητική εκπρόσωπος. Αφήνω στην άκρη του γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μπερδέψει το ρόλο της, τις υποχρεώσεις της και τις προτεραιότητές της.

Η παράλειψη καθήκοντος χρεώνεται στην κυβέρνηση κάθε μέρα που αφήνει πολίτες τής χώρας της δίχως δουλειά, μισθό, φαγητό, ηλεκτρικό, ελπίδες. Θα πει ο «ρεαλιστής» φιλελεύθερος «σώπα ρε μεγάλε, δουλειά της κυβέρνησης είναι να βρίσκει φαγητό και δουλειά στους πολίτες της;». Πέρα από το ότι η απάντηση είναι «ναι», προτιμώ να θέσω ένα άλλο ερώτημα: «Δουλειά της κυβέρνησης είναι να φροντίζει τη λειτουργία του κλιματιστικού για κάθε τουρίστα;». Φυσικά και όχι. Είναι δουλειά του ξενοδόχου ο οποίος θα έπρεπε να διαθέτει εναλλακτικές λύσεις για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος είτε λόγω απεργίας είτε λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων. Γεννήτρια, ας πούμε. Τόσο δύσκολο!

Επίσης, μπορεί ο τουρίστας να πληρώνει 10 μέρες διακοπών για να έχει κλιματιστικό, αλλά ο μάλαξ Έλλην πολίτης πληρώνει μια ζωή για να έχει όσα του στερεί το κωλοκράτος του που το διαχειρίζονται οι γαμοκυβερνήσεις του. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι νιώθω και λίγο τυχερός που κανείς τουρίστας δεν έμεινε ούτε λεπτό δίχως κλιματιστικό, διότι η κ. Βούλτεψη ήταν ικανή να υποχρεώσει εμάς τους ιθαγενείς να αναλάβουμε από έναν τουρίστα και να φυσάμε ολημερίς κι ολονυχτίς ένα φουρφούρι στα μούτρα του για να δροσίζεται.

Και φυσικά δεν έχω πρόβλημα με τους τουρίστες. Μια χαρά άνθρωποι είναι, καλώς κάνουν και έρχονται στην Ελλάδα, αλλά μήπως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται λίγο παραπάνω τον ερχομό τους για να στήσει ένα ακόμη ηλίθιο success story; Το ρωτάω διότι μας έχουν πρήξει τα ούμπαλα ότι είναι μεγάλη επιτυχία που η ΧΩΡΑ Ελλάδα θα υποδεχτεί 20 εκατομμύρια τουρίστες την ώρα που μόνη της η ΠΟΛΗ Βιέννη υποδέχεται κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια τουρίστες.

Επιτυχία, λοιπόν, δεν είναι να παστώνεις 20 εκ. τουρίστες σε 4 μήνες, ούτε να ανεβάζεις σε 100% την πληρότητα των καταλυμάτων της Κρήτης και της Σαντορίνης που ούτως ή άλλως ήταν στο 98%. Επιτυχία θα ήταν να δημιουργήσεις νέους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα σου, να ενισχύσεις προορισμούς διακοπών για όλες τις εποχές και να μεγαλώσεις την τουριστική σεζόν σου. Έκανες τίποτε από αυτά; Όχι! Οπότε, λοιπόν, πού βρίσκεται η επιτυχία; Στη συγκυριακή αύξηση των αφίξεων; Μα συγκυριακή είναι. Αύριο θα ξαναγυρίσεις στα προηγούμενα νούμερα. Οι παγκόσμιοι tour operators έχουν ακριβώς τον ίδιο συναισθηματικό κόσμο που διαθέτουν και οι τραπεζίτες. Δηλαδή, κόλαση.

Δεν στέλνουν τους πελάτες τους στην Ελλάδα επειδή τώρα την ανακάλυψαν ή ξαφνικά την αγάπησαν. Έχουν μεγαλύτερο κέρδος από την Ελλάδα. Τώρα, το πώς κατάφεραν να πάρουν μεγαλύτερη προμήθεια από την Ελλάδα θα γίνει εμφανές αμέσως παρακάτω.

