ΠΩΛΗΣΗ ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012

Την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, σε ποσοστό 11% εντός του 2012, τη διάθεση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ επίσης εντός του 2012, εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ ώς το 2013.
Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό πακέτο αποκρατικοποιήσεων. με ιδιαίτερη έμφαση τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΠΑ και την ΕΥΑΘ.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, με βάση τη συμφωνία με την DT, η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%.
Από τη συμφωνία αυτή το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα 400 εκατ. ευρώ.


Για την ΔΕΗ, η εισήγηση προτείνει τη διάθεση του 11% μέσω του ΧΑ το 2012, ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρήσει στο 40%.
Μία άλλη δυνατότητα, είναι η πώληση μονάδων της Επιχείρησης.
Εφέτος αναμένεται να γίνει η διάθεση του 30% της ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών των ΕΛΠΕ.
Για τον ΟΠΑΠ, η πώληση μεριδίου μετοχών θα πάει για το 2012, ενώ εφέτος προχωρεί η ανανέωση των αδειών των τυχερών παιχνιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ φαίνεται να προκρίνεται η παραχώρηση για 10-20 έτη των ποσοστών που ελέγχει το Δημόσιο, κίνηση η οποία εκτιμάται ότι είναι διαχειρίσημη πολιτικά, αφού «δεν πωλούνται δίκτυα».
Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο των Financial Times σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

No Comments

Comments Closed