Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

daneia_kokkinoΤη δική τους πρόταση καταθέτουν οι τράπεζες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών που έχει αναχθεί στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Το σχέδιο, το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν και οι δύο προβληματικές κατηγορίες δανείων («κόκκινα» και μετά βίας εξυπηρετούμενα), βρίσκεται ήδη στα χέρια της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ έχουν ενημερωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση.

Τράπεζες και κυβέρνηση φέρονται να είναι σε συνεννόηση ούτως ώστε αφενός να μη βρεθούν οικογένειες στον δρόμο και αφετέρου το σχέδιο να είναι έτσι δομημένο ώστε η τρόικα να μην κόψει νέο κοστούμι κεφαλαίων στις τράπεζες.

Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι από το σύνολο του 1 εκατ. στεγαστικών δανείων, το 35%, δηλαδή 350.000 δάνεια, είναι προβληματικά. Από αυτά, τα 110.000 ανήκουν στην κατηγορία του «βαθέος κόκκινου». Τα υπόλοιπα 240.000 παρουσιάζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή.

Το σχέδιο που καταστρώνεται προβλέπει τα εξης:

* Για τα 240.000 νοικοκυριά που «ζορίζονται» στην αποπληρωμή εξαιτίας της δραματικής απώλειας των εισοδημάτων τους, αλλά πληρώνουν όσο μπορούν, ο δανειολήπτης αναλαμβάνει να πληρώσει για το 70% του δανείου που έχει λάβει. Το υπόλοιπο 30% θα «παγώσει», χωρίς καμία επιβάρυνση του δανειολήπτη. Το καθεστώς θα ισχύσει τουλάχιστον για 10 χρόνια και ο κάτοχος του δανείου θα αναλάβει την υποχρέωση να πληρώνει σε μηνιαία βάση το ποσό του τοκοχρεωλυσίου, δηλαδή τόκο και κεφάλαιο. Εφόσον στη 10ετία είναι συνεπής και έχει αποπληρώσει το σύνολο ή μέρος του 70% του δανείου, τότε η τράπεζα θα «σβήσει» το υπόλοιπο 30%. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό αφενός ο δανειολήπτης μειώνει το δάνειό του κατά 30%, αποπληρώνει και κεφάλαιο, όχι μόνο τόκους, αφετέρου η τράπεζα καθαρίζει τον ισολογισμό και έχει μόνο ενεργά εξυπηρετούμενα δάνεια, άρα απελευθερώνει κεφάλαια.

«Η τρόικα δεν θα έχει επιχειρήματα να αντικρούσει την πρόταση, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη χρειασθούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών, και προσθέτει: «Επί της ουσίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις, εάν τηρηθούν από τον δανειολήπτη, αποτελούν υποσχετική για την οριστική απαλλαγή από το 30% του δανείου του».

* Διαφορετική είναι η πρόταση για τους 110.000 δανειολήπτες που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις πληρωμές. Προβλέπει το ακίνητο να μεταβιβαστεί στην τράπεζα και ο πρώην ιδιοκτήτης να πληρώνει ενοίκιο. «Η λύση αυτή θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στους πλειστηριασμούς και αποτελεί μία ανάσα για 110.000 οικογένειες. Προσωρινή, αλλά ανάσα. Επίσης, είναι μία πρόταση που είναι δύσκολο να… ερεθίσει την τρόικα, η οποία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να μπλοκάρει λύσεις και καταστάσεις», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα: euro2day.gr

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

No Comments

Comments Closed