Ας δούμε γιατί χαίρεται η κυβέρνηση επειδή έρχονται 20 εκ. τουρίστες. Λογικά επειδή θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Πώς όμως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος εμφανίζει την τουριστική βιομηχανία ως τον παράδεισο της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής; Όχι εγώ, το ίδιο το Κράτος τα λέει! Ελπίζω να έγιναν κατανοητά τώρα κάποια πράγματα περί της δυνατότητας αύξησης των περιθωρίων κέρδους γενικώς πλην του κράτους.

Τελειώνοντας θα ήθελα να θυμίσω σε όσους «ρεαλιστές» φιλελεύθερους ασπάστηκαν την αγωνία της Βούλτεψη για την απεργία της ΔΕΗ και τα κλιματιστικά των τουριστών ότι κανένα ίχνος αγωνίας δεν είχε η γαλλική κυβέρνηση όταν τον Ιούνιο είχαν απεργήσει για πάνω από 7 μέρες οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους και δεν τσουλούσε τρένο, ούτε η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε κάποια Βούλτεψη να απειλεί εργαζόμενους όταν τον Απρίλιο ξεκίνησε η απεργία της ένωσης των εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους, τη Ναυτιλία και τις Μεταφορές (RMT) με το Μετρό του Λονδίνου να μένει κλειστό για 48 ώρες. Επίσης, ρουθούνι δεν άνοιξε όταν έκαναν απεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ασφάλεια των αεροδρομίων του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας, εξ αιτίας των περικοπών στους μισθούς τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 528 πτήσεις! Αλλά σε αυτές τις χώρες δεν έχουν συγκυριακό τουρισμό.

Όποτε, λοιπόν, γίνεται απεργία στην Ελλάδα και οι φονβαρόνοι της σαλονάτης κυβέρνησης δηλώνουν οργισμένοι «Αυτά δε γίνονται πουθενά στην “πολιτισμένη Ευρώπη”», καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι όχι μόνο στην «πολιτισμένη Ευρώπη» αλλά ούτε σε φυλή του Μπουρουντί δεν θα σκέφτονταν να διορίσουν εκπρόσωπό τους μία Βούλτεψη που θα διαλαλούσε τέτοιες πολιτικές χωρίς να ντρέπεται ή δίχως να πέφτει κάτω από τα γέλια.

ΜΟΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ

kartesios070414

Ακούει η κοινωνία τη λέξη «συνδικαλιστής» και της σηκώνεται η τρίχα. Έχουν ταυτιστεί οι μεγαλοσυνδικαλιστές με βρώμικες συμφωνίες με τους εργοδότες, με λεφτά κάτω από το τραπέζι, με ξεπούλημα των εργαζομένων έναντι προσωπικών ανταλλαγμάτων, με κακοδιαχείριση ταμείων των σωματείων και τα λοιπά γνωστά.

Ορθώς, λοιπόν, η κοινωνία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον εν Ελλάδι συνδικαλισμό, στους Φωτόπουλους και τη ΓΣΕΕ. Είναι όμως εξοργιστικό να τα βάζει με τους συνδικαλιστές και η κυβέρνηση. Είναι παρανοϊκό να αποκαλεί δικτάτορες τους συνδικαλιστές ο Κούλης Μητσοτάκης. Και ξεχειλίζει από γελοιότητα η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των συνδικαλιστών διότι η ίδια η κυβέρνηση έχει αποδειχτεί ο πλέον βρώμικος συνδικαλιστικός φορέας.

Τι κάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς; Συζητούν με τους εργοδότες και καταλήγουν κάπου. Τι κάνει η κυβέρνηση; Συζητά με την Τρόικα και καταλήγει κάπου. Δεν είναι υπερβολή η ταύτιση. Κάντε τον κόπο να διαβάσετε αυτή την είδηση και αυτή την είδηση. Τώρα πείτε μου στα σοβαρά, ποια η διαφορά μεταξύ του κλίματος των δύο διαβουλεύσεων; Ποια η διαφορά μεταξύ των δύο διαδικασιών;

Η Τρόικα είναι ο εργοδότης και η κυβέρνηση είναι μία… κυβερνητική ΓΣΕΕ. Κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Και, μάλιστα, αυτό το συνδικαλιστικό σωματείο της κυβέρνησης κάνει ακόμη και το πλέον βρωμερό συνδικάτο εργαζομένων να μοιάζει αγγελούδι.

