«ΦΡΕΣΚΟ» ΓΑΛΑ 5 Ή 9 ΗΜΕΡΩΝ;

Φρέσκο γάλα 9 ή 7 ημερών από 5 που ισχύει σήμερα; Tο εν λόγω ερώτημα φημολογείται ότι, το τελευταίο διάστημα, απασχολεί έντονα το επιτελείο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξαιτίας και των σχετικών πιέσεων που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και κυρίως από τη Γερμανία, για τροποποίηση της υπάρχουσας διάταξης των 5 ημερών.
Πληροφορίες μιλούν ακόμη και για διαβεβαιώσεις που έχει δώσει πολυεθνική λιανεμπορική αλυσίδα, ότι εφόσον αλλάξει ο νόμος, θα εισάγει φθηνό φρέσκο γάλα για τους Έλληνες καταναλωτές με κόστος ακόμη και κάτω από 80 λεπτά το λίτρο. Υπέρ της παράτασης εμφανίζεται να είναι και ελληνικός όμιλος, καθώς μόνο έτσι μπορούν να περιοριστούν οι επιστροφές των ληγμένων προϊόντων του, που επιβαρύνουν σημαντικά τα αποτελέσματά του.


Σημειώνεται ότι σήμερα το ελληνικό φρέσκο γάλα στη συσκευασία του ενός λίτρου πωλείται περίπου 1 ευρώ, ενώ μέχρι και πριν από μία διετία κόστιζε 1,20-1,30 ευρώ. Παράγοντες της βιομηχανίας επισημαίνουν ότι οι απίστευτα μεγάλες μειώσεις τιμών που έγιναν στο γάλα από τις εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια, οι σημαντικές εκπτώσεις που παραχωρούνται στις λιανεμπορικές αλυσίδες, καθώς και οι επιστροφές προϊόντων που λήγουν, οι οποίες φτάνουν κατά μέσο όρο στο 7% στο σύνολο των διακινηθέντων ποσοτήτων, ευθύνονται για το αδιέξοδο που σήμερα βρίσκεται η ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Αναμφίβολα, τονίζουν οι ίδιοι, η ενασχόληση με το γάλα δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Συμπληρώνουν ότι η τροποποίηση του νόμου ουσιαστικά θα ωφελήσει τα σούπερ μάρκετ, που απαιτούν εδώ και καιρό τη χρονική επιμήκυνση της διανομής φρέσκου γάλακτος, αλλά και τις πολυεθνικές βιομηχανίες, που διαθέτουν αποθέματα πρώτης ύλης, υποδομές καθώς και κεφαλαιακή επάρκεια για αυξανόμενες εισαγωγές.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ξεπερνούν τους 340.000 τόνους. Είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο 2004-2009 οι συνολικές ποσότητες εισαγωγών εμφάνισαν σωρευτική άνοδο 25%. Οι μισές από τις εισαγωγές αφορούν το εβαπορέ, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών, λένε παράγοντες της αγοράς, χρησιμοποιείται στην παρασκευή γιαουρτιού. Όσον αφορά στις χώρες προέλευσης γαλακτοκομικών προϊόντων, ως βασικότεροι προμηθευτές της Ελλάδος, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Από τη στιγμή, ωστόσο, που θα τροποποιηθεί η διάταξη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι βιομηχανίες θα επιλέξουν να εισάγουν πρώτη ύλη από την Κοινότητα σε σημαντικά φθηνότερες τιμές, αντί να αγοράζουν ελληνικό γάλα. Χαρακτηριστικά, σήμερα η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα της Γερμανίας κυμαίνεται στα 23-26 λεπτά, ενώ το ελληνικό φτάνει τα 38-40 λεπτά.
πηγή: fmvoice.gr

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

No Comments

Comments Closed