Ποιος νέος πρόεδρος σωματείου θα τολμούσε με τόση ευκολία να αλλάξει στο γραφείο του χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα και μπιντέδες με την ευκολία που το κάνει ο κάθε υφυπουργίσκος μετά από κάθε ανασχηματισμό; Όποιος συνδικαλιστής τολμούσε να το κάνει, την επόμενη ημέρα θα μιλούσαμε για σκάνδαλο. Για τον υφυπουργίσκο το θεωρούμε αυτονόητο.

Ποιος συνδικαλιστής θα τολμούσε στα φανερά να εμφανιστεί σε πάρτυ γενεθλίων εργοδότη και να «κλείνει» δουλειές για την εταιρεία στην οποία εργάζεται, όπως έπραξε ο Σαμαράς; Έστω και για τα μάτια του κόσμου, την επόμενη ημέρα τα μέλη του προεδρείου θα ζητούσαν την παραίτησή του.

Ποιος εργοδότης θα απαιτούσε να μη γίνουν εκλογές σε συνδικαλιστικό σωματείο και το αίτημά του θα γινόταν αδιαμαρτύρητα δεκτό, όπως γίνεται με την ελληνική κυβέρνηση;

Ποιο σωματείο θα δεχόταν με χαρά να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να απελευθερωθούν οι απολύσεις; Το χειρότερο απ’ όλα δε, είναι ότι το ίδιο το σωματείο αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις εξηγώντας στους σκλάβους ότι αυτά γίνονται για το συμφέρον τους.

Η κυβέρνηση ωμά δηλώνει και υπερηφανεύεται ότι διαβουλεύεται με την τρόικα για τα πάντα. Οτιδήποτε κι αν ρωτήσεις έναν υπουργό, θα σου απαντήσει «αυτό είναι κάτι που θα το προτείνουμε στην Τρόικα κι αν το δεχτεί….». Τόσο κυνικά ομολογούν τη δουλοπρεπή συνδικαλιστική συμπεριφορά τους. Μεσάζοντες μεταξύ ενός λαού και των δικών τους εργοδοτών. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε ψύχραιμοι διαβάζοντας «Το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα».

Για να το τελειώνουμε, μόνο ψυχιατρικά μπορεί να προσεγγίσει κάποιος το θέμα ενός λαού που βρίζει τους συνδικαλιστές και ταυτόχρονα δέχεται να κυβερνάται από το πλέον πουλημένο στην εργοδοσία συνδικαλιστικό σωματείο. Κι αν έχετε αμφιβολίες γι’ αυτό, σκεφτείτε πόσες φορές απαίτησε η Τρόικα μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μετά προσπαθήστε να θυμηθείτε αν ποτέ η Τρόικα απαίτησε μείωση του αριθμού υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και παρατρεχάμενων ή αν ποτέ έθεσε θέμα μείωσης εξόδων της κυβέρνησης.

Το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, μόνο γέλιο προκαλεί καθώς οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν φτάσει σε σημείο παρέμβασης στο εσωτερικό κάθε νοικοκυριού. Και ως γνωστόν, η χώρα είναι τα νοικοκυριά και οι πολίτες, όχι ο κάθε διορισμένος υπουργός Οικονομικών. Όμως είπαμε, οι βρώμικοι συνδικαλιστές έτσι κάνουν. Ξεπουλάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα αφεντικά για προσωπικά τους ανταλλάγματα.

Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ

KARTESIOS050714

Στην κοινή συνείδηση υπήρχε εδώ και χρόνια μία μεγάλη συντεχνία και μία υπο-συντεχνία της. Ήταν η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων και η υπο-συντεχνία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Ελπίζω σε αυτό να συμφωνούμε όλοι. Έρχονται, λοιπόν, οι τρεις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ως άλλοι Ζορό του αδικημένου ιδιωτικού τομέα, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις συντεχνίες του Δημοσίου προς όφελος, όπως λένε, της αγοράς.

Ξεκίνησε, λοιπόν, η κυβέρνηση των πασοκοΛοβέρδων το ξεκλήρισμα των συντεχνιών του Δημοσίου και το ολοκληρώνει πάλι μία κυβέρνηση των δεξιοΛοβέρδων, με το ίδιο ζηλευτό πάθος. Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Ξαφνικά, μαθαίνουμε ότι συντεχνίες δεν υπάρχουν μόνο στο Δημόσιο αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση ανακαλύπτει τη συντεχνία των φαρμακοποιών, των μικρών διαγνωστικών κέντρων, των περιπτεράδων, των αρτοποιών, των φορτηγατζήδων, των ταξιτζήδων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ναυτεργατών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μικροπωλητών, των βιομηχανικών εργατών που απολύονται σωρηδόν και κλωτσηδόν των…, των…, των…

Όλες αυτές οι επαγγελματικές ομάδες βαφτίζονται συντεχνίες με τεράστια ευκολία από την κυβέρνηση και τα ιδιόκτητα ΜΜΕ της, οπότε ξαφνικά η κοινωνία των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα μετατρέπεται σε ένα σύνολο αμαρτωλών συντεχνιών. Το οποίο, μάλιστα, δε δικαιούται ούτε να ομιλεί, ούτε να αντιδρά, ούτε να διεκδικεί. Δικαιούται μόνο να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τον χαρακτηρισμό της «βλαπτικής για τη σωτηρία της χώρας» συντεχνίας. Α, ναι, και να νιώθει ενοχές για τα πάντα. Να νιώθει ενοχές όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, διότι το συμφέρον είναι διαβολικό, κακό, απεχθές και παράνομο.

Νομίζω ότι και σε αυτό συμφωνούμε οι περισσότεροι. Δεν προσπαθώ να περιγράψω κάτι καινούριο, ούτε να εξηγήσω για ποιο λόγο θα έπρεπε όλοι μαζί, ενωμένοι και δίχως διαχωρισμούς «Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα» να παλέψουμε τουλάχιστον για τα βασικά. Όπως έγραψα και σε μία φίλη, μας έτυχε να ζήσουμε στην κοινωνία όπου οι Εφιάλτες είναι περισσότεροι από τους Σπαρτιάτες. Ως εκ τούτου, ανθρωποφαγία μετ’ απολαύσεως.

Ο λόγος που γράφω γι’ αυτή την παραγωγή «συντεχνιών» είναι για να δούμε ποιοι μας χαρακτηρίζουν «συντεχνία» όλους εμάς. Λοιπόν, πρόκειται για το πολύ 100 οικογένειες που επί δεκαετίες εναλλάσσονται σε βουλευτικά έδρανα, κυβερνητικές καρέκλες και πρωθυπουργικά γραφεία.

100 οικογένειες που από τον παππού στον εγγονό είναι αφορολόγητοι εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι δημοσίων έργων, μιντιάρχες, τραπεζίτες, πετρελαιάδες. 100 οικογένειες που ελέω Θεού, διορισμών, εκβιασμών, διαπλοκής και άνευ ενδοιασμών δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες την πολιτική και οικονομική ελίτ του τόπου. Είναι τυπικοί φεουδάρχες. Είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νεολουδοβίκειου παλατιού. Αυτοί όλοι δεν είναι «Ιδιωτικός Τομέας». Είναι ΤΟ κράτος. Είναι το Δημόσιο μέσα στα στομάχια τους. Είναι τα δημόσια έσοδα υλικά για τις βίλες και τις πισίνες τους.

Ιδού φίλες και φίλοι η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ! Κι αν θέλετε και τις υπο-συντεχνίες της, είναι εκείνες των ρουφιάνων της και των μαντρόσκυλών της. Των λακέδων που πληρώνονται για τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να χώνουν τις βρώμικες χερούκλες τους μέσα στα μυαλά μας και να τα ρυθμίζουν έτσι ώστε να βλέπουμε γύρω μας διάφορους εχθρούς πλην του πραγματικού. Κι εκείνους που φροντίζουν να χτυπήσουν με γκλομπ όποιο κεφάλι προσπαθήσει να σκεφτεί.

Καθώς εμείς, λοιπόν, παράγουμε τον πλούτο που θα απολαύσουν οι 100 ή κυνηγάμε ελπίδες για ένα μεροκάματο των 10 ευρώ, οι 100 οικογένειες ενδυναμώνουν τη συντεχνία τους. Διότι σε αυτή την περίπτωση, η υπεράσπιση και αύξηση των συμφερόντων τους είναι Θεού θέλημα, αυτονόητο, ηθικό και καλύπτεται από χίλιους νόμους.

Είμαστε εκπαιδευμένα σκυλιά που όποτε θέλει η συντεχνία, μας πετάει το μπαλάκι στο δάσος κι εμείς τρέχουμε να το φέρουμε για ένα «μπράβο». Συχνά μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος θα πιάσει πρώτος το μπαλάκι. Σκοτωνόμαστε σαν τα σκυλιά. Δαγκωνόμαστε. Και διασκεδάζει μαζί μας η συντεχνία των 100. Η συντεχνία των κυρίαρχων.

Ο πίνακας στο μουσείο της ελίτ είναι περιγραφικότατος. Είμαστε οι γελωτοποιοί τους. Και η σκέψη ότι όλο αυτό το σκηνικό, καθώς και τους ρόλους μας, το στήνουμε εμείς ψηφίζοντας, είναι ένας καλός λόγος για να σε στείλει ψυχιατρείο. Στην πτέρυγα των εθελοντικά υποταγμένων.

«ΕΝΑ ΛΑΘΑΚΙ ΣΤΟ “ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ”‏»

Ορίστε, για να μη λέτε ότι είμαι υπερβολικός και φέρνω την καταστροφή. Η φίλη μαθηματικός σε Επαγγελματικό Λύκειο με διόρθωσε, δυστυχώς προς τα… χειρότερα. Η φρίκη των “εκλεκτών” ξεκινά από το σχολείο. Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα.
Σ’ ευχαριστώ Κική.

Στο άρθρο σου “Πουλήστε τα όλα” λες μέσα σε 10 μέρες έχει αλλάξει τρεις φορές ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών των μαθητών της Α’ Λυκείου.
Αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι έχουν αλλάξει οι κανόνες πως ένας μαθητής προάγεται και θα αλλάξουν με την νέα τροπολογία που ετοιμάζουν.

Δες το δελτίο τύπου τους και την γλώσσα τους.

tropologia-minedu

α) η βαθμολόγηση γραπτών ήταν πάντα και είναι απλή πρόσθεση των μονάδων που έχουν πιάσει τα παιδιά αναπτύσοντας τα θέματα. Οι μονάδες σε κάθε γραπτό είναι 100. Αν κάποιος γράψει τα μισά παίρνει 50% δηλαδή σε αναγωγή στην 20βάθμια κλίμακα βαθμολογείται με 10.

β) το αν προάγεται κάποιο παιδί βγαίνει από τον νόμο για το Νέο Λύκειο. Απαιτείται 10 να είναι ο μέσος όρος των βαθμών όλων των μαθημάτων (ΜΟ σημαίνει προσθέτουμε όλους τους βαθμούς και διαιρούμε δια του πλήθους τους) Αν όμως έχει μαθήματα κάτω από την βάση και αυτά είναι περισσότερα από δύο πρέπει να επαναλάβει την τάξη, Μόνο αν είναι δυό τα μαθήματα παραπέμπεται τον Σεπτέμβρη. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι αλλά θα σε ζαλίσω.

γ) η τράπεζα θεμάτων ανάγκασε τους καθηγητές να τρέχουν την ύλη απλά για να την τελειώσουν. Τα θέματα της τράπεζας δε ήταν και δύσκολα και λάθος (στα μαθηματικά συνέβη αυτό). Τα θέματα που βάζουμε στις εξετάσεις εμείς οι καθηγητές (μαθηματικός είμαι σε Επαγγελματικό) έχουν να κάνουν συνήθως με τι είναι σημαντικό και πρέπει οπωσδήποτε να το ξέρουν τα παιδιά. Τα θέματα της τράπεζας στα Γενικά Λύκεια ήταν στην φιλοσοφία να ξεσκονίσουμε λεπτομέρειες (αυτό ειδικά στα φιλολογικά).

δ) τα περισσότερα παιδιά δεν γράψαν καλά οπότε ο νόμος που λέει ποιος περνά τα καθάρισε.

ε) αρωγός στην εκτέλεση των παιδιών ήρθε το myschool το σύστημα όπου περνιούνται οι βαθμοί και που είναι στο διαδίκτυο και δεν είχε αναβαθμίσει τον τύπο/αλγόριθμο του ποιος περνά.

Σε ζάλισα αλλα θα ήθελα να είσαι ολόσωστος.

Ο νόμος για το νέο λύκειο στόχο έχει να πηγαίνουν λύκειο και να το τελειώνουν όσοι είναι φωστήρες ή όσοι έχουν μπαμπάδες με χρήμα για να πληρώσουν φροντιστήρια. Οι υπόλοιποι να πηγαίνουν στα ΣΕΚ που είναι μη τυπική εκπαίδευση μεταγυμνασιακή που περιλαμβάνει μαθητεία. Δηλαδή από τα 15 εκπαίδευση και προσαρμογή στο δούλευε χαμηλόμισθος και χωρις ασφάλιση.

* Πολλά ακόμη ενδιαφέροντα εδώ

ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

kartesios030714

Πουλήστε νερά, βουνά, λαγκάδια, παραλίες, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις μάνες και τους πατεράδες μας και μην ξεχάσετε τις κόρες μας. Να τις κάνετε πόρνες για να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα. Για να κυριολεκτείτε κάθε φορά που αμολάτε το «πάση θυσία».

Χαρίστε τα όλα. Ποιος θα σας σταματήσει; Ποιον να φοβηθείτε; Έχετε δικό σας έναν στρατό ηλιθίων που πάντα θα σας στηρίζει και πάντα θα σας ψηφίζει. Έναν στρατό που καταπίνει αμάσητα τα περί πώλησης μόνο της «μικρής ΔΕΗ», του «μικρού ΟΣΕ», των «μικρών εθνικών οδών», της «μικρής πατρίδας» τους. Έναν στρατό που του λες «πουλάνε τη ΔΕΗ» και σου απαντάει «καλά να πάθει ο Φωτόπουλος». Λες και η κυβέρνηση πουλάει τον Φωτόπουλο κι όχι το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, ηλίθιε.

Έναν στρατό ηλιθίων που χειροκροτούσε τη διάλυση του «κοστοβόρου» δημόσιου συστήματος Υγείας, που ανακήρυττε τον Άδωνη Γεωργιάδη στον πλέον αποτελεσματικό υπουργό και που τελικά όταν αναγκάζεται να πάει στα επείγοντα νοσοκομείου δέρνει όποια νοσηλεύτρια βρει μπροστά του μόλις περάσουν οι 6 ώρες αναμονής και καταλαβαίνει ότι θα περάσουν άλλες 6.

Έναν στρατό ηλιθίων που υπερασπιζόταν τις ρυθμίσεις για το γάλα και περίμενε ότι πράγματι θα έπεφταν οι τιμές. Ακόμη και τώρα που αποκαλύπτεται ότι ο Χατζηδάκης γνώριζε πριν την ψήφιση ότι οι τιμές δε θα πέσουν, ο στρατός ηλιθίων θα βρει έναν καλό λόγο για τη ρύθμιση που πέρασε με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να ωφεληθούν μόνο τα καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών.

Είναι ο ίδιος στρατός ηλιθίων που χαίρονται με τις αλλαγές στην Παιδεία και δεν αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε 10 μέρες έχει αλλάξει τρεις φορές ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών των μαθητών της Α’ Λυκείου επειδή η πολυδιαφημισμένη Τράπεζα Θεμάτων ήταν ένα μπάχαλο και μισό κι όμως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό το τεράστιο φιάσκο.

Είναι ο στρατός ηλιθίων που θεωρεί ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ κάνει προσπάθειες να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική προς το «σοσιαλιστικότερον» και «δικαιότερον». Που πιστεύει ότι υπάρχει το σοβαρό μνημονιακό ΠΑΣΟΚ που δίνει αγώνα και αντιπολιτεύεται τον κυβερνητικό εαυτό του που χωράει μέσα σ’ ένα «ναι σε όλα».

Είναι ο στρατός ηλιθίων που δεν έχει κουραστεί να εκπλήσσεται από τις «αποκαλύψεις» του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος όποτε παραστεί ανάγκη για στήριξη των αποφάσεων του Κούλη Μητσοτάκη σπεύδει να δώσει ως φρέσκα στη δημοσιότητα σκάνδαλα σε δημόσιες υπηρεσίες τα οποία έγιναν προ 20ετίας. Λες και δεν υπάρχει ο νόμος που στέλνει σε διαθεσιμότητα τον δημόσιο υπάλληλο ακόμη και με την υποψία εμπλοκής του σε σκάνδαλο. Λες και σε αυτή τη χώρα, ποτέ κανένα υψηλόβαθμο διορισμένο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλο, αλλά απατεώνες είναι μόνο κάτι κλητήρες της Πολεοδομίας, από τους οποίους βρίθουν τα σκάνδαλα που δημοσιοποιεί ο κύριος Επιθεωρητής.

Είναι ο ίδιος στρατός ηλιθίων που δεν μπορεί (;) να καταλάβει ποιος είναι ο τελικός στόχος της δημιουργίας τυφλού μίσους εναντίον οτιδήποτε δημοσίου. Κι αυτός ο λόγος γίνεται φανερός μέσα σε μία μόνο πρόταση της ανακοίνωσης που έβγαλε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, σχετικά με την απόφασή τους να μην εξυπηρετούν πλέον ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο με ζεστό χρήμα. Τελειώνει, λοιπόν, η ανακοίνωση με το εξής ειρωνικό: «Εάν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί, τότε υπάρχουν οι Δημόσιες δομές του ΕΣΥ που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών». Αυτές οι Δημόσιες δομές του ΕΣΥ που όταν τις διέλυε ο Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κούλης του Μητσοτάκη, ο στρατός των ηλιθίων πανηγύριζε για τις «μεταρρυθμίσεις».

Ε, λοιπόν, ηλίθιε, τώρα που τα νοσοκομεία διαλύθηκαν, ο ΕΟΠΥΥ φαλίρισε και οι ιδιωτικές κλινικές ζητάνε ζεστό παραδάκι ή θα πουλήσεις το οικοπεδάκι για να χειρουργηθείς ή θα βολευτείς στο σπίτι σου με κλύσμα από χαμομήλι. Πάντως ό,τι κι αν επιλέξεις από ένα πράγμα αποκλείεται να θεραπευτείς. Την ηλιθιότητά σου.

ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

kartesios290614

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση του ΑμερικανοΕβραϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (25 Ιουνίου 2014), με θέμα το μέλλον της Ευρώπης:

«Πρώτον, η Δημοκρατία δεν είναι προνομιακός χώρος για ακρότητες και εξτρεμιστές. Είναι εγγύηση Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Κοινωνικής συνοχής».

+

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο διαγραμματειακό της ΝΔ.

«Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε».

+

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση του ΑμερικανοΕβραϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες :

«Δεύτερον, η Δημοκρατία δεν είναι προνομιακός χώρος για λαϊκιστές καιροσκόπους. Είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες εξασκούν το δημοκρατικό ήθος τους».

+

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του στη Μονή Σίμωνος Πέτρα:

«Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι»

+

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση του ΑμερικανοΕβραϊκού Συμβουλίου :

«Τρίτον, η Δημοκρατία δεν είναι το θερμοκήπιο της φτωχοποίησης. Είναι αντίθετα το εφαλτήριο της Ανάπτυξης και της ευημερίας».

+

Σύμφωνα με την κυβερνητικά ελεγχόμενη ΕΛΣΤΑΤ:

Στα έξι χρόνια της ύφεσης χάθηκαν από την ελληνική οικονομία 51,2 δισ. ευρώ.

Το διάστημα 2008 – 2013 σημειώθηκαν οι παρακάτω αλλαγές: Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών υποχώρησε από τα 165,75 δισ. ευρώ στα 128,63 δισ. ευρώ.

Η δημόσια κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 11 δισ. ευρώ περίπου και διαμορφώθηκε στα 31,34 δισ. ευρώ το 2013

Οι επενδύσεις υποχώρησαν στα 23,6 δισ. ευρώ το 2013 από 56 δισ. ευρώ (απώλεια 32,4 δισ. ευρώ).

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβερνητικά ελεγχόμενης ΕΛΣΤΑΤ, από το α΄ τρίμηνο του 2010 έως και το γ΄ τρίμηνο του 2013 οι Έλληνες έχουν χάσει άνω του 24% των απολαβών τους.  Όπως προκύπτει κατόπιν προσαρμογής των στοιχείων ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών και της σύγκρισης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα σημειώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2013 η δεύτερη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δείκτη μισθών σε ετήσια βάση.

Επίσης, σύμφωνα με την κυβερνητικά ελεγχόμενη ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία και δε βρίσκουν, ανήλθε τον Φεβρουάριο 2014 σε 1.300.165 άτομα.

Επίσης, σύμφωνα με την κυβερνητικά ελεγχόμενη ΕΛΣΤΑΤ οι 1.081.845 άνεργοι είναι μέλη νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο!

+

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση του ΑμερικανοΕβραϊκού Συμβουλίου :

Από τον Αριστοτέλη ως τον Ντιντερό και τον Μαξ Βέμπερ, υπάρχει γενική συμφωνία ότι μια ισχυρή μεσαία τάξη είναι η σταθερή βάση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας να σαρωθούν. Γιατί όταν οι μεσαίες τάξεις καταρρέουν, τα θεμέλια της δημοκρατίας υπονομεύονται. Κι αυτό μπορεί, όχι μόνο να είναι ολέθριο για μια δημοκρατία, αλλά και πολύ «μεταδοτικό» και προς όλες τις άλλες.

 +

kartesios290614-2

=

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Όταν ο εξτρεμισμός γίνεται προτροπή από τα χείλη του πρωθυπουργού, οι ακρότητες συγκαλύπτονται από τις δυνάμεις «Επιβολής Νόμου και Τάξης», ενώ ο αντικομουνισμός γίνεται περήφανη ιδεολογική σημαία στα χείλη υπουργών και πρωθυπουργικών συμβούλων…

Όταν ο πρωθυπουργός λαϊκίζει γελοιωδέστατα παρουσιάζοντας τον Θεό ως οπαδό και υποστηρικτή της πολιτικής του, υπόσχεται διαπραγματεύσεις, επιδόματα, θέσεις εργασίας, λαγούς και πετραχήλια, τάζει της Παναγιάς τα μάτια, εφευρίσκει φανταστικούς εχθρούς που τους κερδίζει σε σκληρές μονομαχίες και διορίζει υπουργούς όλους τους εκπροσώπους της χειρότερης εκδοχής της Λαϊκής Δεξιάς….

Όταν η φτωχοποίηση γίνεται επίσημη κυβερνητική πολιτική με οργανωμένο σχέδιο, θεολογικά επιχειρήματα, κυνισμό, απόλαυση και υπόσχεση αδιάκοπης συνέχειας μέσω «προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων»….

Όταν η επίσημη μεσαία τάξη έχει αφανιστεί ολοκληρωτικά και το κενό της έσπευσε να καταλάβει ένα λεφούσι λαμόγιων που δρα ανεξέλεγκτα δηλώνοντας μηδενικό εισόδημα ενώ πασταλιάζει «μαύρα» 500ευρα…

Τότε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο ΑμερικανοΕβραϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι μία ξεκάθαρη ομολογία ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει Δημοκρατία. Καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ταυτίζει την απουσία Δημοκρατίας με ακρότητες και εξτρεμιστές, λαϊκιστές καιροσκόπους, φτωχοποίηση και καταστροφή της μεσαίας τάξης, τότε το μόνο που δεν είπε ξεκάθαρα είναι ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Εκλεγμένη Χούντα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος «ευαίσθητος και ψύχραιμος πολίτης» αγανακτήσει με όσους μιλάνε για Χούντα στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να απευθυνθεί πρωτίστως στον πρωθυπουργό αυτής της Χούντας, όπως ο ίδιος την ομολόγησε και την περιέγραψε αναλυτικότατα.

Το blog Καρτέσιος
δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στην κατηγορία «Ενημέρωση» και στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙΡΟΣ


ΑΡΧΕΙΟ